Strona 3 z 635 PierwszaPierwsza 123451353103503 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 21 do 30 z 6344

Temat: Rozwiązujemy wspólnie zadania!

  1. #21
    Avatar chemik
    Data rejestracji
    Feb 2008
    Wiek
    24
    Posty
    5,354
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj TheOnlyMad napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Dokładnie, okazało się, że nauczycielka mi zadała nie to zadanie co trzeba. Tych modali w ogóle nigdy nie robiłem ;]
    akurat modalne sa proste. mozesz miec z tym kozatywnym have problemy, bo tam jest dziwny szyk w zdaniu (bodajze have + subject + III kolumna/ed) ale jak zrobisz tak z 10 przykladow, to ci to bedzie szlo ;p.

    ja bym zamiast might dal could, ale ja could podobo naduzywam ;p

    zrupcie mi fizyke ; (
    Ostatnio zmieniony przez chemik : 19-11-2009, 21:43

  2. #22
    Avatar alien
    Data rejestracji
    Dec 2003
    Położenie
    Gliwice
    Wiek
    27
    Posty
    7,683
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Andela napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    might jest zbyt slabe w porownaniu do perhaps i tu jestem pewien ;p
    Jak chcesz mocniejsze od might to masz must. Ale ja jestem 100% pewien, ze perhaps odpowiada might i could.

  3. #23
    Avatar Avalast
    Data rejestracji
    Nov 2007
    Położenie
    WTW
    Wiek
    27
    Posty
    52
    Siła reputacji
    11

    Domyślny

    might = could < perhaps imo
    nie w kontekście tamtych zdań, tylko ogólnie

  4. #24
    Avatar Andela
    Data rejestracji
    Aug 2005
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    25
    Posty
    3,023
    Siła reputacji
    15

    Domyślny

    wydaje mi sie, ze perhaps = may, ale dla pewnosci spytam w pon na ang :P
    <w koncu nie jestem nieomylny>

  5. #25
    Avatar TheOnlyMad
    Data rejestracji
    Dec 2008
    Położenie
    Gouda
    Wiek
    23
    Posty
    649
    Siła reputacji
    10

    Domyślny

    Dobra, dzięki wszystkim, ale ja ten angielski już miałem.

  6. #26
    Avatar ECV15
    Data rejestracji
    Jun 2009
    Posty
    151
    Siła reputacji
    10

    Domyślny

    Cytuj Andela napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    wydaje mi sie, ze perhaps = may, ale dla pewnosci spytam w pon na ang :P
    <w koncu nie jestem nieomylny>
    Cholernie trudno mi to wytłumaczyć, ale w kontekście zdań są używane inaczej, np.:

    "May I shoot you?" - "Czy mogę cię zastrzelić"?
    "Perhaps I could shoot you?" - "Być może mógłbym cię zastrzelić"?

    Chodzi o to, że nie da się napisać "Perhaps I blablabla (musi być perhaps I COULD lub SHOULD itd. itp.)", lub "I perhaps blablabla", aczkolwiek w kontraście da się napisać "May I blablabla" (jeśli o coś pytasz), lub "I may blablabla" (jeśli opowiadasz o czymś, co być może zrobisz w przyszłości).

    Ale w sensie znaczenia są podobne.
    Uhh jak mi to trudno przetłumaczac na angielski :/

  7. #27
    Avatar Pajlok
    Data rejestracji
    Apr 2006
    Wiek
    25
    Posty
    1,153
    Siła reputacji
    13

    Domyślny

    Właśnie myślałem żeby napisać do kogoś czy nie warto byłoby przykleić tego tematu, a tu patrze a już przykleili.

  8. #28
    Avatar plesio
    Data rejestracji
    Jan 2009
    Posty
    588
    Siła reputacji
    10

    Domyślny

    kolejka chyba wolna, wiec zapytam:

    jak sie robi w Javie petle takie jak "if" w c++

    tzn. chodzi mi o to, zeby ktos napisal tutaj taki program, ktory np. wczyta liczbe podana przez kogos, bedzie sprzawdzal czy ta liczba jest >= 10, w kazdym cyklu petli bedzie dodawala 1 do tej liczby, i gdy ta liczba = 10 niech wyswietli jakistam napis

    z gory dzieki, potrzebuje na jutro, a oczywiscie na pytanie "co robiliscie na inf." wszyscy odpowiadaja "nie wiem" albo "nic"

    oczywiscie prosze o komentarze, co robia dane komendy ;d
    Cytuj leeoonek napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    ja dostaje koło ~550zł na miecha i jestem mega zadowolony
    Cytuj cookY napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    http://24.media.tumblr.com/tumblr_m9...4b5ho1_500.gif
    Co to jest tak szczerze, to jest albo damskie, albo damskie i brzydkie w dodatku.
    Ja rozumiem, jeżeli to są buty na wypad do lasu i to tylko żeby tymi butami rzucać w drzewa.

