Witajcie ;)
Chcę nauczyć się programować. W Javie.
Potrzebuję literatury na bazie której będę mógł się oprzeć. Środowisko mam przygotowane - SDK Java 8, NetBeans 8.2.
Hello World już za mną.
Jak po kolei się uczyć.? Katolicy - poradźcie.
Wersja do druku
Witajcie ;)
Chcę nauczyć się programować. W Javie.
Potrzebuję literatury na bazie której będę mógł się oprzeć. Środowisko mam przygotowane - SDK Java 8, NetBeans 8.2.
Hello World już za mną.
Jak po kolei się uczyć.? Katolicy - poradźcie.
Java Podstawy Cay S. Horstmann lub Java Rusz Głową. Jest sporo kursów video, jakieś udacity, codeacademy. Dodatkowo http://rosettacode.org/wiki/Category:Programming_Tasks , https://projecteuler.net .
Pamiętaj aby nie ograniczać się zbytnio do teorii książkowej, bo niektórzy czytają, czytają, czytają a nadal nic nie potrafią. Jak ogarniesz na czym polega programowanie obiektowe to wymyśl sobie/znajdź jakiś projekt, im większy tym lepiej i go realizuj.
Łap jeszcze 100 zadań do nauki programowania, jeżeli masz problem to google
http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142...zvyQLY7JnZ.jpg
Zacząłem to czytać i chyba nie potrafię wejść na taki poziom abstrakcji. :<
Zmieniłem też program na IntelliJ i najpierw muszę poczytać trochę tutoriali o nim ;O
Rozumiem, że to pierwszy kontakt z programowaniem w ogóle? Innych języków nie ruszałeś? IMO dużo szybciej się nauczysz i teorii i podstaw praktyki przerabiając jakieś kursy na YT, podstawy jak np. typy zmiennych, przez paradygmaty obiektówki, po wątki, itd są nieźle pokazane. Do tego czytaj jakieś tutoriale online i co nieco załapiesz. Wtedy zacznij się bawić w jakiejś programy jak ktoś wyżej wysłał. Będziesz miał setki problemów na początku i tutaj już niestety nie ma innej opcji jak google, stackoverflow. Potem zostaje wziąć się za jakiś większy projekt, coś na tyle ambitnego byś musiał nad tym spędzić parę dni, ale też nie porywaj się z motyką na słońce. Pisząc takie coś ogarniesz, że są gotowe rozwiązania do setek problemów które napotykasz i zaczniesz się zastanawiać jak się wziąć za tego Springa ;)
Moze sie przyda:
https://www.youtube.com/playlist?lis...2CE09D83EE3E28
Polecam codeacademy do przecwiczenia jakichs podstaw a potem ksiazki/dokumentacja + w wolnym czasie nakurwianie skilla w codewars
Dzięki za pomoc ;) Od poniedziałku biorę się za robotę!
A co powiedzie o javastart.pl ?
Worth it? Code academy zrobiłem dla javy wersję podstawową ale zamierzam zrobić ją drugi raz, bo była bardzo OK + wykupić pozostałe dostępy.
wiele slyszalem o "Effective Java: Programming Language Guide" autorstwa Joshua Bloch (dostepna np tutaj), ale to jak juz zalapiesz podstawy javy, jak i programowania. warto rowniez przeczytac "Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship", autor Robert Cecil Martin.
do nauki programowania bardzo polecane jest Structure and Interpretation of Computer Programs, niestety nie jest realizowana w javie, jak i jest wymagajaca (przez ok. 20 lat uzywana we wstepie do kursu computer science na MIT). musze ja kiedys przerobic. :)
@Venzet ; jak idzie?
@udarr ; porobiłem codeacademy, obecnie jestem na etapie przerzucania książki i robienia jakiś podstawowych zadań z codewars, idzie średnio ale zacząłem to rozumieć.
Ile zajęło Ci zrobienie kursu z codecademy?
@Venzet ;
Ze swojej strony polecam kurs John'a Purcell'a "Java for beginners" czy jakoś tak na udemy.com. Po przerobieniu tego + w międzyczasie czytaniu dokumentacji danego tematu przerabianego na filmiku, zacząłem wysyłać swoje CV na juniora, tam gdzie wymagania nie były za duże. W odpowiedzi dostałem zadania rekrutacyjne z trzech firm, z których dwa potrafiłem zrobić, jednego nie. Aktualnie ogarniam wzorce projektowe i spring framework również od Purcell'a i wszystko jest mega jasno wytłumaczone.
