Cześć.
Chciałbym rozwinąć swoją wiedzę w tym temacie, na razie niestety teoretyczną głównie. Czy możecie polecić dobrą literaturę, może jakieś strony, kanały na yt? :)
Wersja do druku
Cześć.
Chciałbym rozwinąć swoją wiedzę w tym temacie, na razie niestety teoretyczną głównie. Czy możecie polecić dobrą literaturę, może jakieś strony, kanały na yt? :)
Dzień dobry, nie znam sie ale wiem ze ludzie od harvardu maja darmowy kurs
tutaj link Digital Photography - Introduction | Free online course | Alison
nie wiem czy dobry czy zly
poczytaj se o kompozycji, ustawieniach przysłony/czasu naświetlania, filtrach i przede wszystkim rób dużo zdjęć
te wszystkie ładne zdjęcia które się widzi są wybierane spośród setek chujowych fotek zrobionych przez autora
Gonciarz miał parę filmików na temat robienia zdjęć chociaż on głównie zajmuje się wideło
https://www.youtube.com/watch?v=dxcbf0CvVs4
Jak robić TAKIE ZDJĘCIA w domu? - YouTube
Samsung Galaxy S8 x Krzysztof Gonciarz | Nie da się złapać takich kadrow? - YouTube
poza tym na yt wystarczy wpisać jak robić zdjęcia i masz od chuja kontentu
podglądaj też zdjęcia innych fotografów żeby się inspirować
ogólnie to żaden ze mnie autorytet bo moje fotografowanie ogranicza się do wrzucania fotek na insta z ajfona SE ale coś tam się interesowałem tematem więc powodzenia i pzdr
otusz kurwa jest sa trzy protipy ktore sprawia ze kazde twoje zdjecie bedzie wygladac zajebiscie kurwa w chuj
tip1
rob rawy zawsze i wszedzie
tip2
swiatlo jest kurwa wszystkim, jak juz nie masz dobrego oswietlenia to jeszcze mozesz zrekompensowac dlugim naswietlaniem ale to nie to samo kurwa chyba ze dlugie naswietlanie to jest to co sprawia ze masz bonera
tip3
no kurwa photoshop to wiadomo ale przede wszystkim lightroom
a jakies zlote podzialy, chuje muje to se mozna w dupe wsadzic bo dobre zdjecie nie musi trzymac sie zasad
ogulnie inwestycaj w dobre swiatlo to jest drugie najwazniejsze po dobrym szkle. pare lat temu byla taka zajebista lampa rgb reczna za pareset dolarkow na kikstarterze, nwm czy to teraz sprzedaja ale ogolnie cos takiego dobre na poczatek
elo mordo wielokrotny czampion w biennale fotografii w latach 2006-2011
@moth ; Lightrooma można kupić bez tego abonamentu jakoś?
@Aver ;
teraz sluchaj wariacie bo to jest protip za milion dolarow.
bierzesz na telefon pobierasz darmowego lightrooma bo ma co wazniejsze funkcje a exportuje fotki tak samo szybko jak na pc i mozesz se nawet od razu po zrobieniu zdjecia pogrzebac przy tym bo masz zawsze pod reka
a na pc to mozna jakas starsza wersje se kupic jak musisz miec legitke. albo po prostu se zmieniasz jedna cyferke w pliku z konfigiem i wtedy trial(ktory ma wszystkie funkcje) leci od nowa i tak w nieskonczonosc.
nox albo bluestack najlatwiej ale na chuj jak mozna na telefonie ????????????
Będę pierwszym fotografem teoretykiem najwyżej oO
Ale subreddita już odkryłem i będę chłonąć wiedzę fotograficznych nerdów
w tym przypadku to chyba po prostu filtr na instagramie xD ewentualnie jakis jedno lustro czy lampa zeby doswietlic twarz
a tak ogolnie to po prostu odpowiednio temperature podkrecic na lightroomie i masz to samo
królu złoty dziękuje za te posty, mogłbyś polecić jakiś aparat plus szkło do 1k?
to jakies olxy musisz przegladac. ogolnie ciezko bedzie cos sensownego, szklo to sie praktycznie dozywotnio kupuje wiec warto se kupic jakies drozsze, a zeby to mialo sens to body tez troche wyjdzie. nawet jak potem sie bedziesz pozbywac to bez straty sprzedajesz
to co Ty byś polecał byczku
nwm jak wyglada tera rynek. jak jestes totalnym amatorem to mozesz se kupic jakis starszy canon eos czy cos, nwm moze taka cegielke 550d, byle sie obeznac, jak juz bedziesz wiedziec co ci nie pasuje to bedziesz wiedziec jakich szukac
No i dochodzą wszystkie akcesoria, które warto mieć