http://forum.tibia.com/forum/?action...2&pagenumber=1
http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=257622182
Na głównej stronie tibiałki jest nius w którym proszą o głosowanie.
Zapraszam do dyskusji - świetna decyzja czy strzał w kolano xD
Wersja do druku
http://forum.tibia.com/forum/?action...2&pagenumber=1
Na głównej stronie tibiałki jest nius w którym proszą o głosowanie.
Zapraszam do dyskusji - świetna decyzja czy strzał w kolano xD
Zależy, czy nowy klient będzie wymagać czy tylko obsługiwać to gówno
od zawsze powtarzalem, ze w tibii najgorszym bledem jest brak jakiejkolwiek reklamy i jedynie ta gra byla polecana z ust do ust ;p a jak kogos zachecic do grania w 2d gierke kiedy ma do wyboru mega popularne i potezne oraz popularniejsze inne gierki?
Up: tym, że to nie jest kolejny mod tomb raidera jak metin, dekaron czy wow
hah, ciekawy pomysł, ale zapewne by musieli dodać takie zarąbiste rzeczy jak obsługa rozdzielczości 1366x768(laptopowej ) no i panoramicznej, bo średnio się gra w okienku 20x20cm
Ja już zagłosowałem na steamie ;d
niech przejdzie, może cipy się trochę zepną :d
Oglądanie jak ktoś gra w Tibie to już over 9000 lvl upośledzenia umysłowego.. no wybaczcie
Cytuj:
STREAMING umożliwia w czasie rzeczywistym dostarczenie cyfrowego przekazu (audio, video, dane) do Internetu lub Intranetu tak, aby odbiorcy otrzymali go w formie ciągłego przekazu.
STREAMING jest transmitowany przez serwer i prezentowany na żywo w playerze na komputerze użytkownika. Rozpoczyna odtwarzanie video jak tylko wystarczająca ilość danych zostanie zgromadzona na komputerze użytkownika.
Zaletą STREAMINGU jest również brak fizycznych śladów (plików) odtwarzania video na komputerze użytkownika
Hehe.Cytuj:
Steam – platforma dystrybucji cyfrowej i zarządzania prawami cyfrowymi, system gry wieloosobowej oraz serwis społecznościowy stworzony przez Valve Corporation.
@Topic.
Jestem na tak, cipsoft praktycznie od początku istnienia swojego tytułu nigdzie go nie reklamował, a wiadomo, ludzie z czasem odchodzili, a nikt na ich miejsce nie przychodził własnie ze względu na zerowy poziom reklamy, może coś się w tym zmieni?
Z tego co widziałem gorsze rzeczy przechodzą przez ten ich Greenlight, więc Tibia powinna dać radę.
jesli pojawilby sie jakis steamowy anty cheat typu vac to chyba mozna nazwac to ich najlepsza decyzja
wydaje mi sie ze o 5 lat za pozno ale spoko
Sporo osób wróci do Tibii jak będzie dobry anty cheat + nowy serwer bez możliwości transferu. No ale znając życie będzie jak z innymi mmo, będzie można grać bez steama na ich kliencie a dodanie do steam będzie tylko i wyłącznie reklamą
Up: ja jeśli będą wymagać tego wirusa to już raczej nie będę grać, także wiesz...
cipsoft jak zwykle wszystko robi z kilkuletnim opóźnieniem xd
IMO dobry krok. Jeżeli bardziej urozmaicą klienta w stylu flash, to jestem tym bardziej za i być może ściągnie to choć trochę nowych graczy (co w sumie będzie bardzo trudne, na dzisiejszych serwerach "dominando").
Czemu? Ja sam czasem oglądam jak ktoś gra, ale tylko i wyłącznie po to, żeby zobaczyć taktyki, oraz eq na danego expa i raczej nie uważam siebie za upośledzonego.
Tak jak już mówili poprzednicy, trochę za późno ale zobaczymy, może przyniesie to niespodziewany efekt.
Nie widzę problemu z botami, problemem cipsoftu było zepsucie systemu pvp, który jako jedyny wyróżniał tą gierkę.
Sam powrót do starego systemu pvp zapewniłby powrót dużej ilości graczy, a boty niech sobie będą.
Nie mam problemów z cyfrową dystrybucją ani nawet jakąś biblioteką umożliwiająca zabezpieczenie przed botami i integrację z większą całością. Ale steam to wielka i ciężka krowa, do tego pełna błędów. Ostatnio zaczynał mi ściągać grę od początku kilka razy bo tak. Poza tym czasami mają odboje w stylu "chcesz pobrać demo gry? wersji nosteam nawet dema nie ma, have fuuuuun!"
Jeśli tibia wejdzie to będzie druga godna uwagi gra na steamie o jakiej wiem, także gg.
GoG by też ich rozleklamowal w razie potrzeby, a mają lepszą ofertę i nie zasmiecaja tak kompa
już to widzę, jak wchodzi na steama i z 20k online spada do 5 ; )
W sumie, jaka to różnica czy będzie na streamie czy nie? Jakie są z tego korzyści dla przeciętnego gracza? Plusy/Minusy?
Nie wiem czy jesteście tego świadomi. Steam nie będzie miał tibii na wyłączność.
To jest tylko forma reklamy na innym serwisie, próba odnalezienia potencjalnych graczy/klientów.
Przykład: Path of Exile - można rejestrować się na ich głównej stronie i ściągnąć samodzielnego klienta bez steama.
Ta, nie ma to jak zapraszać ludzi do gry w terminalnym stadium raka xD
Bug z join aggression na pvp, 2 tygodnie czekania zanim go naprawili
Debugi i potężne lagi gdy więcej niż 10 osób spamuje avalanche/ue
Miliardy botów i inne takie tam
Przecież jak to wejdzie na steama to dostanie takie opinie, że na pewno miliardy nowych graczy tu zawitają xD
Fakt, jeżeli ma być to reklama to jest opóźniona o dobre 5-6 lat, jak pan wyżej mądrze napisał "Ta, nie ma to jak zapraszać ludzi do gry w terminalnym stadium raka xD"
Przecież nie dość, że spadnie ilość graczy jak wejdzie system typu VAC, to niewielu nowych przyjdzie, albo boty nie znikną i dostanie ocenę gówna i też nikt nie przyjdzie..
Trzeba było myśleć o takiej decyzji dosyć dawno, teraz to tylko patrzeć jak tibia upada :D
Jak wprowadza anty cheat ze steama i beda na steamie jakies oferty typu pacc 50% taniej jak sa gry czasem to im to wyjdzie na pewno na dobre
Jezeli tylko forma reklamy to zaraz sie ludzie zleca napisac komentarz typu tibia to zabocone gowno i zamiast ludzi przybyc to ubedzie
jak może ubyć ludzi od rozgłosu i reklamy?XD
myslisz, ze jak ludzie zaczna pisac do tibijczykow, ze ich gra to gowno, to tibijczycy powiedza 'no dobra masz racje, juz w to nie gram'? xD
od takiej reklamy może tylko przybyć graczy o ile nie będzie to miało wpływu na 'rozgrywkę' jak to napisał Trickhor.
Ubyc w sensie ze przestana naplywac nowi gracze przez negatywna opinie a starzy wyjadacz caly czas sie wykruszaja
ale co to zmienia? 5 nowych, stałych graczy na kilkadziesiąt serwerów to lekka żenada, nie sądzisz?
Ta gra żyje wyłącznie dzięki sentymentowi starych wyjadaczy. Jedyna szansa dla tibii to zwrócenie się do nich, a nie szukanie na siłę nowych graczy, którzy i tak nigdy tu nie przyjdą
Będzie VAC to sam z chęcią wrócę.
Nie wybaczam, wulgaryzm nieuzasadniony.
GoG: [G]reat [O]ld [G]ames. http://www.gog.com/
Czyli strona, na której się dość często zaopatruję w "świetne, stare gry". Jest tam cała masa perełek, np. HoMMy, Fallouty, Baldur's Gate'y itp.
Najważniejsze jest to, że wszystkie ferowane przez nich gry są kompatybilne z najnowszymi systemami operacyjnymi, więc nie trzeba kombinować ze starymi sidikami.
"Zwykłe" ceny są dość wysokie (patrzę przez swój pryzmat: niektórych gier kupuję już 3-4 kopię[sic!], bo pudełkowe nie działają na nowych Winach), bo przeważnie po 10$, ale często są promocje i można wyrwać świetne tytuły po 1,5/2,5$ co już jest bardzo fajną ceną :)
Są też niektóre nowsze gry, ale ich ceny nie są już takie okazyjne.
@topic: Moim zdaniem wprowadzenie Tibii na Steam przyciągnie, przynajmniej chwilowo, nowych graczy, którzy będą chcieli się przekonać co to za gra. ALE! nie ma opcji żeby wprowadzić na Tibię VAC (nie opłaca się Valve), więc nowi gracze szybko odejdą z racji botów.
Osobiście nawet bym sobie Tibią nie zaśmiecał Biblioteki Gier na Steamie (bo po przypisaniu się nie da usunąć, w Bibliotece już jest).
Jak już poprzednicy pisali: o kilka lat zbyt późno.
@Hotarti: często złoto kupują osoby, które już grają chwilę, ale na PG nie mają kasy. Taki ~100lvl ms/ed np. chce się pobawić i takie 1kk będzie zbierał długo, a tak to kupi za kilkanaście zł i chociaż ma radochę z gry. Ew. sobie usprawni ekwipunek.
Złoto się sprzedaje, bo jest tanie. "A zrobię sobie profę magiczną, bo ek/rp mnie nudzi". Gdyby było droższe to mało kto by je kupował. Nawet kupując złoto na Allegroi później scrolla w grze wychodzi Cię taniej niż zakup pacc na tibia.com, a często nawet taniej niż wyjdzie scroll za zł.
Jeżeli złoto jest tanie: zobacz ile teraz lvl <50 biega w full barbarianach/assassinach i z drogimi mountami. Większość z nich nie zarobiła, ale "skoro tanie to chcę to mieć!".
Sam też gdy grałem czasami dokupywałem złoto, bo zwyczajnie wolałem wydać tę ~dychę niż zbierać to przez miesiąc (przy moim stylu grania). Dzięki temu w pewien sposób oszczędzałem, a na pewno "oszczędzałem" czas, który bym musiał poświęcić na zdobycie tych cc.
co to jest to vac
vac w tibii bylby dziwny o ile nie zrobiliby rozgrywki tylko przez steam...
No i weszła.
Gratulujemy.
Czekamy.
Zobaczymy co dalej. :)
Smiechłem troche z open sandbox world, ale w sumie spoko, moze jak dojda nowi gracze i świeżym okiem spojrzą na grę i zjebia cipsoft, coś poprawią.
szkoda ze nie bylo tibii na steamie kiedy zaczynalem grac... ile ja bym mial godzin przegranych.... :D
Ile razy można to jeszcze pisać...
VAC: [V]alve [A]nti-[C]heat działa tylko w przypadku gier Valve. Nie ma opcji żeby zrobili wyjątek i zajęli się Tibią. Inna rzecz, że przecież Cipsoft by na to nie przystał, bo spadnie liczba graczy o połowę :D Jasne, sporo osób wróci, ale imo raczej na chwilę niż na poważne granie.
Gdyby nawet (czysto teoretycznie) wprowadzili VAC (lub jakiś odpowiednik) dla Tibii: kto grałby przez Steam (mając możliwość bana na całe konto Steam, a nie tylko Tibię!) zamiast zwykłego klienta? Ten przecież nie upadnie. Więc cała robota, która poszłaby na uruchomienie anti-cheata się zmarnuje, bo każdy będzie grał na flashu, lub zwykłym kliencie.
Inaczej by się miała sprawa gdyby Steam przejął na wyłączność Tibię, z jedyną możliwością gry: poprzez Steam. W tym przypadku już nawet na zwykłe gdybanie posuwamy się za daleko...
Tyle dobrze, że o Tibii usłyszy więcej Amerykanów, bo u nich nie jest to tak popularna gra jak u nas- w Europie.
Moim zdaniem jest to bardzo dobry pomysł, pograłbym bez botów :)
Warto dodac, ze w zwiazku z wejsciem tibii na steam, mozna od dzis, przez 2 tyg, w Thais, od npc Gaberiel, dostac Green Light http://img844.imageshack.us/img844/3063/ndp3.gif
Wystarczy napisac do niego "hi".