Jeśli chodzi o nauke, to moim zdaniem najlepszy sposób to ustalić sobie jakiś cel. Np zrobię aplikację robiącą to i tamto, albo np grę która będzie wyglądała tak i tak. Ofc coś żeby się dało w rozsądnym czasie wyrobić, i coś o czym na ten moment nie masz pojęcia jak to zrobić(bo jak już wiesz to nic się nie nauczysz :P).
Jak wam idzie nauka? Ile muszę wiedzieć, potrafić żeby móc szukać pracy jako junior?
@Vyvin ;
ja jak prowadzę rekrutację na juniorów to pytam sporo o bazy danych np. roznice miedzy where i having, jak napisac zapytanie ktore mi zwroci to i to, jaki jest blad w ponizszym zapytaniu.
Potem pytam ogólnie o programowanie o pętelki, o sortowania, rekurencja, wymienić jakieś wzorce projektowe i z jeden opisać.
Na końcu pytam już mocniej o podstawowe mechanizmy programowania obiektowego, dziedziczenie, polimorfizm, enkapsulacja.
Nigdy nie oczekuje 100% poprawnych odpowiedzi. Bardziej zwracam uwagę na to w jaki sposób ktoś mi to próbuje wytlumaczyc i czy ogolnie ma to sens. Jezeli bardzo błądzi to staram się go nakierować.
Najbardziej jestem zadowolony gdy ktoś oprócz wytlumaczenia co jak dziala, to powie jeszcze w jaki sposób to kiedys wykorzystal.
No i bardzo zwracam uwagę na umiejętności miękkie. Z doświadczenia widzę, że łatwiej kogoś nauczyć programować niż wysławiać
@Vyvin
Może mi gdzieś umknęło, ale masz sprecyzowany cel co do swojej kariery w Javie? Backend, desktop, Android? Bo tutaj mocno sięróżnią wymagania na juniora. Osobiście jak przeprowadzam rozmowę na juniora (Android) to bardziej mnie interesuje wiedza stricte platformowa (co prawda nie są to bardzo kosmiczne pytania, podstawy). O samą Jave pytam raczej niewiele, ale za to bardziej o obiektówkę. Dlaczego? Wychodzę z założenia, że jeżeli się zna ogólne zasady programowania obiektowego (dziedziczenie, polimorfizm, enkapsulacja) to przeskoczenie na inny język nie będzie takie problematyczne (co w Androidzie powoli następuje, patrz Kotlin). Więc miej to na uwadze, że idąc na juniora raczej to nie język będzie głównym tematem rozmowy, a technologia. Temu kolega wyżej pyta o bazy danych (podejrzewam backend?), ja z kolei nigdy takiego pytania nie zadałem (używamy ORMów a jak trzeba coś z bazy SQLem wyciągnąć to nie jest to na tyle skomplikowane żeby nie można było znaleźć w necie i się douczyć), ale męcze ludzi o wzorzec Adaptera (mocno eksplatowany w Androidzie pattern), interfejsy i programowanie zdarzeniowe. Oczywiście to tylko moje osobiste doświadczenia i podejście i możliwe, że trafisz na rozmowę do kogoś z zupełnie innym podejściem.
No i soory, że trochę odkop tematu, ale im więcej info dostaniesz teraz tym lepiej się przygotujesz :D
@Corso
Niestety nie mam póki co sprecyzowanego celu w programowaniu... Robię kursy w internecie i tam nie było nic o bazach danych :p
A nie myślałeś o coders labie?
Nawet o tym nie słyszałem. Sprawdzę.
Kumpel się tam właśnie dostał w trybie zaocznym. Za całość wychodzi około 11 tysięcy.
Załącznik 361658
11 tysięcy to dla mnie kupa kasy. Opłaca się?
Patrzę po rozkładzie i ciekaw jestem, jak świeżaka nauczą w 2-3 dni Spring'a. Moim zdaniem te wszystkie smieszne firmy uczące programowania to niezłe ściąganie kasy z ludzi, którzy i tak się do tego nie nadają. Skoro nie potrafisz nawet znaleźć darmowego/taniego źródła wiedzy w internecie, to w porządnej firmie będziesz miał problemy cokolwiek napisać.
jak sie spierdolilem xD zaluje ze nie jestem juz wypalonym programista po 30 bo bym otworzyl taka szkole albo zatrudnil sie w istniejacej, zalozmy 100 studentow po 11 tysiecy od lebka, no kurwa jak widac idiotow i leni nie brakuje
up@
pewnie spring boot bez zadnej konfiguracji xD kurwa a pomyslec ze ja sie uczylem tworzenia beanow w xmlu xD
dzisiejsze programowanie to smiec dla wyrobnikow, dostana 3 tysiączki i sie posraja ze szczescia ze sa 'pracownikami umyslowymi'
Ja tam nie wiem jak to działa, ale z tego co mówił to po każdym module mają egzamin z jedną poprawką. Jak nie zdajesz to bajo. Zdziwiłem się tylko, że trudno się dostać. Dwóch moich koleżków próbowało, ale tylko jednemu się udało.
