Witam
Dziś pytanie, dziś odpowiedź:
Pytanie do noszących soczewki kontaktowe
W jaki sposób działają soczewki jednodniowe? Zakładam takowe i po jednym dniu są bezużyteczne, tracą swoje właściwości czy co jeszcze?
Wersja do druku
Witam
Dziś pytanie, dziś odpowiedź:
Pytanie do noszących soczewki kontaktowe
W jaki sposób działają soczewki jednodniowe? Zakładam takowe i po jednym dniu są bezużyteczne, tracą swoje właściwości czy co jeszcze?
Tak, wyrzucasz je do kosza. Przynajmniej powinieneś, żeby nie nabawić się jakiejś infekcji/zapalenia.
Problem w tym, że nie wszyscy mogą nosić jednodniowe.
Ja akurat mam taką krzywiznę oka, że jednodniowe były dla mnie mocno niekomfortowe i noszę miesięczne.
Plus jednodniowych jest taki, że możesz zgubić, wyjebać i nie ma problemu.
Kwestia jest taka, że ogólnie ciągle chodzę w okularach, ale chciałbym sobie kupić właśnie soczewki gdy np. uprawiam sport, gdzie czasem przy grze w siatkówce czy tenisie okulary przeszkadzają.
Czyli teoretycznie jeśli pójdę do okulisty to spytać się jakie powinienem zamówić soczewki czy ta broszka należy do optyka?
Optyk wszystko ogarnie. Ty masz tylko mieć ze sobą oczy do badania :P
W sumie do okulisty idę, aby zapisał mi nowe szkła, bo wzrok coraz słabszy. Więc u okulisty musiałbym załatwić sprawy soczewek, by wiedział jakie przepisać
zawsze mnie zastanawiały te badania wzroku w celu "przepisania" soczewek kontaktowych. Ja na takim badaniu byłem raz (7-8 lat temu),kiedy zdecydowałem się na pierwsze soczewki. Wszystko ładnie wypisała,ale juz później na badaniu nie byłem ani razu .Soczewy zamawiam randomowe. Raz jakieś najtansze z allegro, raz pójdę do Superpharm... Czasami czuję jakis dyskomfort,ale chwilka i zaraz jest ok. A jak nosisz okulary to chyba wiesz jaką wadę masz (ile dioptrii). Od 6 lat co mniej więcej rok zmieniam na o 0,25 mocniejsze. Wiadomo,że nosząc soczewki wzrok stopniowo się psuje.
Ogólnie wg mnie troszke szkoda kasy na te badania.
No, ale chyba muszę iść do okulisty i zbadać się aby wiedzieć, na jakie mocne muszę zmienić, aby dobrze widzieć. Optyk od tak mi nie zamówi szkieł i nie zrobi, żebym potem musiał oddawać
Polecam wybrać się do okulisty, znam przypadki, gdzie w warunkach "sklepowych" w optyku badania mijały się z rzeczywistością. Powiedz okuliście, że chcesz soczewki i zbada Ci krzywizne rogówki i wszystko ogarnie jak należy.
Wizyta u okulisty (NIE optyka, bo to totalnie coś innego) to przede wszystkim ogarnięcie zakładania soczewek. Nawet jak potrafisz palcem dotknąć białka oka to nie znaczy, że ogarniesz zakładanie soczewek. Okulista powinien wyjaśnić jak zakładać soczewki, odpowiedzieć na wszystkie pytania i być przy pierwszym zakładaniu, żebyś ogarnął "jak się czuje" soczewki na oku. Jedni pomagają przy założeniu, drudzy po prostu zakładają. W moim przypadku było tak, że na jedno oko babka mi włożyła soczewkę, a z drugim bawiłem się sam pod jej kontrolą.
Poza tym, soczewek w żaden sposób nie masz przepisywanych, one nie są na receptę, lol. Jedyne, co to okulista może polecić Ci jakąś firmę, ale to tylko ze względu na to, że może mieć z tego profity. Soczewki wybierasz sobie sam i po prostu kupujesz.
No i oczywiście masz świeżą informację o Twojej wadzie wzroku.
Dlatego jutro mam wizyte u okulisty by sprawdzic wzrok i przepisac nowe szkla bo wiem ze wzrok sie pogorszyl. A soczewki to tylko i wylacznie dodatek, aby podczas uprawiania sportu nie czuc dyskomfortu zwiazanego z okularami
Ja trochę pytanie z innej beczki ale też w temacie. Byłem tam w sierpniu w vision express, pierwsza wizyta na soczewki, wszystko ogarnąłem wytłumaczyła, wziąłem jakiś tam zestaw na 3 miesiące(mam miesięczne) no i spoko. Tylko, że teraz musze samemu kupić i kompletnie nie wiem jakie, jakiej firmy itd? Wiem jaką mam wadę to tyle :D Jakie polecacie miesięczne? Tylko niedrogie bo wiadomo student hajsem nie szasta :D Będę wdzięczny za nazwy, ew linki gdzie najtaniej kupić itd. pozdro
http://allegro.pl/purevision-2-hd-no...572700647.html
Od 2 lat korzystam z tych i polecam.
ja air optix od zawsze, nie sa najtansze ale i najdrozsze tez nie
widac roznice moim zdaniem miedzy tymi up
To najwyżej zamówie po parze tych co ty dałeś Dzzej i tych co Ryba :D
dlaczego wyjebane? takie badania sa bez sensu bo ona ci mowi w zasadzie tylko jaką wade masz xD wiec powodzenia w lazeniu co pol roku i dowiadywaniu sie o wade wzroku za 100zl.
u znajomych ktorzy nosza soczewki we wszystkich przypadkach wada po jakims czasie poglebila sie. u mnie przez dobre kilka lat wzrosla o ~2dioptrie. z 0.25 na rok.
noszac okulary przy mniejszej wadzie jest szansa na poprawe wzroku. w soczewkach nein.
Wyczytane w internetach
bardzo jestem ciekawy w jaki sposob okulary mialyby napeawiac wade a soczewki nie skoro soczewka jest o wiele lepsza bo zeby dobrze widziec nie musisz patrzyc w szklo ktore masz dalej od oka + dziury poza nim xD
Ja chodze na takie badanie i trace te 100zl u profesjonalisty ktory mi przeprowadzi rrozne badania i tak jak ostatnio zaproponuje cylinder ktory daje odczuwalna roznice ale co.ja tam wiem pewnie warto sobie po prostu samemu dokladac a nie placic jakiemus konowalowi