mozna usunac
Wersja do druku
mozna usunac
Masz na myśli taksę dla znajomych?
Ludzie albo mają własny transport albo wracają nad ranem, kiedy autobusy już jeżdżą albo po prostu kimają u gospodarza.
Marny grosz z tego będzie.
Dla mnie zawsze sylwester był dniem jak każdy inny i trochę nie rozumiem ludzi, którzy cały rok siedzą w domu na dupie, ale w sylwestra to muszą gdzieś iść za wszelką cenę! Na sylwestra patrzę zawsze jak na zwykłą domówkę, która mogłaby się wydarzyć miesiąc przed czy miesiąc po. Ba, ze dwa razy w życiu (takim doroślejszym), kiedy nie miałem żadnej ciekawej propozycji to zdarzyło mi się normalnie pójść spać przed fajerwerkami. Nie mam więc nic do sylwestrowych kierowców. A niech sobie ludzie zarobią, bo jest okazja. Nawalić się mogą tydzień później.
Raz chciałem w sylwestrową noc wrócić taxi do domu. Nie dało się dodzwonić prawie do żadnej firmy, a jak się już udało to miła pani mówiła, że nie ma wolnych taxi i trzeba czekać co najmniej godzinę. Więc jestem w stanie uwierzyć, że jakiś grosz może z tego być.
Imprezy na salach to ludzie najczęściej korzystają z takich osób jak autor tematu więc nie wiem skąd żeś swoje słowa wziął xD
na taxi mozna zarobic 1500zł w ten jeden dzien
Pamiętajcie tylko, że są kurewsko duże kary jak cie policjanty shaltują(5000zł).
No to oglądaj, bo warto.
https://www.youtube.com/watch?v=k0Hspqu2_Tg
Ja wielokrotnie brałem ludzi na blabla i nigdy tych osób nie znałem. Bo czemu miałbym ich znać? Dobrą rozkmine zapodał Adrino.
https://www.blablacar.pl/faq/pytanie...godne-z-prawem
Cytuj:
Zasadą wspólnych przejazdów zawartą w naszym Regulaminie jest dzielenie się kosztami przejazdu przez kierowcę podczas zaplanowanej przez siebie podróży. Oznacza to, że kierowca nie może w sumie pobrać opłat od pasażerów w kwocie większej, niż faktyczne koszty jego podróży.
Ludzie chuje, ze nie powiedzieli po prostu, ze to ich znajomy znajomego, wolaja na niego LYSY i tyle xd
Druga sprawa, ze poki nie maja wytoczonej sprawy i nie ma zarzutow to o ile mi wiadomo chuja im moga zrobic i nie maja prawa o nic wypytywac.
Ja bym zawinal dupe i tyle.
#nie popieram przewozu bo to jawne skurwysynstwo i odbieranie pracy taksowkarzom ktorzy sie dluugo staral io licencje, musieli przechodzic testy itd.
No ale 10k kary to troche przeginka, jednak jakos musza ich odstaraszac.
A ja bym nie wozil znajomych, zwykle sie to po prostu nie oplaca + wysokie ryzyko zarzygania auta ;d /w sylwestra ludziom odpierdala na leb z tym piciem/
Wszystko jest ustawione tak, żeby nie było dochodu ze strony kierowcy.
A moim zdaniem wysokość kary jest dobra, jeśli to ma ludzi odstraszać i czynić biznes nieopłacalnym. Jeśli kara byłaby mniejsza, to może opłacałoby im się i tak wozić ludzi nielegalnie, uwzględniając straty z tytułu tej kary.
a jak to sie ma do takiego ubera??
a na uberze nie ma przypadkiem umowy zlecenia? Cos tak mi sie kiedys obilo o uszy. a co do kasy to mysle ze jest tak jak Adrino mowi i dlatego jest to "legalne"
Do autora.. znajdź sobie pracę na sylwestra na gumtree w jakiejś gastronomii. Nie dość, że płacą ładnie to jeszcze się najesz i pobawisz jak dobrze trafisz ;d
Poza tym... nie wyobrażam sobie sytuacji w której biorę hajs od znajomych, za to że podjechałem po parę osób i rozwiozłem je po mieście. A na pewno, nie taką żeby zarobić na tym ;d
(fakt, że nie mam prawka nie ma nic do rzeczy :P )
co za chory kraj. nie mozna czlowieka podwieźć gdzies za pieniadze bo cie dojebie policja. totalitaryzm[*]
Bardziej obawiałbym się zarzyganego samochodu, smród okropny.
"Odbieranie pracy taksówkarzom"
Made my day. Zamiast przyczepić się do tępych dziadów w sejmie, którzy nie chcą zderegulować zawodów, to czepiasz się kogoś, kto chce sobie dorobić. Do przewiezienia ludzi nie trzeba kursów i może jeszcze studiów. Tylko klient powinien wybierać czy chce pewniaka z korpo z papierami, czy Mirka z pod bloku, co sobie dorabia.
Ba, mało tego - powinni jeszcze uregulować kwestię korepetycji - niech tylko nauczyciele mogą ich udzielać, bo to jawne skurwysynstwo i odbieranie pracy nauczycielom, ktorzy dlugo studiowali.
Mało tego, na zawód fryzjera, kosmetyczki, piekarza czy szewca też powinny być egzaminy i wydawane licencje, a tym jawnym skurw&synom co by odbierali pracę fryzjerowi poprzez strzyżenie bez uprawnień powinni wlepiać jeszcze większe kary.
@ktos sie pytal o Blabla
Akurat na tym się nie zarabia, więc jest to w pełni legitne, ale w poprzedniej kadencji sejmu jakiś poseł pisu chciał zdelegalizować blabla. W uzasadnieniu były, a jakże, mniejsze wpływy do budżetu, bo ludzie zamiast poruszać się w kilkoma samochodami w tą samą trasę/jechać pociągiem, wsiadali do jednego auta.