Wklepalem sobie w Google o coders labie i ludzie bardzo pozytywnie się o tym wypowiadają. Mnie przekonuje to, ze gość który idzie na ten kurs ma naprawdę łeb na karku i w na jakieś śmiecie za ta kasę na pewno by nie poszedł. Żebym z trzy lata wczesniej o tym usłyszał to chętnie sam bym w to poszedł, ale za bardzo zakorzeniłem się w swoje j branży.
http://hakierka.pl/2016/05/05/kurs-p...ia-coders-lab/
tak jak kazdy, ksiazki, videotutoriale, metoda rozpierdalania kodu na kazdy mozliwy sposob i sprawdzania co sie stanie jak zrobie tak albo tak
a i powtorze to co forsuje na polskich czanach - nie wpierdalajcie sie w programowanie tylko dla hajsu, bo pozniej musimy dilowac z takim bydlem po 2 miesiecznym kursie ktory mysli ze juz jest programista bo dostal certyfikat
Ja właśnie chciałbym zacząć coś konkretniej programować. Znam jakieś tam podstawy algorytmiki (kiedyś tam liznąłem trochę c++ w szkole/z zelentem) i trochę się bawiłem (tak wiem, że to jest język znaczników) w HTMLU/CSS.
Co polecacie o javastart.pl? Słyszałem dosyć dobre opinie na temat kursów tam. Chyba że jakieś z udemy są godne polecenia? Bo wydać te parę zł za jakiś tam kurs to nie problem. I właśnie myślę między java/pythonem, potem ewentualnie mogę się przerzucić pomiędzy nimi. Generalnie chodzi o to, żebym mógł znaleźć język, w którym przyjemnie mi się będzie pisało.
Od siebie polecam kurs Derka Banasa na yt, bardzo szczegółowe tłumaczenie poszczególnych problemów, dużo przykładów i przyjemnie się słucha :D
Ja tam się wpierdoliłem dla hajsu i jest spoko. Oprócz pracy douczam się na własną rękę żeby było więcej hajsu ( ͡$ ͜ʖ ͡$).
Na przykładzie Banasa widać fajnie jaki ludzie mają słomiany zapał (nie tylko do programowania, bo to właściwie jedno i to samo z nauką języków, sportem itd. - ogólnie do rozwoju).
- Pierwszy tutorial - 860k wyświetleń
- Dziesiąty tutorial - 80k wyświetleń
itd :p
sam ostatnio mam troche czasu i chcec zeby spróbowac czegos zupełnie nowego, a programowanie to dla mnie ZUPEŁNA abstrakcja. chce sie po prostu sprawdzic i zobaczyc do jakiego etapu dojde. z tego tematu wywnioskowalem, ze najlepiej chyba by bylo sprawdzic
1.tutorial derka banasa na yt
2.tutoriale od tego typa https://www.youtube.com/watch?v=Hl-z...2CE09D83EE3E28
które lepsze? jestem kompletnym laikiem
z góry dzieki mordki :)
thenewboston jest spoko, może do tego jakaś książka żeby mieć inny punkt widzenia?
ale też nie ma co trzaskać nie wiadomo ile tutoriali czy książek - najważniejsze, to żebyś po każdym filmiku spróbował napisać coś wykorzystujące mechanizm, którego się nauczyłeś
praktyka, praktyka, praktyka
jak już ograniesz podstawy polecam serwisy typu codewars i hackerrank, gdzie twoje rozwiązanie będzie od razu sprawdzone, a jak już przebrniesz przez zadanie to możesz zobaczyć jak zrobili to inni - bardzo pomocne jeśli nie masz nauczyciela czy mentora
taki mam zamiar, teoria by mnie zmiazdzyla w tym przypadku. jeszcze raz przewertowałem temat i rzucio mi sie w oczy
John Purcell "Java for beginners" na udemy. Moze to lepiej niz tutoriale na yt? Jak myslicie?
proboj wszystkiego i ucz sie jak ci wygodnie, nie ma ze x jest lepsze od y i chuj
tylko jak sie czegos nauczysz to napisz cos swojego, bo przepisywanie z tutoriali nigdzie cie nie zaprowadzi
Ok, dzieki ;)
kurs purcella spoko, polecam
Znajomy który już trochę siedzi w javie, polecał mi książke "Java Rusz Głową". Podobno bardzo dobra gdy się rozpoczyna naukę programowania.