Jak w temacie otworzyła mi się furtka na podjęcie współpracy z TAURONEM, oczywiście mogę sam otworzyć działalność ale chciałbym coś szarpnac z pieniędzy miasta albo z Unii.
Jest ktoś kto mógłby mi w tym pomóc?
Wersja do druku
Jak w temacie otworzyła mi się furtka na podjęcie współpracy z TAURONEM, oczywiście mogę sam otworzyć działalność ale chciałbym coś szarpnac z pieniędzy miasta albo z Unii.
Jest ktoś kto mógłby mi w tym pomóc?
od urzedu miasta dostaniesz max 20k (tu musisz byc bezrobotny przez 3 miesiace? o ile dobrze pamietam) od Unii 40k (przewaznie do 26 roku zycia, nie mozesz byc studentem chyba ze niestacjonarnym :P)
najlepiej jest ubiegac sie o taka dotacje z biur posredniczych ktore napisza Ci idealny biznesplan (za to pobiora sobie oplate 5-10% od kwoty dotacyjnej JESLI PRZEJDZIE TWOJ PROJEKT takze sie postaraja :P) w rzeszowie takie biuro nazywa sie RARR czyli Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego.
Moze gdzies u Ciebie albo w sasiednich miastach masz cos podobnego? konsultacje sa darmowe a powiedzieliby Ci o jakie dotacje mozesz sie starac bo czesto to, ze wziales jedna dotacje nie znaczy, ze nie mozesz sie starac o kolejna :D a wiele osob tak mysli
można wiedzieć, co to za współpraca z Tauronem?
ktoś wie czy fundusze unijne można łączyć jeszcze z kredytem dla firm?
Jak w ogóle wyglądają takie kredyty. Potrzebowałbym na start około 100k, 40k z unii przy założeniu że można i wyciągnę maxa, ale jeszcze potrzeba mi ponad drugie tyle na dalsze sprawy.
Jak wygląda spłata kredytu, co w przypadku gdy firma jednak klapnie nim zdążę spłacić kredyt?
Ale na coś musisz przeznaczyć te 100k prawda? I pod jakiś zastaw musisz wziąść np. Pod zastaw mieszkania czy coś.
Bo banki nie znajomym nie dają kredytów. Ja miałem problem dostać 5 tysięcy w banku w którym mam konto z 2 lata i co miesiąc mam wpływy. A 100 tysięcy to naprawde dom/mieszkanie czy cokolwiek innego musiałbyś zostawić.
ty równie inteligentny bo mówimy tutaj o kredycie dla firm, a nie dla januszów. Za co niby firmy kupują na start maszyny bądź lokale? Rejestrujesz firmę, idziesz do banku po kredyt i dostajesz na specjalnych warunkach, a nie jak teraz że oglądasz reklamę miniratki i na tej zasadzie chcesz tworzyć firmę.
przykład: http://www.ideabank.pl/kredyt-na-start-plus-rok-bez-zus
tylko, że mnie interesuje kwestia od kuchni tego typu kredytów, bo reklamy że dostanę są spoko, ale niespecjalnie mówią co w przypadku gdy nie dam rady spłacić.
polecam udać sie do oddziału banku i o to spytać ew zadzwonić ew poogoglowac
Biorac kredyt na jednoosobowa dzialanosc, odpowiadasz caly swoim majatkiem. Po za tym bank nie da 60k komus bez zabezpeizcenia w postaci wysokich zarobkow (zakladam, ze tego nie masz), zyrantow lub zabezpieczenia na nieruchomosci.
Co do "jak nie ogarne to sprzet/firma staje sie wlasnoscia banku" to bardzo upraszczajac - sprawia wyglada w ten sposob, gdy firma ma odrebna osobowosc prawna - taka sytuacje nastepuje, gdy posiadasz spolke z ograniczona odpowiedzialnoscia i co najmniej dwoch wspolnikow. Ale nawet wtedy nie jest to takie proste.
Generlanie - jesli nie potrafisz zarobic na samodzielne otworzenie firmy, to co pozwala Ci myslec, ze uciagniesz ZUS, US i jeszcze raty kredytu?
500 zł mięsieczna rata na taki kredyt? Proszę nie trolowac same odsetki Pana zjedzą.
Plus zawsze może się wydarzyć coś czego nie da się przewidzieć. Jeśli firma by padła w ciągu roku to pieniądze z Unii też trzeba zwrócić. Więc bez kapitału własnego radzę się nie pchać w takie sumy. Chyba, że pewne czarne interesy z tego biznesu mają być.
w najlepszym polskim banku dla mlodych firm czyli idea banku, wymagaja oddanie pod zastaw PRYWATNEJ nieruchomosci - na kredyt 40tys. wiec na 100tys nie masz co liczyc, jesli nie dasz czegos wiecej ;)
to leasing wychodziłby znacznie korzystniej. Bank kupuje sprzęt, który ja spłacam, a jak nie to go zabiera i cześć.
Ktoś wie może jak wygląda sprawa pozyskiwania środków na biznes w niemczech? Może tam więcej da się wyciągnąć z dotacji czy innych wspomagaczy
Ile on ma lat bo nie wierze, ze ktos moze przezyc cwierc wieku i byc takim kretynem..
Zrozum w koncu ty durniu, ze zaden bank nie udzieli ci kredytu czy tam leasingu bez zabezpieczenia chocbys zrobil lache prezesowi banku i wszystkim zarzadcom.. Zapomnij..
A nie sorry jest mozliwosc jak znajdziesz 5 zyrantow o zarobkach 2400zl netto wiec albo piedolnij sie w czolo i swoj biznes za 100 kola odloz na przyszlosc.. Jak widze bardzo daleko przyszlosc......
Ps a w niemczech to mozesz co najwyzej byc chlopcem do towarzystwa moze cie jakis bogaty bankier dostrzeze a pozniej juz z gorki....
ok pan up do kolekcji otrzyma za chwile kolejne ostrzeżenie, PS edycja postu nic nie da bo i tak widać historię postów ;)
wystarczyło przeczytać dokładnie post to byś wiedział o co pytam i co odpowiedzieć.
Dobra, pozwoliłem sobie dzisiaj iść do doradztwa związanego z dofinansowaniami i wiem, że można mieć pożyczkę 75k PLN z karencją 14 lub 12 miesięcy, ale wymaganie to wykształcenie wyższe (bez problemu) i trzeba być absolwentem do 4 lat od ukończenia lub w ostatnim roku studiów.
Oprocentowanie wynosi 0,5%. Jest to połączenie dofinansowania z PUP 20k + kredyt z programu 6.2 (czy jakoś tak) 50k PLN.
Przez 12 - 14 miesięcy spłaca się tylko oprocentowanie, termin spłaty kredytu to 5 lat od karencji z możliwością wydłużenia.
Ponadto można wziąć osobno kredyt z BGK w programie ECDF 75k PLN - oprocentowanie 0,56% karencja 14 miesięcy, czas na spłatę 7 lat.
Wymagania to żyranci. Także wszystkim hejterom życzę serdeczne fck you :)
i jak Twój biznes @haxigi ;
sorry ze odswiezam po 2 latach, ale strasznie mnie ciekawi co w koncu wyszlo z tych Twoich analiz i prob pozyskania kasy na sile XD
Wylane zły, zniszczone marzenia ciasteczkowego monstera : /