jak to jest, ze u mnie a karcie graf geforce lol lapie fpsy po 150 i spada do 20 a u dziewczyny na lapku z karta z intela zintegrowana ma 45fps i to ciągle. :/ oby dwie gry na low detalach.
Wersja do druku
jak to jest, ze u mnie a karcie graf geforce lol lapie fpsy po 150 i spada do 20 a u dziewczyny na lapku z karta z intela zintegrowana ma 45fps i to ciągle. :/ oby dwie gry na low detalach.
NVIDIA GeForce GT 720M na 90%, bo nie jestem u siebie. Straszne fps dropy mam, na ultraniskich, wchodze do gry 150 - 120 - 45- 79 - 130.. itd. przy jakiejś akcj grubszej spada do 10 :P Nie jest to normalne chyba co, zwlaszcza, że lapek ma rok a już długi czas mam z tym problem, po prostu gram grubymi postaciami. Raczej sie nie grzeje, sprawdzalem i bylo okej. Jedyna opcja to musialbym formata zrobić. Jakieś inne rady? @kuchi1995 ;
To nie było coś z synchronizacją pionową czy coś w ustawieniach karty?
była mowa o czymś w ten deseń, nie znam się zbyt dobrze, to to co mi się kojarzy
O HUJU ZŁOTY XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
mam kilka pytań:
1. czy kupiłeś ten komputer w supermarkecie?
2. sam sobie wmówiłeś że ta karta jest w jakikolwiek sposób wolna czy ktoś ci pomógł?
3. grasz na tym w jakiekolwiek gry poza lolem które zostały wypuszczone po 2004 roku?
niemożliwym jest mieć na laptopie over 60 fps w tym momencie
ekran nie jest w stanie zapewnić Ci takiego taktowania, więc musisz mieć jakiś błąd
nie masz go ustawionego na power-saving mode albo po prostu odpiętego od ładowarki, gdzie karta zewnętrzna jest wtedy wyłączona i jedziesz na integrze?
synchro wyłączoną mam, może powinienem włączyć? nie wiem sam. :/
1. nie
2. na chuj ta ironia, nie znam sie na kompach, nie mialem kasy na lepszego a nie mialem akutalnie zadnego
3. tak
@up
sprawdzam zawsze praktycznie, mam ustawienia zeby lola zawsze na gforce, podpięty do ładowarki i na trybie wydajnościowym czy coś. Kurde, latwiej by mi bylo gdybym był przy tym kompie ;d
nie wymagam niewiadomo czego, po prostu dziwie sie ze mi tak skaczą fpsy, miedzy 10 a 150. Nie wiem czy to normalne dlatego pytam
chyba chodziło mu o to że niema laptopów które by miały odświerzanie powyrzej 60hz więc nie ważne czy masz 60fps czy 400, i tak bedzie wyglądać tak samo
czyli jak koledzy, nie mam co liczyc na stałą liczbę np 50 fpsów tylko tak już na wieki wieków będzie mi skakać? jak ktoś ma jakiś pro tip to wymienię za green baga.
cieszy mnie fakt, że mam wymówke na niskie elo, wooden pc ;d
ustaw w sterach nvidii wszystko na wydajnosc + wszystkie na minimum w grze, jak nie to przeinstaluj sterowniki. Posprawdzaj wszystko ta karta jest na poziomie geforce 8800 gt który bez problemu ciągnie lola a specjalisci tutaj tylko pierdola glupoty ;]
ps. na lapku można mieć więcej niż 60 fps, to że matryca ich nie wyświetli nie znaczy że ich nie ma - proces odświeża się więcej razy na sekundę i gra jest mimo wszystko płynniejsza, ale wy słuchajcie dalej teorii że ludzkie oko potrzebuje tylko 24fps i więcej nie trzeba xDDDDDDDDDDDDDDDDD
sprawdzam porownanie wlasnie do 8800, nie bardzo wiem co jest za co odpowiedzialne, ale wydaje się nieco gorsza ;D dzięki aczkolwiek, pobawie się tym.
I w sumie ta karta nie jest chujowa jak ma czasami 150 fps dodam na lapku. Może po prostu zmien ze max 60 fps. Przeczysc kompa ccleannerami zrob defragmentacje a jak masz windowsa to po prostu format
no wlasnie nie jestem w stanie sobie przypomniec czy od samego poczatku takie dropy mialem. Wiem ze na nowym gralem na średnich, chyba bylo wszystko ok, potem zaczalem stopomniowo zmniejszać przez te dropy az na ultralow je mam.
@Rezz' ;
wolałbym grać już na tej zintegrowanej niż na tej twojej karcie, bez kitu, okropne paskudzctwo :P
wyłącz synchronizację, zainstaluj najnowsze stery i zobacz, wątpię żeby pomogło, ale nic nie stracisz
Jeśli nie pomoże, to niestety nowy komputer/karta :P
Dokladnie przeciez ta grafika calkiem przyzwoita.
dobra, sciagne stery najnowsze, przeczyszcze ccleanerem, dam wszystko na wydajność w ustawieniach karty graf i na grze i puszcze jakas gre 5na5, zobaczymy efekty w środku team fightu :P
fakt, ta grafika nie jest jakaś super mocna, ale w laptopowej rozdzielczości powinna na minimalnych trzymać stabilne 60 klatek?
poza momentami, w których maszyna losująca morello wylosuje ci 5 klatek
(i czy ktoś poza mną ma freezy przy kupowaniu ingame? na 3 grafikach mi występuje :p)
ja mam, przy kupnie przedmiotow freezuje troszke ;d nie zawsze ale przewaznie ;d
dobra robie test, stery sa, troche przeczyscilem kompa, zwolnilem miejsca troche, ccleanerem i poustawialem na max wydajnosc wszystko. Fps cap ustawie na 80 i zobaczymy
btw, tą kartę graf to mam jednak 710m XD
@up
zdarza się
dobra, ogólnie większej poprawy nie widzę, ale jakby stabilniej trochę i nie spadło mi poniżej 40 jak sobie na boty grałem. Przy wejściu do gry koło 200 się wahało lol. Nic więcej chyba z tego nie wykrzesze, więc dzięki wszystkim za odpowiedzi. :)
A ile masz tego łapka? Czyściles go kiedykolwiek? Laptop poza grą działa normalnie? Jak w innych grach? Nie ma artefaktów? Sprawdzałeś napięcia? Jak działa bez włożonej baterii na samym kablu? Nie grzeje się? Na ślepo to dużo ci forum nie pomoże. Mi na lapku wydajność spadła jak puścił lut od zasilania ale to było by widać bo zaczęło by się wejdzie i kabel od zasilacza mocno grzać. Polecam komputer stacjonarny a nie łaptopy do gier
z tym że to nie jest laptop do gier więc polecanie stacjonarki nie jest na miejscu, ma po prostu laptopa i chce go na maxa wykorzystać. Facet nie za bardzo ma pojęcie co i jak w kompter a Ty mu mówisz żeby sprawdził napięcia :P
gt710m to troszkę słabiej, ale wciąż wystarczająco na lola
http://forums.euw.leagueoflegends.co....php?t=1751033Cytuj:
On my Nvidia GeForce GT 710m I get about 60-70 FPS with a constant 20-30 in team fights.
Więc jeżeli jesteś w tych okolicach to więcej nie wyciągniesz.
ja na 8400gs miałem stabilne 80 klatek (przy limicie na te 80 bo tak) w 720p także 20 w tfach na te 8-9 generacji nowszej to dalej słabo... zwłaszcza, że ma na pewno więcej i szybszej pamięci :/
podczas ładowania postaci wejdź w menadżer zadań i LoLClient ustaw priorytet na niski a leagueoflegends.exe na wysoki. Nie powinny spadac klatki
Lapka mam póltorej roku, nie czyściłem, poza grą czasem zlaguje, ale to taki freez 3 sekundowy, w innych grach różnie, w codzie mw przy sieczce też mi trochę ścinało czy tam fpsy spadały, w cs 1.6 trybi w sumie spoko ale gram tam też jakoś na niskich, grzeje się po jakimś dłuższym czasie, wtedy nie oczekuję żeby mi fajnie śmigało. Raczej problem jest że włącze i po kilkunastu minutach od załączenia sobie gierke włącze i wtedy spadki mam. Raczej nic się nie popsuło, zauważyłbym. Dodam, że raz był na gwarancji i coś ekran jebnął. Na karcie gwarancyjnej zaznaczyli, że kosmetyka chyba a się załączał tylko obrazu nie było. Taaak, ale potrzebowałem akurat coś mobilnego a przy okazji co uciągnie jakieś starsze produkcje, a że lols mi się spodobał... Dodam tylko, że wcześniej grałem na stacjonarnym ale na prawdę złomie i miałem 20 klatek, do gry ładowało mnie z 5 minut, ale to długo zanim w ogóle 30 lv wbiłem więc jak mi ścieło w jakimś momencie porządnie to się nie przejmowałem ;d
@joozioom ;
tak, czytałem. Tzn. nie chcę mieć nawet 50 klatek ciągle, ale żeby w kluczowych teamfightach nie spadało do 3, tylko trzymało chociaż z 15-25 żebym mógł reagować. Bo w większości czasu jak wjeżdzam w te 9 osób na ekranie to od razu pokaz slajdów. Na szczęście na niskim elo rzadko się zdarza typowe 5na5.
@up
no w sumie prosty trick, nie pomyślałem, spróbuję :)
btw. mam win7, myslicie, żeby zmienić na XP? Nawet się wole w XP poruszać, ale zainstalowałem 7.
a tak poza tym, jest lekka poprawa, szybciej mi nawet animacje śmigają w menu i lobby, bo często przy wyborze champa np dostawałem lekkiego freeza, a teraz jak odpale lapka i pierwsze gierki to jest płynnie. To samo ze speckami.
A nie odłącza Ci czasami też internetu na sekunde, dwie?
A zebys wiedzial ze tak. Srednio raz-dwa dziennie. Przewaznie gram i nagle lag na tsie mnie nie slychac przez 2 sekundy i nagle puszcza. Ts slychac a w lolu proba polaczenia. Ale wylaczam lola i wchodze do gry jeszcze raz. Skad wiedziales? ;d myslalem ze to wina dostawxy. Cyfrowy polsat.
@nightmarer121 ;
Niee, to częsty problem laptopów. Zbyt niskie napięcie, czasami braknie prądu na wszystkie peryferia i albo rozłącza, albo przedłuża czas oczekiwania, albo laguje na jakiś czas. W wielu serwisach znają ten problem. Serwis asusów naprawia to od ręki w ramach gwarancji.
@Rezz' ;
i jak ogarnąłeś coś? bo powoli mam ten sam problem tylko z 730M... dodam, że z pół roku temu grałem lajtowo na high a teraz low mi średnio działa (laptop po czyszczeniu) może aktualnie to wina W8.1 ;-/ jak wrócę z uczelni to spróbuje tipków z tematu.
btw.
Ci co tak ostro mówią, że ta grafika nie nadaję się do jakiekolwiek gry to są w błędzie... ja odpalam na low/medium bf-a 3 / gta 4 czy max payne 3.... a w lola na średnich to spokojnie na integrze grałem jak mi się grzał ^^
Napiszę w ten sposób, odkąd mam tego lapka to nie zrobiłem ani jednego formatu więc nie wiem jakie efekty byłyby gdybym go porządnie przeczyścił no i zdejmując obudowę też, ale na dzień dzisiejszy nawet normali już nie gram, bo co walka 0 fps na moment i rzucam skillshotami we wszystkei strony świata, taka gra nie ma sensu xd Pogarsza się i tyle
@Xeanix ;
Od wprowadzenia urfa mi gdzies o 40% spadły klatki także coś chyba jest na rzeczy
Tylko mi to tam póki co nie przeszkadza bo dalej mam ponad 60 większość czasu
tak, możliwe, ale ja przestałem grać sobie w lige trochę, bo znudziła się i brak czasu i trochę bo te fps dropy, a przestałem zupełnie grać na początku max w połowie marca ;d
rozwiązaniem mojego problemu może być po prostu przeczyszczenie w środku, format i jakaś podkładka chłodząca czy coś takiego. Ale na razie i tak nie mam ochoty grać a w3 śmiga to olewka. Przeżywam drugą młodość z kampanią ;d
Jak komp nie jest zbudowany tragicznie to wystarczy czyszczenie. Nie ma prawa wymagać dodatkowego chłodzenia bo jakby zastosowane przez producenta nie wystarczało do zastosowanych flaków to byś mógł spokojnie go reklamować
Podpialbym sie pod temat. Kupilem najtanszego lapka, chcialem go tylko do gry w pokera ale jednak chcialbym wrocic do lola. Niestety na najnizszych ustawieniach fps skacze od 15 do 30. Jest jakas mozliwosc zeby w miare plynnie na tym zagrac w lola?
http://oi60.tinypic.com/2jg2b6c.jpg
na tym nie wiem czy saper pójdzie...
może grafika by uciągnęła (o ile bys nie miał morgany ani janny w okolicy) nawet jakby procesor nie był porównywalny z atomami montowanymi w tanich smartfonach, a lol wbrew pozorom jednak trochę mocy procesora potrzebuje
Aby nie zakładac nowego tematu opiszę swój problem tutaj.
Otóż postanowiłem wrócić do gry w Lagune Legend i niestety mam problem z fpsami. O ile wszystko sie zaczyna fajnie, po 150 fps, tak nagle w losowych momentach gry doznaje spadków do 20 fps, co jest bardzo irytujące. Nie mam generalnie pojęcia co z tym zrobić.
Specyfikacja laptoka:
i5 4200-m 2.5ghz, 4gb ram, graficzna amd r7 m265
ma ktoś jakiś pomysł jak zapobiec takim tragicznym dropom? ;/
tak, wszystko na maksymalną wydajność, a spadki nadal występują
ustaw limit na 80, nie będzie się niepotrzebnie pocić i powinno być dużo stabilniej, jak dalej będą problemy to nie wiem, hwmonitor chyba ma opcję logowania temperatur, wrzuć do wzcela i narysuj wykres czy coś
cóż, spadki są dalej aczkolwiek do około 40-45 fps, więc jest to stan o wiele lepszy i lepiej mi się już gra, gdyz drop nie jest taki drastyczny i nie powoduje laga. wory leca
prawdopodobnie się grzeje, bo ten zestaw na oko powinien trzymać stabilne jak skała 80 jak masz taki limit
Trochę bawię się w archeologa, ale po prostu muszę zapytać.
Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że na laptopie nie da się mieć powyżej 60 fps? Post sprzed 1.5 roku, mam lapka kupionego 4 lata temu z NVIDIA GeForce GT 630M i mam stałe 120 fps na średnich ustawieniach.
@Radgos ;
PS. Generalnie miałem 60-80, ale po wymianie dysku na SSD mam 120 non stop.