Czołem,
Która platforma świadcząca granie w chmurze jest według was najlepsza? Ostatnio się dowiedziałem o istnieniu czegoś takiego i zastanawiam się gdzie najlepiej pakiet wykupić.
Wersja do druku
Czołem,
Która platforma świadcząca granie w chmurze jest według was najlepsza? Ostatnio się dowiedziałem o istnieniu czegoś takiego i zastanawiam się gdzie najlepiej pakiet wykupić.
Nigdzie
Stadia zdechla, GeForce now jest o tyle chujowy, ze jest gowniany, na tym syfie majkrosoftowym xkloud mozna tez grac tylko w ograniczona liczbe gier i tylko na padzie (xD).
ja mam wtyczke do chruma zeby na xcloudzie grac bez pada ale mam tak chujowego neta ze sie nie da
No mozna i tak, a dziala to sensownie?
Ogolnie granie w chmurze mialoby sens tak jak na starym gfn, w sensie zeby smigaly wszystkie gierki jakie sie ma w bibliotece na steam. A w praktyce jest tak, ze:
a) jakosc jest przecietna, nawet ze swiatlowodem 1 gibabit jest kompresja, przy ciemnych sceneriach gry wygladaja chujowo i takie np. the forest na medium na moim PC wyglada lepiej niz w max ustawieniach na gfn
b) zeby grac w co sie chce trzeba wykupic kilka uslug bo rozne gry sa na roznych chmurach,
c) mocne i stabilne lacze jest wymagane wiec znika najwazniejsza pozorna zaleta - mozliwosc grania zewszond
d) jebanie sie z jakimis wtyczkami i ogolnymi problemami np. RB6 Siege na GFN od premiery jednym dziala, innym wypierdala blad, chuj wie czemu, GFN ma to w pizdzie nic z tym nigdy nie zrobili wiec jak zyciowa ruletka wylosuje nie tak jak trzeba to se po prostu w dana gierke nie zagrasz i tyle xD
Testowalem tego dosc troche i jezeli gra sie dosc troche to lepiej ogarnac sobie po prostu PCta albo konsole, jedyna sensowna usluga to shadow, ale raz, ze koszt jest taki, ze po roku mozna se kupic taki komp na wlasnosc jak oni daja, a dwa, ze nie dziala w b0lzce
z reguły przesłuchania są dwa razy do roku, sprawdzają czy potrafisz powtórzyć proste melodie, dopasować dźwięk do akordu, sprawdzają czy jesteś otwarty na ludzi i jeśli się spodobasz na przesłuchaniu to potem możesz już grać w churze
Czaje, aczkolwiek no jakosc tam zawsze jest chujowa i nic z tego, ze sobie reklamują, ze maja sprzet z kartami dżiforce 32879GTX ultra hade 8k 64 giga jak finalnie i tak kompresja wszystko pierdoli, ze gierki wygladaja 5/10, nawet majac mocny net
wiec lepiej zrobic sobie low-end albo mid-end kompa i tyle
wincyj tych abonamentow se nasrajcie.
komputer se kup zboczeńcu a nie w jakieś chmury sie bawisz. i tak tylko w badurek gate 3 i tibie bedziesz grac. 4060ti to tera juz jakies grosze caly konkuter spokojnie za 3k mozna zlozyc i masz na najblizsze 5 lat czyli mniej niz za abonament a bedzie to twoje przynajmniej
mam ta apke od xboxa na tv samsunga, po podlaczeniu pada od ps5 gry klatkowaly przy necie 400mb/s wiec sobie odpuscilem
taa i jeszcze reklamują pojebańce na youtube, że graj sobie na telefonie w cloudzie na padzie gamesir x2 pro i chuja. Jedynie co można, to pooglądać przerywniki.
Nie no bez przesady, da sie pograc, nawet na wifi z dobrym routerem, ogarnie, przy necie 1Gb/s i routerze Asusa AX5400 generalnie spokojnie mozna grac po wifi bez zadnych lagow. Natomiast zadnego grania na mobilnym LTE i innych takich bzdetow. xD
Tyle tylko, ze te gry i tak chujowo wygladaja xD Lepiej zlozyc sobie low-end PC i grac nawet na niskich ustawieniach niz na max ustawieniach na tym imo. No i fakt, ze potrzebne jest 10 abonamentow, a i tak nie pogra sie we wszystko co by sie chcialo. Jedyne jakosciowo dobre wyjscie to Shadow, ale nie jest to zaden sensowny wybor bo usluga jest zwyczajnie nieoplacalna.
