-
Problem z fpsami.
Witam. Mam problem z WSZYSTKIMI grami. Opiszę ten problem tak, gdy był na steamie za darmo Red Orchestra 2 to zacząłem ją ściągać, ale, że musiałem wyjść z domu to wyłączyłem steama i komputer, przyszedłem do domu chciałem zagrać sobie w Lola wszystko normalnie a nagle 15 fpsów z niczego i tak przez jakieś 10 minut, no nic gra się skończyła, włączyłem Just Cause 2, to samo po 10 minutach, potem tak jak by odlagowało i gra działa normalnie, a znowu po jakiś 10 minutach to samo, ledwo co dało się grać, wyłączyłem komputer, wyczyściłem go w środku, myślałem, że to pomoże ale dalej to samo, ściągłem CCleaner i za pomocą tego poradnika http://forum.pcfoster.pl/topic/11672...ramu-ccleaner/ oczyściłem komputer, ale teraz dłużej mi się windows włącza (legalny) mam wszystko zaktualizowane (grafika,dźwięk itd). Już nie wiem co robić, przed ściąganiem RO2 wszystko działało normalnie, w Lolu 60fpsów cały czas, JC2 działało normalnie bez zacinki jak na mój stary sprzęt, ale to mam teraz w KAŻDEJ grze. Jakieś porady?
# Sprzęt (dość stary)
Pentium Dual-Core CPU E5200 @ 2,50 Ghz, 2,0 GB Ram, Nvidia GeForce 9500 GT
Dodam, że gram na Low detalach jak i w Lola i Just Cause 2.
# Jeszcze na stremach na twitchu na medium po jakimś czasie klatki są a wcześniej ich nie było net 120mb.
-
Pozwól że się podepnę bo mam ten sam problem. Do dzisiaj miałem win 8.1 co tłumaczyłoby moje problemy po części z grami, ale dzisiaj zainstalowałem sobie win 7pro i problem wciąż jest ten sam. Mam msi ge70 i po testach widzę że w drugiej części Risena powinienem na ultra mieć jakieś 16 fps, a na high ponad 30, a niezależnie od tego na jakich ustawieniach gram/grałem mam/miałem 15-25 fps co trochę denerwuje. Zwłaszcza że powinienem mieć więcej.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...M.77902.0.html
-
a czy ten cudowny steam ci nie instaluje tego w tle teraz czy co? puść adwcleanera i otl wg instrukcji (ja na g530 czyli z 5% mocniejszym procesorze i gf 8400GS xD pogrywam w lola i mam 80-120, ale mam na nolimit bo 8.1 i vsync się nie lubią)
@Scrath~ ;
najlepiej załóż nowy temat od razu z testem temperatur
-
Nie instaluje, bo steam odpala się gdy ja go tylko uruchomię :) otl nie pokazał nic, adwcleaner (?) nie potrzebny bo ccleaner wywalił wszystko co nie potrzebne.
-
jak otl nie pokazał nic?
ccleaner to zupełnie inne spektrum działania, niż adwcleaner
-
Komputer był już sprawdzany Otlem i dzięki pomocy jednego z użytkowników usunąłem to co było nie potrzebne. Jeszcze spróbuję tym adwcleanerem i dam odpowiedź.
# Adwcleaner usunął parę rzeczy, uruchomiłem ponownie komputer i dalej to samo..
-
No nie wiem kurczę, nie pownno to mieć związku z tą instalacją... Meh... Winupdate? :P
jak to wykluczysz to wykonaj diagnostykę dysku i temperatury w stresie sprawdź. taki zbieg okoliczności może być, że poluzowalo się któreś chłodzenie, albo pasta zużyła akurat teraz...
Sprawdź też ustawenia zasilania w systemie, czy masz wszystko na max na pewno
-
Mógł byś to w jakiś prosty sposób wytłumaczyć? ; D bo ja zielony w tym .. ;d
-
lepiej niż w przyklejonym, do którego jest też link w mojej sygnie nie umiem :D
a czy winupdate nie lata to hmm, panel sterowania>windows update>ustaw na "nie sprawdzaj automatycznie"
-
Witam ponownie, z Twojego tematu ściągłem program HWMonitor , screen z niego http://przeklej.org/file/0cpVms/Obrazek.jpg to jest zdjęcie z włączonym Just Cause 2 .
-
nie wiem kiedy będę miał dostęp do kompa, a ten host jest tak cudowny, że na telefonie nie zobaczę.
weź wrzuć na imgura, chyba że wcześniej vadim lub ktoś inny ogarnięty oceni
-
@zakius ;
Masz normalnie:
https://i.imgur.com/i3dSWZB.jpg
A Ty drogi autorze, takie rzeczy wklejaj na normalnie hostingi gdzie nie ma limitow.
-
załatw miernik uniwersalny i ogarnij 12V http://forum.benchmark.pl/topic/7800...-na-zasilaczu/
te ujemne temperatury też wyglądają interesująco, ale to mniejszy problem, te w procesorze czujniki raczej są ok i wyglądają dobrze, nawet bardzo, grafika też...
-
i tu pojawił się problem. Przed chwilą zrobiłem pomiar po pół godzinnym graniu w Just Cause 2 temperatury w 1 procesorze 83% w drugim 81%. Spróbuję dziś jeszcze załatwić jakiś zasilacz, może to od tego?
# Załatwiłem sobie lepszy zasilacz, używany tylko 3 dni, i dalej to samo, temperatury po ponad 85%.
-
Temperatury 85% ? Albo chodzi o zuzycie procesora albo temp. 85 stopni ;d
-
jeśli temperaury dochodzą faktcznie do 85 stopni to ogarnij, czy cooler nie jest na sztywno na minimalne obroty najpierw, być może czeka cię zmiana pasty też
-
Wymiana pasty + wiatraczek co był na procesorze (nie wiem czy dobrze mówię ;D) obniżyło temperatury do 45C, przy godzinnej grze w JC2 i ponad 40min w Lola . Wszystkim dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia !
-
ja za to na nowym lapku msi ge70 (i5 4200m, gt750m, 8gb ram) nigdy na lolu nie mialem wiecej niz 60fpsów :D na srednich! Podejrzewam, ze to dlatego, ze sie nei aktywowuje wlasciwa karta graficzna i gram na zintegrowanej. No ale jak mam to niby zmienic, bo chyba te 120+ fpsow na srendich powinienem miec spokojnie ;p
-
@SedaN* ; a wyłączyłeś vsync? ja na g530 na średnich mam więcej...
jeśli geforce to prawym>uruchom z akceleratorem graficznym czy cośtam w tym stylu>nvidia wysokiej wydajności, ale z lolem może być problem, bo to chyba musisz bezpośrednio na klienta gry zrobić, to może ustaw po prostu na wszystko w panelu nvidia
-
Sprawdz tez temperatury, ja w lolu na lapku i3 370m, gt 540(troche podkrecona), 4 gb ram mam ciagle 60-70 fpsow, wszystko na very high, cienie wylaczone, a przed wyczyszczeniem laptopa musialem na very low grac ;d