Cześć :) jako, że zbliżają się święta a co niesie ze sobą tradycje kupowania prezentów... pytanie moje brzmi, jakie są wasze ulubione planszówki/gry słowne/imprezowe itd. itp.? Często w waszym towarzystwie gra się jeszcze w takie gry?
Wersja do druku
Cześć :) jako, że zbliżają się święta a co niesie ze sobą tradycje kupowania prezentów... pytanie moje brzmi, jakie są wasze ulubione planszówki/gry słowne/imprezowe itd. itp.? Często w waszym towarzystwie gra się jeszcze w takie gry?
Jeśli lubisz gry wymagające wiedzy to najlepszy będzie I KNOW. Trival pursuit też jest fajny, ale I KNOW jak dla mnie ciekawiej zrobiony. Poza tym ostatnio sporo gramy w BANG tylko w to się powinno grać w najmniej 5 osób. Wtedy rozgrywka jest ciekawa.
W zależności od ilości ludzi to nieraz w cos pykamy, jak siedzimy w 3-4 osoby przy piwku to jakis tysiąc czy blef, ewentualnie poker, ale to musza byc zajaawkowe osoby bo trzeba na kase, jak wiecej to taboo, mafia tez spoko, "domowka" spoko jest ale to raczej ze znajomymi niz z rodzina bo idzie sie najebac przy tym, cos tam jeszczze bylo ale se nie moge przypomniec
Tak jak Sinis napisał, Bang! konkrecik polecam. Do tego może Karty Dżentelmenów/Loża Szyderców czy jakikolwiek tego odpowiednik :)
Gra o tron, pandemia, patchwork dla 2os, sabotażysta, kolejka dla rodziny
Talisman.
Gierka na min. 3h :)
Jak bylem mały to grałem w grę labirynt śmierci. Teraz widzę moda na starcie powraca i znów jest w sprzedaży. Magia i miecz też była fajna. :)
Makao
[SURYKATKA][/SURYKATKA]
gra logiczna mancala, ale ja to nazywam kamyczki
na festiwalu gier planszowych w warszawie odkrylem, podobno najstarsza gra na swiecie jak zagracie to sie dowiecie
cena gdzies 50 zl, a zabawa fajna, dopoki sie nie zagra to sie nie poczuje tego
w sumie jak sie raz zagra w taka gierke to jest sens grac drugi/trzeci/dwudziesty?xD bo nie gralem nigdy w jakies bardziej zaawansowane
tak zazwyczaj można gre przejśc na kilka bądz nawet kilkadziesiąt sposobów nazywa się to regrywalność. Od siebie polecę "7 cudów świata" jedna gierka trwa jakieś 30 minut i póki co jeszcze mi się nie znudziła. Proponuję poczytać jakies opinie o tej grze bo ponoć jest najbardziej utytuowaną gra na świecie a kosztuje nie całe 100 zł.
Kostka Rubika.
Polecam. :)
Rummikub dla 2-4 osób. Jak leżałem w szpitalu rok temu to non toper w to grałem ze "współosadzonymi" :D
Monopoly (kiedy chcemy popsuć święta), 5 sekund, sabotazysta, ego, teraz przymierzam się do osadników z catanu
gra o tron najlepsza na świecie, ale w to się gra strasznie długo no i lepiej nie pić przy niej dużo alkoholu bo wychodzi chujnia straszna
testowalem w chuj gierek i z takich luźniejszych idealnie nadających się na impresssssske %%D to tajniacy są zajebisci i każdemu się spodobają na milion procent.
a moja ulubiona to the resistance, tylko że jeśli jesteście w miejscu gdzie trzeba utrzymać jako tako ciszę to nie polecam, bo w 99% rozgrywkach drze się na siebie pizde xD
Pogoglowałem tajniaków i kupię sobie na pewno. Byłem pewny, że to coś na zasadzie mafii, czy szpiega, a to zupełnie coś innego. Dzięki.
btw. dixit jest straaasznie przereklamowany.
tylko kup zwykła wersję, bo ta dla dorosłych do żenada wchuj xD