Do tego dochodza jeszcze inne problemy - brak normalnego wsparcia modow itd. Np. w takim GFN niby mozesz korzystac z modow z warsztatu, ale przy kazdym uruchomieniu beda sie one sciagaly na nowo. Do tego nawet jak placisz abo to i tak moga zdarzyc sie kolejki i popoludniu musisz czekac 5-20 minut na zalogowanie, jak sie ma malo czasu na granie to chujuwka. No i tez jakiekolwiek granie online jest slabe przez lag.
Załącznik 382121
Zapytałem się ekspertów z mojej grupy znajomych i dostałem takie o to odpowiedzi, uważam ,że temat można zamknąć
Jeszcze specjalnie dla ciebie na swoj koszt @Sinis ; przetestowalem Boosteroid, ale chujnia jakich malo, lag pojebany, jakosc 2/10, myslalem, ze to jakas powazna usluga, a mnie opierdolili na 50 zlotych. :pepehands
moze za 10 lat jak wymienia ta stare kable aluminiowo-miedziane w calej polsce, bo teraz to dziala tak:
zyjesz se w paryzu czy tam amsterdamie i masz ping 10-20ms do datacetera (mozna grac na chmurze bo lag jest ledwo odczuwalny)
zyjesz se w poznaniu czy tam szczecinie i masz ping 80-100ms do warszawy i z waszawy jeszcze 30ms do datacenter (nie da sie grac)
Co jak do Warszawy ping 3 z poludnia
xD
Nie no, w duzej czesci Polski jest zajebisty internet, w sumie mialem wiekszy problem z dobrym netem w Londynie jak mieszkalem niz w Kozach, ale my tutaj faktycznie mamy zajebistego providera imo. xD
Jak masz swiatlowod rzedu chociaz 300 Mb/s to spokojnie pograsz, nawet na Wi-fi z dobrym routerem spokojnie sie da, ja dosc troche gralem na GFN, ogralem tam z 4-5 gierek bez zadnego problemu.
Takze imo. nie internet jest problemem w rozwoju tego typu uslug tylko podzial rynku - gry AMD nie chce dopuszczac "swoich" gier na GFN. Nvidia nie chce dopuszczac do xcloud, xcloud do GFN, Stadia upadla bo gry w ogole musialy byc projektowane pod to i tak dalej. W efekcie nie ma to zadnego sensu bo biblioteka gier jest zbyt ograniczona i czlowiek sie tylko wkurwia. Wychodzi takie Hogwarts Legacy i elo nie pograsz se bo WB nie pozwala na swoje gry w GFN, wypierdalaj i kup se kompa/konsole, no i tak co chwile czlowiek chce cos ograc, a tego nie ma w efekcie albo musi skakac po uslugach, albo kupic konsole/kompa. To sie chyba nadaje tylko dla totalnie kaszualowych grajkow co nawet nie wiedza w co graja, wlaczaja losowa gierke f2p klikaja se w to przez godzine i przerwa na dwa tygodnie od grania. Temu se tego Boosteroida chcialem sprawdzic bo mial duzo dobrych opinii i w sumie bardzo duzo gierek. No, ale to jest jakies gowno paskudztwo nieporozumienie.
No i druga rzecz to jakosc, to znowu nie jest problem stricte neta tylko kompresji. Kazda gra w ciemnych barwach jak nwm. ghostrunner, cyberpunk, metro itd. wyglada po prostu chujowo, kompresja wypacza ciemne kolory i ogolnie nawet presety ultra wygladaja gorzej niz low/med na PC. Tutaj tez watpie, ze to sie zmieni bo chcac sprawic by cloud gaming byl dostepny dla wiekszej ilosci odbiorcow beda ciac kompresje.
przyszloscia sa handheldy
mi sie nie chce juz siedziec przed komputerkiem ani odpalac konsoli na teelwizorze
jeb na kanape czy w lozku z jakims switchem czy steam deckiem i jest essa, niech sie to bardziej rozwija
Na chwile obecna nie ma dobrego dostawcy tych uslug.
