Przyklejenie kartki papieru zadrukowanej na szybę samochodu. Chodzi mi raczej o szyby drzwi bocznych z tyłu. Kartka papieru z ogłoszeniem. Przyklejona od wewnątrz. Można za to wyrwać mandat?
Przyklejenie kartki papieru zadrukowanej na szybę samochodu. Chodzi mi raczej o szyby drzwi bocznych z tyłu. Kartka papieru z ogłoszeniem. Przyklejona od wewnątrz. Można za to wyrwać mandat?
oczywiscie ze nie, chyba ze bylo by tam cos nielegalnego ale to raczej nie mandat wtedy
Przednia i przednie boczne muszą być czyste. Resztę se możesz nawet kupą zakleić.
tylna tez musi byc przejrzysta, za zaparowana mozna dostac mandat
@up
bzdura, tylną szybę to możesz sobie nawet gównem wysmarować albo zaspawać, pod warunkiem, że masz lusterko z prawej strony
^Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, dziennik ustaw 2015 poz. 305 napisał
Możesz, pod warunkiem, że nie mieszkasz w Kamiennej Górze xd
http://www.gazetawroclawska.pl/motof...auta,10659007/
panowie a jak z tyłu nie mam wycieraczki, chociaż powinna być, to nie sedan tylko kombi, to mogą się przyczepić?
jak trafisz na służbistę to zatrzyma Ci dowód
to co napisałem parę postów wyżej poparte źródłem?
rozporządzenie nie wymaga wycieraczki z tyłu od żadnego pojazdu samochodowego, chociaż myślę, że w przypadku braku prawego lusterka można by wodę na tylnej szybie podciągnąć pod niewystarczającą widoczność w lusterku wstecznymCytuj:
panowie a jak z tyłu nie mam wycieraczki, chociaż powinna być, to nie sedan tylko kombi, to mogą się przyczepić?
no właśnie przy okazji innego przewinienia zwrócili mi na to uwagę ale na szczęście puścili, wydaje mi się to głupie z takiego pragmatycznego punktu widzenia z drugiej strony ma to sens, że jak coś jest na wyposażeniu to powinno być bo równie dobrze można by jeździć sobie bez wszystkich drzwi, dzięki
@up
a no to zmienia trochę postać rzeczy
ale nikt nie pytał o lusterko tylko o tylnią szybę ? Chyba że ja coś zaspany i nie kumam.
No jak nie? Przecież jeśli auto wyjechało z Fabryki z wycieraczką i dostało homologację to musisz mieć tak jak zostało dopuszczone do ruchu czyli z wycieraczką. I mogą ci za to spokojnie dowód zabrać i nic nie zrobisz.
o tylnej w rozporządzeniu nic nie maCytuj:
rozporządzenie napisał
o kierownicy też nic nie piszą a ma być?
z jakiegoś tam forum:
Cytuj:
twoje auto otrzymując homologację dopuszczającą je do ruchu zostało wyposażone w tylną wycieraczkę, jeżeli jesteś w stanie udowodnić że tak nie było to zwracasz się do właściwego miejscowo sądu rejonowego z wnioskiem o uchylenie mandatu, ponieważ twoim zdaniem mandat karny został nałożony za czyn nie noszący znamion czynu zabronionego
Cytuj:
Odnosząc się do zdemontowanej wycieraczki tylnej, należy wskazać na przepis art. 66 ust. 2 rd zgodnie z którym cyt. urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie
Dodam że dyskusja była o mandacie za brak wycieraczki który nałożyła policja.
a jak auto z fabryki ma jebitny spojler ale sobie go ściągniemy?
jak najbardziej piszą o kierownicy, w "wykazie przedmiotów wyposażenia i części związanych z bezpieczeństwem użytkowania pojazdu i ochroną środowiska"
rozporządzenie NIE wymaga tylnej wycieraczki i NIE wymaga przejrzystości tylnej szyby JEŻELI pojazd ma lusterka boczne po obu stronach i NIKT nie może nie podbić przeglądu albo zatrzymać dowodu rej. na takiej podstawie
Zależy jak wyjechało z fabryki. Jak wyjechało bez to nie musi mieć jak wyjechało "z" to musi mieć.
No skoro nie mają szyby to nie mają wycieraczki więc?
podaj podstawę prawną tych bredni, bo już mi się nie chce samemu szukaćCytuj:
Zależy jak wyjechało z fabryki. Jak wyjechało bez to nie musi mieć jak wyjechało "z" to musi mieć.
Co mam ci podawać? Poczytaj sobie w necie że Drogówka daje mandat za to. A uzasadnienie jest takie: Jak jest fabrycznie zamontowana w pojeździe to ma być, a jak jest inaczej to się odwołaj.
cytat:
Jak się nudzisz to możesz drążyć temat, podjedź i zapytaj bo sam jestem ciekaw. A rzucanie poragrafami na mnie nie działaCytuj:
twoje auto otrzymując homologację dopuszczającą je do ruchu zostało wyposażone w tylną wycieraczkę, jeżeli jesteś w stanie udowodnić że tak nie było to zwracasz się do właściwego miejscowo sądu rejonowego z wnioskiem o uchylenie mandatu, ponieważ twoim zdaniem mandat karny został nałożony za czyn nie noszący znamion czynu zabronionego. Masz na to 7 dni
@PS
masz coś dla ciebie bo widzę lubisz podstawy prawne ;)
[y]jJxBamkx7Js[/y]
cytujesz jakiegoś randoma, który jest debilem i dał sobie wcisnąć mandat (no właśnie - mandat, chociaż gdyby było tak jak ten ktoś twierdzi to powinno się skończyć zatrzymaniem dowodu rej. a nie mandatem) za darmo i uważasz, że to jest równorzędne z konkretnymi cytatami z rozporządzenia ws. warunków technicznych i wyposażenia pojazdów
no ok XD
ps. w/w rozporządzenie jest aktem prawnym, na podstawie którego homologuje się pojazdy w Polsce, serio
Robiłem przeglad 2 miechy temu, nie mam wycieraczki tylnej w mondeo mk3 kombi. Bylem w stacji kontroli pojazdow ktora rzetelnie sprawdza i po prostu czepiaja sie o byle gowno, wczesniej nie puscil mi przegladu bo nie trzymal dostatecznie reczny lewego kola (trzymal wystarczajaco do normalnego uzytkowania, ale wykres pokazal ze nie). Widzial brak wycieraczki tylko zwrocil uwage mi cos na zasadzie przypomnienia ze nie mam wycieraczki (bo zauwazyl ze sie chuja znam i moglem nie wiedziec ze nie mam wycieraczki xD) ale bez problemu przepuscil auto - bo moze nie miec wycieraczki.
Zasady uzytkownia pojazdow okresla ustawa, pokaz zapis w ktorym zakazany jest brak wycieraczki tylnej w przypadku w ktorych fabrycznie taka wycieraczka powinna byc.