Własna działalność - co i jak?
siema,
od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł zarabiania samemu na siebie, a nie robienia na kogoś - czyli właśnej działalności.
Kiedyś myślałem żeby skopiować pomysł znajomego i otworzyć budę z kebabem itp, patrząć na jego powodzenie, lecz na jedzeniu mało się znam.
Dziś rano wpadł mi do głowy pomysł o otwarciu sklepu, początkowo to miały być ciuchy, bądź buty , lecz teraz myślę o sklepie z odzieżą sportową i w sumie to jest coś w czym bym sie odnajdywał myśle. Pomyślałem o tym gdyż moja dziewczyna mieszka w miejscowości ~8 tyś ludzi i takowego sklepu nie ma tutaj ani w najbliższej okolicy, kolejny takki byłby najbliżej 16km. Jest tutaj drużyna siatkarska, 3 orliki, klub piłki nożnej oraz siłownia, myśle że dzięki temu mój pomysł na własny interes mógłby wypalić.
Wiem, że jako bezrobotny mogę sie starać o pieniądze z gminy na otwarcie własnej działalności, a także myśle że unia by sie mogła dołożyć, lecz pewności nie mam i nie wiem o jakich kwotach tutaj mówimy, pomysł jest bardzo świeży, wręcz jeszcze ciepły, dlatego jestem jeszcze tak mało zorientowany.
Na start miałbym~ 40 tyś wkładu własnego no i zawsze kreche w banku można wziać, nie przeliczałem jeszcze kosztu tego mojego przedsięwzięcia ale myśle że dzięki dotacjom mogłoby sie to udać.
Macie jakieś rady w temacie własnej działalności?
Dofinansowań?
Skąd jeszcze można coś kasy wyciągnąć?
Torgi -20% zniżki ;D
pozdro :P