  9. #29
    Avatar Andela
    Data rejestracji
    Aug 2005
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    25
    Posty
    3,023
    Siła reputacji
    15

    Domyślny

    dobra skoro infa to zadanie ze sprawdzianu:
    Wyznacz macierz odwrotną do macierzy 3x3 metodą dopełnieo algebraicznych. Elementy pierwotnej macierzy mają przyjąd całkowite wartości przypadkowe w zakresie od 1 do 9. W pierwszej kolejności program ma sprawdzid, czy macierz jest osobliwa. Jeśli tak, to powinien zakooczyd swoje działanie wyświetlając odpowiedni komunikat. Jeśli macierz jest nieosobliwa, to program powinien wyświetlid pierwotną macierz (same liczby w układzie 3 wiersze i 3 kolumny) oraz macierz odwrotną (liczby z dokładnością do jednego miejsca po przecinku także w układzie 3 wiersze na 3 kolumny). Do obliczania wyznaczników 4-elementowych submacierzy utwórz specjalną funkcję, której argumentami wywołania będą odpowiednie indeksy.
    W programie odpowiednikiem macierzy będą tablice.
    W programie, do operowania macierzą wykorzystaj specjalnie do tego utworzoną strukturę z odpowiednim polem. Działanie programu powinno sprowadzad się do wywołania funkcji realizujących następujące czynności:
    - generowanie wartości macierzy,
    - obliczanie głównego wyznacznika,
    - wyznaczanie macierzy odwrotnej,
    - wyświetlanie macierzy na ekranie,
    - obliczanie wyznaczników submacierzy.
    Jako parametr wywołania funkcji należy użyc odpowiednią zmienną strukturalną, dodatkowo funkcja obliczająca wyznaczniki submacierzy powinna mied dodatkowe parametry wywołania w postaci czterech indeksów, dla których jest obliczany wyznacznik. Jeśli utworzysz poprawny program bez struktur, ocena będzie niższa o 1. Wyznaczniki jak i elementy macierzy odwrotnej można obliczad wprost tworząc odpowiedni wzór, ale można też utworzyd odpowiednie pętle. To drugie rozwiązanie będzie oceniane wyżej. W razie wątpliwości, proszę wybierad metodę gwarantującą ukooczenie programu. Brak funkcji dyskwalifikuje program mimo, że program może działad poprawnie.
    I tu się pojawia problem. Zrobiłem losowanie liczb w tablicy i póki nie odbywało się to w funkcji - wszystko działało. Gdy przeniosłem to do funkcji - nie wiedziałem co ma ona oddać - w rezultacie program CAŁKOWICIE się wywalał. Pomijam resztę, chodzi mi póki co o samo losowanie wartości tablicy dwuwymiarowej 3x3 w FUNKCJI.
    Dodatkowo, jakby się komuś zapomniało to t[3][3] to jest 4x4, bo pierwsze pole tablicy to t[0][0]... :P


    @edit
    Jak ktoś chce to w *.pdf wraz z większą ilością informacji to - link.
    Ostatnio zmieniony przez Andela : 19-11-2009, 23:52

  10. #30
    Avatar Messer
    Data rejestracji
    Dec 2004
    Położenie
    Płock
    Wiek
    26
    Posty
    541
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj plesio napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    kolejka chyba wolna, wiec zapytam:

    jak sie robi w Javie petle takie jak "if" w c++

    tzn. chodzi mi o to, zeby ktos napisal tutaj taki program, ktory np. wczyta liczbe podana przez kogos, bedzie sprzawdzal czy ta liczba jest >= 10, w kazdym cyklu petli bedzie dodawala 1 do tej liczby, i gdy ta liczba = 10 niech wyswietli jakistam napis

    z gory dzieki, potrzebuje na jutro, a oczywiscie na pytanie "co robiliscie na inf." wszyscy odpowiadaja "nie wiem" albo "nic"

    oczywiscie prosze o komentarze, co robia dane komendy ;d
    sam class od tego będzie wyglądał tak:

    Kod:
    class plesioliczy {
        public static void main(String[] args) {
    BufferedReader a = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in));
    
    a.readLine();
    
            if (a >= 10) {
             System.out.println("Liczba podana = 10");
            } else {
                a++;
    System.out.println("Liczba podana = " + a);
            }
         
        }
    }
    Dawno nie pisałem nic w javie, wybacz ewentualne błędy. Nie pamiętam czy mogę odwoływać się do tego bufora jak do zmiennej, ale chyba tak.

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •