Już wiadomo, że Donald Tusk został szefem rady Unii Europejskiej. Co na ten temat torgi?
Wersja do druku
Już wiadomo, że Donald Tusk został szefem rady Unii Europejskiej. Co na ten temat torgi?
Niech wypierdala, przynajmniej taki jest tego plus że typa już u nas nie będzie. Teraz tylko pytanie czy dostaniemy kogoś lepszego czy może będzie stara śpiewka gdy do władzy dojdzie kopacz.
Szkodnik rozwalił Polske to i UE może rozwali.
ubolewam na tym, ze tak wielki czlowiek opuszcza polski rzad
no ale zrobil dla polski tyle, ze wiecej sie juz nie da...
czesc i chwala bohaterom
Po primo to on kłamał, bo mówił ze nie bedzie kandydowal że wzgledu na afery itp. a teraz jak widać został przewodniczącym :))) KŁAMCA
ale wy jestescie ograniczeni
nie ma to jak utozsamiac jedna osobe za wszystkie czyny partii i myslec, ze po jej odejsciu cokolwiek sie zmieni
Nie wiem czy jesteś zwykłym trollem ale to co piszesz jest śmieszne - przez czas swoich rządów nie zrobił nic prócz podwyszki podatków i zwiększenia wieku emerytalnego, no i w jego rządzie były osoby odpowiedzialne za aferę taśmową, a z tego co mi wiadomo, nawet ich nie zdymisjonował.
Sukces Donalda Tuska i sukces Polski. Możemy być dumni. Na ładne oczy raczej go nie wybrali. (Oczywiście zaraz wybitni znawcy TORGa z przed monitora będą sądzić inaczej.) Mikke, Kaczyński i inne oszołomy mogą tylko pomarzyć o tak zaszczytnej funkcji.
Gratuluję Panie premierze!
rozwalił Polskę rozwali Unia. Skończą się limity i nakazy, zaczniemy znowu używać węgla - Polska odżyje :)
Mam nadzieję, że dzięki temat po straci dużą część poparcia. Tusk zrównał kraj z ziemią to i dostanie posadę w nagrodę
Super decyzja! Przez tyle lat robił wszystko dla dobra wszystkich Polaków, a teraz ma ku temu jeszcze większe możliwości. Niewątpliwie ta sytuacja zwiększy znaczenie Polski na arenie międzynarodowej i umożliwi nam jeszcze większą integrację z Europą.
Widziałem taką scenkę, jak Tusk rozmawia z Cameron i Schmidt. I przeszła mi przez głowę myśl: co by było gdyby Kaczyński akurat był premierem? Gdzie by wtedy był? W kącie? W ogóle rozbawił mnie Jarek akcją z wczoraj co odpowiedział na pytanie nt. kandydatury Tuska "byle jak najdalej od Polski". Nie wiem co za oszołomy głosują na niego. Mózg wypaczony. Po za tym takiego stołka nie dają za frajer, chociaż niby miała by być to tylko funkcja reprezentacyjna.
Rada Europejska (tfu!) chuja moze wiec nic nie zrobi, poza pierdoleniem w telewizji sloganow, przynajmniej wyjechał z Polski... Wiadomo ze fajnie, ze Polak jest na jakims tam waznym stanowisku, ale bez przesady. Pamietam jak Buzek byl przewodniczacym PE to tez wszyscy sie spuszczali.
#up
Wiekszych bzdur dawno nie slyszalem, Kaczynski podczas urzedowania normalnie spotykal sie z Baroso i innymi. Pozniej tez z Cameronem gdy byl w opozycji. Taka propaganda w stylu "on jest niski i mlaska" a ty sie na to dajesz...
Przy odpowiedniej oprawie medialnej PO na pewno zyska w sondazach i moze jeszcze wygrac przyszle wybory. Wcale bym sie nie zdziwil gdyby po cichu nie liczyla na to czesc przywodcow Unii (tych prawdziwych np. Merkel) powolujac go. Nie chca zeby im jakis Kaczynski podskakiwal, Polska musi teraz byc posluszna i troche bardziej dostac w pizde od Rosji zeby unijni "dyplomaci" mogli poprawic sobie samoocene wspierajac "prawa czlowieka i suwerenny Naród na Ukrainie"
W ogole zmien tytul bo to jest rada europejska, a nie rada ue
Dobrze, że rzucam polsze na rzecz innego kraju, bo widząc co tu niektórzy piszą to załamka. (Rodzice pewnie obstawieni)
Nie no jakim debilem trzeba być żeby myśleć "nie lubie pis zagłosuje na po" ja pier....
To nie tylko sukces premiera Donalda Tuska. To także wielka zasługa milionów Polek i Polaków, którzy od ponad 7 lat głosują na Platformę Obywatelską. My jako naród razem odnieśliśmy triumf w europejskiej polityce.
A tusk niech idze w hu** on tak pieknie dbał o nasz kraj że wiekszość młodych chce stąd uciec jak najdalej... beznadziejny typ niech zczeznie na tym stanowisku
To wielka szansa dla Polski, Unii, a takze calego wolnego swiata. Nareszcie ktos z krajow Europy wschodniej dostal sie na to wspaniale, zaszczytne i wiele znaczace stanowisko. Miejmy nadzieje ze Pan premier bedzie potrafil wykorzystac swoje doswiadczenie, wiedze oraz osobowosc w ksztaltowaniu Naszej wspolnej polityki. To wazne by w tych trudnych dla Europy czasach mieli duzo do powiedzenia ludzie, ktorzy doswiadczyli rownie ciezkiej sytuacji w PRL, podczas przemiany ustrojowej oraz w walce z kryzysem w 2008 roku, z ktorego Polska, co warto przypomniec wyszla obronnna reka. Jak wiadomo, polityka integracyjna UE to umiejetnosc zawierania kompromisów (której wielu brakuje - wszyscy znamy przeciez awantury Lecha Kaczynskiego o samolot lub krzesło). Donald Tusk, jako polityk umiarkowany, pragmatyczny i przede wszystkim realista idealnie nadaje sie do tej funkcji. Ta nominacja to dobry znak dla Europejczyków. To wlasnie dzieki takim ludziom Unia bedzie trwać, jako wspaniały, ciągle doskonalony projekt, wyprzedzajacy swa epoke. Jutro, mijajac wspaniały Aquapark w Wypizdowiu Górnym wybudowany za unijne pieniadze, znow pomysle ze na ten skok cywilizacyjny pracowali dziesiatki lat ludzie tacy jak On. Uczciwy rzemieslnik Wolnej Polski, tyrajacy jak wół budując wolna Polske i solidarna Europe.
Tak mamy pisac ?
Załącznik 319178
Bongo nie przeczytalem ostatniego zdania i miałem Cie wyśmiac............. hahaha
Submate no tak nie byle kto dostaje to stanowisko.... Dobrze ze juz w polsce nie bedzie mieszał moze stamtad kasy mu wystarczy. Dość kłamstw Tuska złodzieja i akrobaty.... "Wywale kazdego kto podniesie podatki" tak tak jakos sam podniósł Cieć jeden. On powinien na ochrone iść jakiejs budowy bo do niczego sie innego nie nadaje.
Powiecie przeciez wybudował autostrady.... ta za pieniadze unijne które za rok mejbi 2 bedziemy oddawac po dwukroć płacąc różne smieszne daniny typu pakiet ekologiczny, teraz staniemy sie płatnikiem unii i zobaczymy czy bedziecie tacy szczęsliwi. Submate mama czy tata na panstwowej posadzie w jakims zusie pracuje?
nie sadze tylko takie sa fakty
Nie dziwie sie że 6 tyś polaków popełnia samobójstwa rocznie, ten kraj jest chory. Popatrzcie na te zakłamane posty w tym temacie -.- Nie będę robił na wasze emerytury staruchy, dlatego wyjeżdżam stąd, a raczej uciekam.
Donald po wyborze obiecał prasie
"Nauczę się języków w krótkim czasie"
Angielski wyszlifuję, francuskiego liznę
Pod koniec listopada opuszczę ojczyznę
Od grudnia zasiądę na prezydenckim tronie
Wszystkie problemy z Brukseli wygonię
Putinowi postawie weto, Ukrainę przygarnę
Napiszę kolorowe scenariusze, wyrzucę te czarne
Dużo by tu mówić, lecz nie o to chodzi
Cieszą się politycy, Europie Tusk przewodzi
Za trzy miesiące media sprawdzą Tuska języki
Czy w Polsce da się żyć bez tuskowej polityki?
Kolego, czekam dalej na źródło bo z tego co się orientuje to ostatnio nawet związek pracodawców wysłał pismo, że rząd zachowuje się gorzej niż mafia. A wracając do tematu to mam pytanie bo jakoś specjalnie nie interesuje mnie kto jest kim w Federacji Europejskiej, czy zdarzyło się, że premier jakiegoś kraju zrezygnował z funkcji na rzecz stołka w Brukseli?
kiedys przeczytalem taką bardzo ciekawą teorie nt. zmian w emeryturach. To bylo dosyc dawno temu, dopiero gdy platforma wystrzeliła z takim pomyslem. Oczywistym bylo, ze tak radykalne zmiany nie byly aż potrzebne, mimo nizu demokratycznego.. Ale wyobrazcie sobie ile $$$ na takiej zmianie ktos zarobil ;) i tam padł taki motyw, ze ten kto zyskal tyle miliardów na tej decyzji to z pewnoscia moze miec na tyle wladzy, zeby kiedys pomoc tuskowi dotrzec na sam szczyt europy. Noi gdzie jest teraz tusk???:)
Jesteś mc Vegety czy co? Wysuwasz tezę, że tylko osoby co nie skończyły szkoły narzekają na Tuska (xD) i dodajesz, że takie są fakty przy czym jak chce się dowiedzieć skąd czerpiesz te fakty wyskakujesz mi z tekstem, że ludzie są smutni jak im ktoś bliski umrze. Idąc Twoim tokiem myślenia związek pracodawców to jest banda która nie skończyła szkoły i się chuja zna tak?
#
http://www.rmf24.pl/ekonomia/news-pr...es,nId,1484110
Dziwne ale w moim rodzinnym miescie elektorat tuskowy to przede wszystkim wlasnie polaki bez szkoly/studiujacych jakies gowno. Przeszedlbys sie kiedys na jakas lepsza uczelnie, to bys zobaczyl jakie tam maja zdanie o PO.
Wyzywanie ludzi od biedakow. brzydali czy grubasow ma swoje uzasadnienie w strachu przed staniem sie/ byciem uznanym za jednym z nich. Wiec jak juz sie dorobiles tych swoich 4k/mc to uwazaj zeby nie spasc ze szczytu bo juz nie bedzie Tunezji all inclusive raz w roku i Volkswagena na kredyt...
#down
Zalezy od wydzialu. Patrz na rankingi wydziałów bo mozna studiowac na top1 jakies kompletne scierwo.
Ja mialem na mysli UW, UJ, SGH bo tam mam znajomych akurat, a bez watpienia sa to uczelnie topowe
Odniesiesz się w końcu do tego, czym dla Ciebie jest związek pracodawców, który wysłał list otwarty do rządu W KTÓRYM NAZYWAJĄ ICH MAFIĄ a którego według Ciebie krytykują tylko ludzie bez szkoły oraz nizna społeczna? Bo do tej pory jedynie ośmieszyłeś się tekstem, że ktoś je obiad za 5 zł oraz faktami wymyślonymi na poczekaniu w kiblu :)
@ykk przyjacielu mojej kozy. jesli masz zamiar mnie obrażać i wmawiać mi że mi w życiu się nie udało to masz pecha bo mimo tuskowej gawiedzi udało mi sie dojsc do poziomu zycia takiego jaki potrzebuje. Jesli chcesz się dowiedzieć czegos o mnie wbij sobie na moj profil sprawdz posty tam pisze ile zarabiam gdzie pracuje co robie i jakie mam poglądy, a ty z tymi swoimi pro tuskowymi/smieciowymi tekstami idz sobie do mamy powiedz zeby dała ci na loda z tej swojej pensji urzędniczej.... Jak można uważać tuska za cos dobrego. Jesli tak twierdzisz to przedstaw mi jakies dowody na te jego DOKONANIA
nie czytalem calego tematu, tylko ostatnie dwie strony i w oczy rzucilo mi sie to:
"poparcie dla Prawa i Sprawiedliwości wśród osób z wyższym wykształceniem jest wyższe (32 procent) niż dla Platformy (29 procent)"
moral prosty, albo jestes trollem, albo glabem kierujacym sie motto "nie znam sie, to sie wypowiem".
Tusk był słabym premierem i choć gratuluję mu wyboru na Prezydenta Unii, to jednak trzeba pamiętać, że jest to sukces nie jednego człowieka, ale sztabu ludzi, którzy na ten sukces pracowali.
A poparcie wzrastające dla PiS jest faktem, dostrzegam to nawet wśród znajomych którzy już są zmęczeni zamiataniem kolejnych afer pod dywan i nie wyciąganiu nawet konsekwencji. Bo teraz co: Tusk zapowiedział rozliczenie we wrześniu za taśmy, ale on już jest kryty, ma ją "zagramanicę". No, ale taki mamy klimat, na razie ;).
Ps.:
https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/...bf&oe=54701EAD
I cytat tygodnia:
Cytuj:
w naszym kraju żyje się już tak źle, że nawet Premier Tusk znalazł pracę za granicą
Btw Tusk będzie szefem Rady Europy, nie Rady Unii Europejskiej, geniusze. Ale co tam- nie znam się, to się wypowiem.
