Cześć
Od jakiegoś czasu obserwuję specyficzne detale, które znajdują się w Maze of Losts Souls to ten labirynt w drodze na Demone i muszę przyznać, że interesuje mnie kilka nie wyjaśnionych stamtąd rzeczy. Po pierwsze ciekawy jestem czy te oto ciała, które znajdują się za lawą są przypadkowe czy jednak ukrywa się w nich pierwiastek analogiczny do tego nieosiągalnego na wyspie Amros na Jakundafie, a dla przybliżenia wątku zapodam wam zdjęcia:
Oto ciało nr 1 znajdujące się za lawą na -3 piętrze w MOLTS
Załącznik 378157
Druga lokalizacja z innym ciałem na -3:
Załącznik 378158
I przy okazji dodam też to wspomniane na Amros:
Załącznik 378159
Co do ciała nieosiągalnego na wyspie to z tego co wiadomo mi z kilku niezależnych źródeł to ponoć znajduje się w nim Golden Helmet ale lepiej niech potwierdzą to też osoby, które prowadzą jakiegoś OTS'a i mają wgląd do szczegółowych danych z edytora klienta ;) Ogólnie co do tej lokalizacji to wspomnę na szybkiego, bo jednak o tym chciałem dokładnie napisać, że w bibliotece pod Jakundafem jedna z notatek głosi następujący przekaz:
Spostrzeżenia o jeziorze Amros
Kilka tygodni temu rozmawiałem z moim przyjacielem, Othmorem, na temat pobliskiego jeziora Amroos.
Othmor odwiedził Carlin jakiś czas temu, i mówił, że jest prawdopodobne,
że czasami woda w jeziorze się obniża i nie jest tak głęboko jak teraz.
Jeśli woda się obniży, to możliwe że mała wysepka na środku jeziora będzie osiągalna...
Mówią, że na tej wysepce jest coś cennego. Ja jednak nigdy tego nie doświadczyłem,
moja moc jest na to za mała...
I kolejny istotny tekst z tej biblioteki:
Odnośnie dziwnych mechanizmów
W ostatnich latach ludzie zaczęli używać dziwnych mechanizmów do różnych rzeczy. I tak dla przykładu, jest dziś w modzie otwierać lub odblokowywać ukryte wejścia przez przyciski. Różne są sposoby na osiągnięcie tego, chociażby ciśnienie hydrauliczne. Ledwo kilka osób posiada wiedzę niezbędną do skonstruowania takiego mechanizmu.
I tak oto reasumując wnioski można dowiedzieć się z tych notatek, że w Tibii istnieją przyciski, które służą jako mechanizmy do kontrolowania ciśnienia hydraulicznego, a jedna z nich sugeruje, żeby szukać od Carlin. Tak też penetrując faccland tibijski rzeczywiście można odnaleźć SQM'y, których opis brzmi: You see a stone tile - It seems to be a switch. i dla przykładu wrzucę losowe zdjęcie z internetu jak to wygląda:
Załącznik 378160
Takich też switchy na Tibii jest rozsianych po całym facclandzie np: W temple Ab'Dendriel, Kazordoon czy u Adreniusa jako jednego z najbliżej umiejscowionych koło jeziora przycisku, a także w innych spontanicznie rozlokowanych obszarach. Dlatego też udając się do Carlin wedle wskazówki z tych ksiąg trafiamy do miejsca, gdzie jeden taki zapada się po stanięciu na nim i dokładnie jest to nie tyle co Carlin, a Ghostland. Mowa tu o tym miejscu, gdzie po nadepnięciu pojawia się Wild Warrior:
Załącznik 378161
Rzecz jasna teoretycznie może to być tylko zwykły przypadek ale nie jest wykluczone, że ta paleta mechanizmów odpowiadających za ciśnienie hydrauliczne to system naczyń połączonych rozsianych po całym facclandzie na których być może należy stanąć w jakiejś chronologicznej kolejności, żeby zadziałał określony efekt, a ten w Carlin jest pierwszym z nich. W oczach wyobraźni wygląda to jakby chodziło o naciśnięcie przycisku odpowiedzialnego za spłukanie wody ze spłuczki w toalecie, a następnie dobiegnięciu na czas zanim woda znów napełni się (Pół żartem - pół serio). Jednak nie poruszając już wątku jeziora Amros to cofnę się z powrotem do tych ciał położonych za lawą i być może ich obecność tam to czysty przypadek jednak każdy fan zagadek Tibijskich, który penetrował tajemnice tej gry wie doskonale, że w bibliotece na Demonie niektóre księgi opisują motyw kontrolowania lawą za pomocą talonów:
https://tibia.fandom.com/wiki/How_to...he_Lava_(Book) - I tak dalej...
