Ile płacicie wszystkich podatków przy prowadzeniu DG? Może ktoś świeżo założył i potrafi powiedzieć jakie ulgi są przy młodej działalności.
Wersja do druku
Ile płacicie wszystkich podatków przy prowadzeniu DG? Może ktoś świeżo założył i potrafi powiedzieć jakie ulgi są przy młodej działalności.
18% przychodu, minus to co księgowa mi odliczy
plus zusu 550, a jak sie skonczy ulga malego zusu to będzie 1300
Załóż spółke, zatrudnij się na 1/8 etatu zeby placic dwie stówki zusu, a hajsy wypłacaj na zarząd -> profit
Ktoś próbuje podejść do programu Wsparcie w starcie? Zastanawiam się jak ugryźć temat, bo obecnie jestem na umowie o pracę i nie gadałem jeszcze z szefem, czy rozliczał by się ze mną gdybym przeszedł na DG.
No i jeszcze ta rejestracja w urzędzie pracy jako bezrobotny to też dla mnie zupełna nowość.
Jak nazywa się stanowisko człowieka do którego mogę pójść i on odpowie mi na wszystkie moje wątpliwości związane z programem?
spytaj mastera taidio albo tibiarza, oni wiedzą wszystko na każdy temat pzdr
kurwa zlodzieje oddajcie mi vat i dochodowy kurwy polskie
zus juz sobie zatrzymajcie
Jak sie ma DG lub Spzoo i przychody na poziomie np. 4000 mc to podatki i zusy jebane bolą, wiadomo, ale jest multum opcji optymalizacji podatkowych. OP dopytywał o jakieś dotacje, są ale wtedy wszystko po bożemu musi być, zapytaj w PUPie tam na 100% udzielą ci informacji. Ja unikałem dopłat, dotacji, ułatwień, zwolnień itp, to przyciąga kontrole.
Istnieje dofinansowanie na start coś ok. 20k, tylko dają to chętnie na jakiś wypizdowiach (np. Nie ma tego na mazowszu). Musi ci to ktoś ładnie napisać i najlepiej mieć znajomości w UP. Ponadto trzeba być najpierw zarejestrowany jako bezrobotny. No i tak jak up kontrole i patrzenie na ręce. Nie polecam jeśli ktoś ma honor i brzydzi się socjalizmem
Panowie, szukając alternatywy wyciągnąłem łapę do dotacji z UE. To jest kpina z białego, myślącego człowieka, że jakiekolwiek pieniądze może dostać tylko ktoś kto generuje 99% prawdopodobieństwa zmarnowania tych środków.
Załącznik 368446
xDDDDDDDDDD
Szanuje za ten troling xD Osoby trwale bezrobotne i baby po 45 roku zycia mysle, ze to dobry plan na rozwoj tego kraju xD
Zesralem sie z tego, a jakis mateusz bedzie se placil 3k podatku zeby zapewnic byt takim, a oni wyjebane i 40k dotacji przytulone xD Ooooo jak dobrze jak dobrze
Wiadomo, ze to co piszą to jebany rak, ale moi kumple. Wyższym normalnie brali te dotacje, ale nie wiem czy z urzędu pracy czy z UE czy to jest chuj wie to samo
@Wawik ; brałeś dotacje?
Nie bo stwierdzil, ze branie dotacji to rak i wymagania to rack xD
Nie jest tak łatwo z tymi dotacjami. Ja jedynie biorę na szkolenia dla siebie/pracowników. Ale to i tak jest maks 80%
Jako, że oznaczyłeś, to wiem, że dobre dofinansowanie można jeszcze tylko do końca roku zebrać na działalność. Często ktoś do mnie z tym ostatnio wydzwania, żeby się pospieszyć, bo od nowego roku już ma tego dofinansowania nie być, ale niestety nie znam dokładnie szczegółów.Na żadną z działalności nie braliśmy dotacji, wiem za to jak w mojej branży chłopaki brali sprzęt IT, to przy nowych, a nawet często i już trochę istniejących działalnościach mieli od razu zainteresowanie z US i PiP z tego co pamiętam i po dwie kontrole - zaraz po przyznaniu dotacji, a drugi raz po zakupie sprzętu.
Co do samego tematu, to przez pierwsze pół roku masz ok 300 zł Zusu, potem przez dwa lata 550, a po dwóch latach już 1500 (wchodzi od 2020 roku). Z kombinowaniem ze spółkami zoo nie ma sensu moim zdaniem przy małych przychodach spółki, wiąże się to z rozszerzoną i dość skomplikowaną księgowością, więc koszty tego idą sporo w górę. Trzeba również pamiętać o tym, że przy Sp. z o.o. ulegasz podwójnemu opodatkowaniu od dochodu w przypadku gdybyś chciał sobie wypłacić pieniądze ze spółki (np. zlecić sobie miesięczną wypłatę), stąd warto rozważyć inne rodzaje spółek, np. komandytową.
Największym chyba plusem Sp. z o.o. jest chyba to, że odpowiadasz tylko kapitałem spółki w przypadku sporów, gdzie minimum takiego kapitału to 5k zł.