A co do tematu zrobił dobrze- wiedział, że rządy Platformy się kończą. Wszyscy na niego psioczą, a zobaczycie, że z perspektywy czasu będziecie mu wdzięczni. Ale to jest Polska- jak ktoś jest wyżej, to polaczków boli.
Funkcjonuje taka historyjka, że w piekle ludzie siedzą w kotłach wedle narodowości. Przy każdym kotle stoi diabeł i w razie gdyby ktoś chciał wyjść zagania go widłami z powrotem do kotła. Tylko w Polsce nie potrzeba diabła, bo jak ktoś będzie chciał wyjść, to Polacy zaciągną go z powrotem do kotła. Coż, taka nasza mentalność.
Nie mam absolutnie bladego pojęcia czy mówisz kim został Donald Tusk z przekąsem, czy "na serio", ale dodam od siebie: Rada Europy, Rada Unii Europejskiej i Rada Europejska to są trzy różne rzeczy, których absolutnie nie można mylić.
1. Rada Europy nie ma absolutnie nic wspólnego z UE, powstała w 1949 roku na mocy traktatu Londyńskiego i zrzesza, bodajże teraz już około 50 państw, a głównie skupia się na ochronie praw człowieka. Główna siedziba w Strasburgu.
2. Rada Unii Europejskiej jest najważniejszym organem decyzyjnym UE. Jest to swoista Rada Ministrów UE (zresztą kiedyś tak ją nazywano). Polska stała na czele Rady Unii Europejskiej w 2011 roku, razem z Danią i Cyprem. Główna siedziba w Brukseli. Do podstawowych zadań Rady UE jest wydawanie aktów prawnych.
3. Rada Europejska jest instytucja powstałą na mocy traktatu Lizbońskiego. Do jej głównym zadań należy określanie głównych założeń i kierunków prowadzenia polityki. W skład Rady Europejskiej wchodzą szefowie rządów państw (lub odpowiednio prezydentów, tam gdzie funkcjonuje system prezydencki lub pół-prezydencki) oraz przewodniczący kolejno Rady Europejskiej i Komisji Europejskiej. De facto, jako jedyny z trzech wymienionych instytucji ma znaczenie polityczne a nie czysto prawne, czy wykonawcze. Obecnie przewodniczącym Rady Europejskiej od traktatu Lizbońskiego jest Herman van Rompuy i na to stanwisko został wybrany Donald Tusk.
Mam nadzieję, że to rozwieje wszelakie wątpliwości co jest czym i kto został wybrany na jakie stanowisko.
@up
Rzeczywiście masz rację. Oczywiście miałem na myśli Radę Europejską, instytucję UE. Mój błąd, posta napisałem dopiero po przebudzeniu się. Fajnie byłoby zmienić nazwę tematu, bo wprowadza w błąd.
W ogole smiesznie, ze po takiej aferze jaka byla afera tasmowa, w ktorej szef polskiego rzadu gral pierwsze skrzypce, zostal "szefem" UE.
To akurat moja wina, wybaczcie ;)Cytuj:
Rzeczywiście masz rację. Oczywiście miałem na myśli Radę Europejską, instytucję UE. Mój błąd, posta napisałem dopiero po przebudzeniu się. Fajnie byłoby zmienić nazwę tematu, bo wprowadza w błąd.
W Unii licza sie dwie instytucje
Komisja Europejska ktora jest organem wladzy wykonawczej i Rada UE ktora jest ustawodawca. Reszta nie ma znaczenia
Czlowiek, ktory zrobil w konia Polakow obiecujac niskie podatki i mala biurokracje, a zamiast tego biurokracja urosla n'krotnie, zwiekszyl podatki a mimo to powiekszyl sie dlug publiczny, smial sie z fotoradarow a za jego rzadow pomnozono ich ilosc, utracil poparcie lemingow i uciekl do Brukseli wiedzac, ze w kraju nic juz nie osiagnie. Ten czlowiek zostal wybrany przewodniczacym europejskiej rady badania skrzywienia bananow i zamieniania slimakow w ryby. Przy okazji urodzil sie 700km ode mnie i mowi rdzennie tym samym jezykiem co ja. Nie ma co, trzeba swietowac i publikowac SUPER WAZNE NEWSY na kazdym "polskim" portalu informacyjnym.
http://curvefever.com/sites/default/...0b-548x344.png
Jedni obiecywali obniżenie podatków, drudzy 3 miliony mieszkań i gratis państwo policyjne. "Tanie państwo" było w programie tak samo PO, jak i PiSu. A wydaje mi się, że rządy ocenia się z perspektywy czasu, a nie od razu, gorące głowy.