Sugeruję osobiście, że jest część nieznanego oficjalnie spoilera z gatunku zagadek Cipsoftu, która w głównej mierze nawołuje do tego oto miejsca obok pustyni Jakundaf:
Załącznik 378162
Widać tutaj pomieszczenie otoczone lawą, a na jednej z wysepek znajduje się dźwignia, która być może neutralizuje magic walle albo uaktywnia teleport w tej komnacie ze smokami. Co prawda wielu wyjadaczy tych sekretów próbowało dostać się do tej dźwigni poprzez wrzucanie talonów do lawy co moim skromnym zdaniem jest nie właściwym torem poszukiwań, gdyż podejrzewam, że za tą funkcję odpowiadają te dziwne symbole (strange carvings) których widnieje mnóstwo na piętrach Triangle Tower znajdującej się obok zejścia do tej komnaty z lawą. Jak poskaczecie sobie po piętrach wieży to zauważycie takie oto detale:
Załącznik 378163
I myślę, że to tutaj tkwi klucz zneutralizowania lawy za pomocą talonów jak i też pozbycia się Magic Walli za którymi są smoki tym bardziej, że na Demonie z Warlockami podobne symbole są w zasadzie rozsiane po różnych piętrach symbolicznie mających na celu zwrócić uwagę obserwatorów i coś przekazać graczom na zasadzie wskazówek jak należy uaktywnić te mechanizmy:
Załącznik 378164
Tych Strange Carvings jest na Wrl znacznie więcej, a większość z nich przykryta jest energy fieldami tak jakby pole energii miało tutaj aktywować ich działanie. Być może to dlatego symbolicznie na szczycie Triangle Tower znajdują się Magic Walle otoczone pasmami energii:
Załącznik 378165
Zwracam również uwagę na fakt, że na szczycie tej wieży jest Witch, Geomancer i Monk. Witch w tym kontekście strzela fire fieldami co może być sugestią w kontekście kontrolowania lawy za pomocą talonów. Wrl'e biją zarówno z energii jak i fire fieldami. Monk z kolei gubi rzadko life crystal, który często w questach tibijskich służy do teleportowania się przykład: Explorer Society Quest. Poza tym jeśli rzucić okiem na Shadowthorn to tutaj znajduje się takie oto miejsce:
Załącznik 378166
I także tutaj nie zabraknie Dragonów z których wypada Life Crystal poza tym teoretycznie jest to lokalizacja niby nic nie znacząca ale po raz kolejny należy tutaj zwrócić uwagę na fakt, że znajdują się tu Elf Arcanisty podobnie tak samo jak w towarzystwie Warlocków z których na nowszej Tibii bardzo rzadko wypada Wand of Cosmic Energy. Więc znowu tutaj aluzja do kwestii mocy energetycznej, która ma zasilać działanie tych carvingów. Ponadto jeśli przypatrzymy się Paradox Tower Quest na północ skierowany od Triangle Tower to również i tutaj zauważymy Magic Walle, które przenikają pasma energii:
(Ciąg dalszy w następnym poście, gdyż w jednym można załączyć tylko do 10 zdjęć)