Hej wszystkim! Chciałbym luźno pogadać o moim pomyślę na grę typu MOBA. Nie mówię, że chce zrobić taką grę czy coś, ale skoro wpadło mi coś takiego do głowy, to czemu by tego nie rozwinąć? Jeśli dodałem post w złym temacie - przepraszam :)
Pierwsza zmiana:
Cztery drużyny, na skrajnych punktach dużej mapy, musiałyby przechwycić przeze mnie nazwany "the oracle" (czyli taki święty kamień czy coś :P), który by się znajdywał gdzieś w środku mapy, nie w jednym punkcie w każdej grze, ale w różnych (np. byłby gdzieś ukryty).
Cała mapa byłaby dżunglą, która byłaby podzielona na 3 części - zewnętrzną, czyli najbezpieczniejsza część dżungli, słabe potwory i zwierzęta. Następnie byłaby część bufurowa - w tej części byłoby już trochę ciężej i spotykałoby się tak zwanych przeze mnie "berserkerów" czyli takie lekkie bossy, co dawaliby różne nagrody. W środku byłaby część centralna - czyli ta najtrudniejsza, byłoby dużo berserkerów i jeszcze mocniejszych potwórów. Pomiędzy strefami da się przejść tylko przez wyznaczone przejścia. Po zdobyciu tego kamienia, przejścia zaczęłyby się zamykać.
Każda drużyna miałaby swoją małą bazę, w której mieliby wszystko, co by chcieli kupić - tutaj mam taki pomysł, że zamawiałoby się rzeczy, które się chce dostać (samotnie albo drużynowo) i byłby jakiś NPC, który by przychodził w określone miejsca w dżungli, z przedmiotami, które ktoś kupił. Tym NPC mógłby być statek, który przylatywałby nad lokację drużyny i wszystko rozrzucał. NPC nie mógłby dostarczać niczego w strefie centralnej.
Po zdobyciu tego kamienia, całym teamem będzie trzeba wracać do bazy i umieścić kamień w specjalnym miejscu, jednak byłoby to trudne, gdyż po wzięciu kamienia - wszystkie teamy by się o tym dowiedziały i musieliby ci go odebrać + trzeba by było walczyć z potworami, które będą chroniły kamień.
Dobra. Co do postaci to miałem taki pomysł. Każdy team ma 5 postaci:
Biegacz - To on powinien zdobyć kryształ i zanieść go do bazy.
Wojownik - To on zadajew główny dmg w teamie.
Tank - Tank jak tank, stara się przyjąć jak najwięcej obrażeń.
Zwiadowca - Idzie wszędzie pierwszy, stawia wardy itp.
Pomocnik - Zajmuje się leczeniem teamu, uzupełnia amunicje itp.
Co do losowania bohaterów mam dość nietypowy pomysł. Wyżej wymienione postaci to rodzaje postaci. Gra przy wyborze bohaterów wybierałaby ci losowo jakim typem postaci będziesz grał np. dostanę wojownika, i będe mógł wybrać tylko postaci, które są wojownikami. Czyli po wylosowaniu wojownika, nie będę mógł wybrać biegacza czy tanka, tylko wojowników.
Chciałbym żeby gra miała miejsce w przyszłości, żeby były roboty, super-zbroje itp.