Xbox'owa apka Gamepass jest smietnikiem, nie nadaje sie to do niczego i Microsoft nie bardzo kwapi sie do naprawy. Gubione sa klatki, sama apka gubi inputy jeszcze, nie wspominajac o chujowym kodeku i jego zarzadzaniu.
Geforce now technicznie jest duzo lepiej, ale tez nie sa wybitni. Za to ich produkt jest slaby, placisz w sumie za wynajem maszyny a kazda gre i tak musisz kupic. Na sprzet nawet z licencja 3080 czasem trzeba czekac.
Aktualnie technologia idzie w ta strone aby node'y z maszynami stały u dostawców internetowych, tak jak robi to np. Netflix.
Za kilka lat gdy:
swiatlowody beda powszechne
5g bedzie w prawdziwej formie a nie to podrabiane w europie
infrastruktura dogoni zapotrzebowanie
mysle ze to zacznie nabierac na sile, bo bedzie mozna grac na TV i ogolnie wszystkim co ma ekran i jest w stanie dekodowac obraz.
nVidia rownoczesnie pracuje tez nad inna forma tego, czyli streamowane bedzie tylko instrukcje maszynowe a nie gotowy obraz.
zrodlo: jestem testerem w duzej firmie ktora sie tym zajmuje, robilem masywne testy dla googla i verizona wlasnie w tym temacie
pic or didn't happen
ale powaznie pelna zgoda, mowiac z perspektywy doswiadczonego usera, ktory testowal wiele uslug
ale imo w chuj potencjal jest w tym rozwiazaniu
co do GFN - sam fakt tego, ze gramy w swoje gry nie jest wcale tragiczny, problem jednak jest taki, ze w polowie gier ze swojej biblioteki i tak nie zagramy ze wzgledu na licencje
Czasem tak czasem nie
Najlepiej mieć wszystko essa
Osobiście używam Xclouda ale tylko jako uzupełnienie konsoli.
Input lag nie jest jakiś potężny (dam radę driftować w Forzie Horizon) a jakość jest dużo niższa niż na konsoli.
ALE możliwość ogrania nowej gry na kompie w pracy, przejście początkowych samouczków itp. jest idealne żeby wrócić do domu i po odpaleniu Xboxa mieć to już za sobą.
Ciemne miejsca są BARDZO słabo widoczne w dobrze oświetlonym pomieszczeniu.
Ale mogę grać w pracy, na wakacjach, u cioci na imieninach ALE co najwyżej żeby w jakiś eventach odebrać nagrody czy sprawdzić aktualizację.
I mi to pasuje! Starfielda mogłem w dniu premiery przetestować za nim zainstalowałem go na Xboxie.
Subskrypcja w tym miesiącu podrożała do 62.99 zł.
Konsoli czy kompa nie zastąpi ale jako uzupełnienie bdb. No i mina kumpli jak grasz w Forzę na telefonie ;p
Co to jest prawdziwe 5g a nie takie podrabiane europejskie jakie ma specyfikację techniczną
W europie na 5g skladaja sie technologie 4g,
tylko w usa i chyba juz w azji sa mmWave nadajniki na czestotliwosciach "5g", tzw ultra-wide
maja niestety mega chujowy minus
zasieg maja na kilkadziesiat- kilkaset metrów w zaleznosci gdzie stoja. no ale bez problemu masz kilka Gbit w telefonie przepustowosci
mozesz rozpoznac to po ikonce 5G, to pełne ma inne tło, jest 5G, 5G UC i 5G UW i chyba 5Ge.
btw to prawda ze anteny 5g sa grozne z bliska :D
tu se doczytaj
https://www.theverge.com/22914668/5g...n-att-t-mobile
https://techmonitor.ai/technology/ne...rope-c-band-us
https://www.digitaltrends.com/mobile...ltra-wideband/
W sumie każda antena dużej mocy jest groźna z bliska.