Właśnie już kolejny raz słyszę, że branie dotacji to tak naprawdę pakowanie się w kontrole. To mnie najbardziej zniechęca do startowania, ale póki nie pogadam z doradcą to nie będę się nastawiał. W ogóle to dam znać jak się dowiem czegoś konkretniejszego to może ktoś skorzysta z wiedzy i sam czegoś spróbuje.
byczek czy ty działasz w jakiejś mafii? wymuszenia, haracze, działania komornicze, stanie na bramkach w klubach @Byczek ;
@Taidio ;
zwariowales, robie na 3 zmiany w przetworstwie rybnym
Nie brałem dotacji bo wnioski można było składać dopiero od 1 marca, czas oczekiwania na kasę przy pozytywnym rozpatrzeniu to około 2 miesięcy, a i tak ich kasę musiałbym przeznaczyć jako wkład własny w leasing minikoparki, a resztę samochodów, lawet i innych brać w kredyt. A dostałem zajebistą ofertę kredytową, więc popierdoliłem te dotacje i chwilę po walentynkach miałem już kupione i maszyny i samochody także jebacz ich
Ty w końcu kopiesz rowy, czy prowadzisz spółkę budującą autostrady, bo tak to z opisu wygląda
A ty wiesz ile kosztują maszyny do kopania rowów?
jak porządna spawarka kosztuje 40k pln a wy tutaj się licytujecie o ceny koparek xD
No u mnie na rozpoczęcie takie aby trochę ruszyć potrzebowałem 100 tysięcy, oni u nas dają 23 tysiące. Plus ten okres oczekiwania, czyli mniejwięcej na początku maja miałbym pieniądze, może nie zdążyłem do maja zarobić na czysto sobie 23 tysięcy, ale udało mi się podłapać klientów o wiele wcześniej, takich którzy korzystają z moich usług przez cały sezon. Więc w moim przypadku akurat ta dotacja taka idealna by nie była. Do tego jakieś zjebane kontrole, wymagania i inne chuje. A tak wyjebane w nich
Jak ja dzwonilem po urzędach to wszędzie mówili ze albo juz sie skonczyly dotacje na ten rok albo w mazowieckim nie ma w ogóle i generalnie mam spierdalac
Teraz akurat, co Artur już zauważył, dotację na rozpoczęcie działalności to jest kpina bo jest priorytetem w rozpatrywaniu wniosków są osoby po 40 roku życia, kobiety i inne chuje muje zamiast inwestować w młodych. Ja jeszcze się interesowałem pożyczką niskooprocentowaną, wsparcie w starcie, czyli około 92 tysięcy na 7 lat, z roczną karencją w spłacie którą można wykorzystać od razu w pierwszym roku i całkowita kwota do spłaty to było 93 500, czyli 1.5 tysiąca przez 8 lat (razem z karencją), to jest w chuj idealne rozwiązanie, ale raz że ciężko dostać, bo trzeba mieć dwukrotność tych pieniędzy jako zabezpieczenie, nieruchomością czy czymś albo dwóch żyrantów z dochodami 4 tysiące netto. W sumie w moim przypadku i jedno i drugie ogarnąłbym bez problemów, ale kurwa jak chciałem już otworzyć firmę w styczniu, to się okazało że w listopadzie program zmienił regulamin i na podlasiu wymagane było mieć ukończone 30 lat, także chuj z tego.
Mnie w sumie uratowało to, że ojciec ma wszystkie zarobki wpisane w umowę i bez problemu zaszedł i dostałby kolejny kredyt, oprócz wcześniejszego na mieszkanie, do 300 tysięcy, poprosiłem o 110, warunki idealne bo spłacam 138 po 8 latach więc jebać te wszystkie programy dla kurwa starych dziadów
Panowie, podłączam się z pytaniem:
Od czego zależy na co dana firma może wystawić fakturę? Pewnie od wybranego obszaru działalności i kodu PKD? Mam fajną robotę na boku do zrobienia, ale klient chce fakturę. Mój ojciec prowadzi sklep z łóżkami i materacami, no ale domyślam się, że wystawić coś na zagospodarowanie terenów zielonych to może być ciężko (a szkoda, bo to 8% vat tylko) i zastanawiam się jak to teraz ugryźć. @Wawik ; @Aureos ;
@Askarhnoh; @LordCompi ;
Nie wystawisz, przykro mi. No chyba, że wpiszesz, że mu łóżko sprzedałeś.
No ta firma ojca nie jest jedyną opcją, ale chcę mieć pewność jakie tu jest pole do nagięcia rzeczywistości :kappa zanim zacznę komuś głowę zawracać.
Z tego co wiem rozszerzenie działalności jest bardzo proste i sprawne to może warto by było na legalu akcje przeprowadzić?
W dupie mam tę lojalność, z wiekiem wyzbywam się resztek skrupułów :kappa
jebnijcie umowe o dzieło
uod z przekazaniem praw autorskich :kappa
Możesz wystawić fakturę na pozycję nie związana z Twoim PKB. Jak byś wystawiał takie faktury regularnie, to musisz rozszerzyć działalność o odpowiednie PKB.
Na dalszą część pytania, to od tego jest księgowa, żeby Ci to ogarnąć, jak wystawić taka fakturę.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka