Muszę napisać 5 stronicowy esej na wybrany temat o historii USA. Tylko za bardzo nie mam pomysłu o czym mógłbym pisać, może podpowiecie coś, co będzie łatwe, przyjemne, z dużą ilością informacji na necie i w ogóle, żeby można było się rozpisać?
Wersja do druku
Muszę napisać 5 stronicowy esej na wybrany temat o historii USA. Tylko za bardzo nie mam pomysłu o czym mógłbym pisać, może podpowiecie coś, co będzie łatwe, przyjemne, z dużą ilością informacji na necie i w ogóle, żeby można było się rozpisać?
-borykania o prawa obywatelskie Afro-Amerykanow 1950-1970
-zycie i morderstwo Abrahama Lincolna
-lata 20 - czas wielkich przemian (linia fabryczna Forda, rozwijajace sie miasta, przemysl rozrywkowy, zanik rolnictwa)
-Pearl Harbour
O wojnie secesyjnej napisz :P
ja Ci moge napisac na temat powstawania banku centralnego, o historii bankach w juesej, tylko nie wiem czy na 5 stron da rade ;|
Musi być koniecznie 5 stron.
Napiszesz po polsku czy angielsku? Bo jak po polsku to płacę mniej.
Ile byś sobie liczył?
@hajer ;
Na necie jakaś babka zażyczyła sobie 200 PLN za napisanie tego po angielsku XDD. Dobry biznes, ale podziękowałem. Ciekawe czy znajdą się tacy ludzie, którzy zamówią taką usługę.
i jeszcze pewnie głupoty tam napisze :D obojętne, tylko właśnie muszę ogarnąć, czy się zmieszcze :D
cena, to przelew na hosting, maksymalnie 30 zł, koneicznie musi być to przelew bankowy, sam bym sobie poradził, ale niestety w moim aliorze musisz czekać troche czasu zeby Ci list wyslali ze zmiana nr telefonu, a bez tego przelewu nie zrobisz...
jak coś to pisz, temat dotyczyłby historii banków i banku centralnego w jueesej
Nie wiem o co chodzi, ale przelew szedłby z T-Mobile Usługi Bankowe.
Temat pasuje, cena pasuje - jeśli walniesz to po angielsku i nie będzie to na poziomie podstawówki to biere.
Ogarnij czy dasz radę na 5 stron, czcionką powiedzmy 12 (wal akapity czy odstępy to zajmie miejsce).
I zważając na datę rejestracji, liczbę postów najpierw dostaję pracę i później robię przelew. Nie jest to żaden wyznacznik, ale jednak...
Dobra, spróbuje to napisać tą czcionką :D zobaczymy jak będzie, jak cos dam info na pw, nawet jak nie dam rady.
o Hiroszimie napisz cos ciekawego :}
Ile Ci to może zająć? Deadline nie mam, ale to jest na zaliczenie wykładu (nie poszedłem na egzamin XD), więc im szybciej, tym lepiej.
@hajer ;
Jak będzie mniej stron to coś wykminimy, ale wolałbym jednak, żebyś nie zszedł poniżej 4.
Okej, jutro sprobuje napisac, jak nie to pojutrze powinno być, ale jak coś, z góry mówię, żebyś w 100% na mnie nie polegał, bo to zależy ile będę miał pracy, jak będę miał wolne to z chęcią napiszę. bo lubie ten temat, jak coś kontakt pw :)
www.essaytyper.com xd
jak się boisz (bo to działa na podstawie ang wiki) to przerabiasz, przestawiasz i heja
Taki protip jak piszecie jakieś prace, a nie wymagają od was konkretnego formatowania tekstu/nie liczą ilości słów - używajcie czcionki o nazwie "Verdana". Jest prosta, schludna, ale objętościowo tekst jest dużo większy wizualnie i nie wygląda to sztucznie.
http://puu.sh/iqeSH/8a04429fe1.png
Times New Roman, 11
http://puu.sh/iqeUL/07e83677d0.png
Ten sam tekst, Verdana, 11.
Just sayin'.
Oo, nie sądziłem, że to jest aż taka różnica.
@hajer ; wiesz co masz zrobić xd.
@hajer ; loguje, ale się nie odzywa, trudno. Ktoś chce zarobić?
Sory bro, ja bym to tak napisał, że na pewno by Ci nie zaliczył (kontrowersyjny temat o historii usa - banki).
Możesz opisać jeszcze wojny o rope ameryki, tak szczerze to nie da się o nich pozytywnie napisać (to czego uczą w szkole jest w 30% prawdą).
Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś to dorzuciłbym do tematów zaangażowanie USA w Indochinach - potocznie wojnę w Wietnamie, łączy się to z ruchem hipisowskim i buntem tamtego pokolenia, sporo na ten temat można napisać.
mogę Ci to jutro napisać w zamian za kupienie rocznego premium na torgu xD, ale musisz dokładnie powiedzieć na jaki temat i jak ta praca ma wyglądać (opis? opinie?)
Wojna secesyjna, niewolnictwo, deklaracja niepodległości Stanów Zjednoczonych, bardzo ciekawe tematy jak dla mnie, a jak się uprzesz to wszystko możesz w 1 skleić :D
@Grimekk ;
Temat dowolny z tego tematu, taki w którym będzie Ci najłatwiej pisać. Praca ma być po prostu esejem; sam nie mam więcej informacji, ale opisujesz fakty, przytaczasz cytaty, gdzieś wrzucasz własną opinię, i dajesz przypisy skąd ogarnąłeś informacje.
Wymagania, które dostałem dosłownie:
- 5 stron
- dowolny temat dot. historii USA
- przypisy/bibliografia skąd brałem info
Jak mi to ogarniesz to premkę masz zapewnioną xd.
Ja niestety nie mam czasu, muszę ogarniać inne materiały.
No i mi się nie chce XD
Tylko Ty w UK mieszkasz, więc nie przesadzaj z j ęzykiem xd. Optymalnie będzie na poziomie B2.
Mail od profesora:
Cytuj:
Napisz esej na wybrany temat z historii USA, (min. 5 stron + bibliografia i przypisy). Mozesz zostawic go w bibliotece lub wyslac e-mailem.
@Dzzej ; najprościej będzie mi napisać nt. zmian w latach 1920, bo o tym okresie uczyłem się w liceum. może być?
Jasne, nie ma problemu.
Tylko koniecznie musi być spełniony warunek 5 stron (czcionką Verdana, jak pisał ktoś wyżej - objętościowo wyjdzie więcej). I mógłbyś do tego skorzystać z jakichś książek, stron WWW etc? Wymogiem jest też bibliografia/przypisy.
@Grimekk ;
Jak zaliczę to dorzucam greenbaga XD.
I nie przesadzaj ze skomplikowalnością języka ;d.
@Dzzej ;
odpowiada Ci taka forma językowa? napisałem już dwie strony, więc mam nadzieję, że tak ;p
Cytuj:
The beginning of the 1920’s began, in fact, with a small economic recession. In a time of a couple of years however, the country reached a ‘boom’, which many claim inspired and created the modern world that we live in today. People were finally able to afford items considered then as luxuries and purchase of cars, or the building of never seen before sky scrapers, is only a small part of the gigantic development that the 1920’s society dealt with. This idea of consumerism increased even more when people like Henry Ford developed the ‘production line’ and provided thousands of stable and well paid jobs in many cities across the country. Furthermore, an entertainment industry evolved – theatres, jazz and early-day cinemas formed and allowed many Americans to delight themselves with new productions of e.g. the Warner Brothers Studios.
A jesteś pewny, że to jest poprawnie gramatycznie?
Cytuj:
People were finally able to afford items considered then as luxuries and purchase of cars, or the building of never seen before sky scrapers, is only a small part of the gigantic development that the 1920’s society dealt with.
People were finally able to afford items considered then as luxurious, for instanace purchasing cars or buildings that have never been seen before the sky scrapers. This was only a small part of the gigantic development that the 1920's society dealth with.
Nie byłoby tak lepiej? Chyba, że używasz "slangu brytyjskiego". Wtedy muszę Ci powiedzieć, że to nie przejdzie - musi być oficjalny amerykański albo przynajmniej mieszany, tak żeby nie było zwrotów czy gramatyki, tylko i wyłącznie używanych w brytyjskim.
Natomiast nie będę narzekał. Jeżeli twierdzisz, że jest to poprawnie gramatycznie to spoko, pasuje mi. Najwyżej popoprawiam sobie to, co będę uważał za błędne lub nadające się do przeobrażenia na amerykański.
Natomiast propsuję sam styl wypowiedzi - miodzio ;).
@Grimekk ;
'building' to tez verb (present participle oficjalnie, wedlug google), wiec moze byc uzyty w takim zdaniu poprawnie, jesli o to Ci chodzi. nie wiem niestety, czy wszystko bedzie napisane w 100% poprawnie gramatycznym angielskim, bo ten jakiego ucza Was tam w Polsce jest zupelnie inny od tego ktorym sie komunikuja ludzie.
to juz raczej na pewno nie ma zadnych ksiazkowych bledow gramatycznychCytuj:
People were finally able to afford items considered then as luxurious and the purchase of cars or the building of never seen before sky scrapers, is only a small part of the gigantic development that the 1920’s society dealt with.
edit - @Dzzej ; juz prawie skonczylem, ale chce sie juz polozyc, wiec jutro dopisze koncowke
@Grimekk ;
Polecam tego użytkownika!
I co dostałaś?
5
Polecam sie na przyszlosc :D
Bede pamietal o Tobie xd. Jeszcze raz dzieki.