O co chodzi? Podobno ludzie gina, a ja nie wiem skad czerpac info. Ktos moglby nakreslic czemu to sie tak nasililo?
Wersja do druku
O co chodzi? Podobno ludzie gina, a ja nie wiem skad czerpac info. Ktos moglby nakreslic czemu to sie tak nasililo?
wykop i tvp info na weeb.tv
władza chce iść na wschód, a ludzie na zachód
http://pl.wikipedia.org/wiki/Protesty_na_Ukrainie
ogólnie to poważniejsza sprawa, taki np. Lwów już został całkowicie przejęty przez demonstrantów i wypowiedział posłuszeństwo rządowi i janukowyczowi ;d
na na Kijów jada czołgi z odessy :D
no ciekawe jak to bedzie
jak janukowycz wyprowadzi wojsko i czołgi na ulice to sa 2 mozliwosci: masakra i po godzinie koniec protestów, albo wojna domowa :O
w mejnstrimowych mediach o tym mowia?
Dupeczka mówi, że wie o tych czołgach na Kijów z wiadomości, więc coś tam leci, ale prawdy Ci nie pokażą, jak to jest na prawdę typu, że jest straaaasznie gorąco i ludzie tam umierają.
Najlepiej przeglądać internet, jak ktoś wyżej podał wykop.
W jakichś tvn czy tvp1/2 i polsatach nie ma co. Jedynie te mniejsze stacje.
Janukowycz nie podpisał traktatu jakiegoś który zbliżyłaby Ukraine do Unii Europejskiej kierując się na Rosję. Ukraińcy mówią dość i zrobili mała wojnę domową bo oni chcą do Europy a nie do Rosji. Janukowycz zrobił to, bo dostaje kasę od Putina (15mld pożyczki która jest w trakcie) a bez tej kasy Ukraina byłaby w dupie.
Janukowycz nawet jakby chciał teraz do Unii, to nie bardzo może, a ludzie mają dość biedy i ruskich.
To tak w skrócie, jak ktoś chce więcej info to mogę napisać.
Mam nadzieję, że Ukraińcy wywalczą "drogę na zachód", najlepiej ku członkostwu w naszej Federacji. Janukowycz dokonał zdrady stanu i powinien - jak ktoś wyżej słusznie zauważył - zostać za to powieszony.
A co mediów to wydaje mi się, że akurat w tej sprawie można oglądać te "mainstream'owe". Nawet jeżeli będą nasączone subiektywizmem, to naciągają fakty raczej na "naszą" korzyść, a więc i protestujących. A to jakim skurwielem jest pan J. wie chyba każdy i tutaj media nie muszą tego nikomu przypominać.
No właśnie, jaka? Miał wybór: albo pójdzie do UE, i jego kraj będzie w dupie bo mu braknie kasy, albo się zwróci ku Rosji, i utrzyma państwo w jako-takiej kondycji. To tak jakby zdradą stanu nazwać to, że Tusk zawrze jakąś umowę z Rosją zamiast z Niemcami, bo się nam to bardziej opłaci.
Widzę panowie poddali się manipulacji dokonanej przesz nasze media :D
Sytuacja na Ukrainie jest inna niż przedstawiają to u nas. Na przykład wiedzieliście że na Ukrainie bezrobocie wynosi tylko 8%? O tym że "bojownicy" z Majdanu dostają 20 Hrywien(ok 4$ w czasie "pokoju") za protesty? Teraz pewnie płacą im więcej. Finansowali ich oligarchowie którzy chcą się teraz z tego wycofać bo Rosja zaczyna im powoli grozić prawdziwą kontrolą na granicach co skończy się ich schyłkowi więc z powrotem zaczynają popierać władzę. Sami protestujący w dużej mierze prowokują Berkut rzucając ich kamieniami czy mołotowami na co Berkut odpowiada bronią mniej szkodliwą(hukowe granaty, armatki wodne, broń gładkolufową(gumowe kule). Zresztą tak jak zawsze każdą większą rewolucję rozpętuje klasa średnia pragnąca władzy(tak było np. w Libii gdzie teraz jest gorzej niż przed obaleniem władzy)
Sprzedali się Rosji to ich własny problem. Putin po prostu wie, jak prowadzić politykę i w dzisiejszych czasach dokonywać ekspansji swoich granic. Szkoda że polska nie ma takich polityków, może w końcu MY coś byśmy mieli, a nie umieramy za Polskę z głodu.
No bez przesady xD
http://youtu.be/KD4zixJtgyE?t=3m4s fajnie to wyglada jak napieprzaja sie palkami xd
no i wspolczuje tym policjantom bo poki co to na wiekszosci tych filmikow mozna zaobserwowac ze sa oni prowokowani przez tych protestujacych, ale tego oczywiscie w wiadomosciach nie pokaza bo wiadomo, policja zla i napierdala ludzi bez powodu
http://www.wykop.pl/link/1874320/kij...ow-zawodowych/
to sie juz chyba wymyka spod kontroli xD
http://www.youtube.com/watch?v=yHAywlBxFFQ
No i wez tu takiemu jednemu z drugim nie przypierdol/nie zastrzel. Kazdy z tych milicjantow musial chyba przed akcja spalic z pol kilo zielska zapijajac 2 litrami melisy. Szanuje bo ja bym chyba po 10 sekundach otworzyl ogien albo napierdalal czym popadnie i co pod reka jest najblizej...
Koment pod filmikiem:
xDDDDDCytuj:
Evangelion00PL
20 godzin temu
SD COMBO
Ciekawe czy dojdą do jakiegoś sensownego porozumienia. Janukowycz mimo wszystko jest na przegranej pozycji, bo chyba nie będzie dokonywał masakry?
Z drugiej strony ci banderowcy to nie są przyjazne typy dla naszego kraju.
Z tymi demonstrantami to pała-gaz, pała-gaz aż do skutku. Już pomijam pryzmat historii ale pomysły opozycji, żeby im Przemyśl oddać mówi sam za siebie
http://natemat.pl/90505,polska-powin...zkancow-miasta
A tak poza tym to zwykłe bydło. Sam mam gówno to zniszczę bogatemu:
http://www.youtube.com/watch?v=BaWFMi15rvU
Mam szczerą nadzieję, że ich odpowiednio spacyfikują.
Ja zdecydowanie jestem za janukowyczem, bo jak do wladzy dojda banderowcy to dla nas nic dobrego. Zdecydowanie nasz rzad nie powinien popierac protestujacych, ktorzy jakby nie paptrzec to walcza z legalna wladza i nie sa tacy niewini jak sie probuja ukazac na zachodzie
http://static.kresy.pl/image/gf/1c08...cd0aa6284f.jpg
Wystarczy zobaczyć kogo popierają kibice (z reguły skrajna prawica) i już wiadomo kto jest tym "złym" w ogólnym rozrachunku jeżeli chodzi o sprawy Polski.
Ja tam się nie wypowiadam za żadną ze stron, ale uważam po prostu, że to co jest nam pokazywane zarówno przez media jak i wykop zupełnie nie jest obiektywne, Ukraina to duże państwo, takie miasta jak np Lwów na zachodzie może i są pro-zachodnie, ale co z całym zagłębiem Donieckim na przykład?
A poza tym to śmieszy mnie wrzucanie filmiku przez moich znajomych na facebooku z tą dziewczyną "I am a Ukrainian" (nie powinno być an Ukrainian jeśli już?). Wyobrażam sobie hipotetyczną sytuację gdyby w dzisiejszych czasach wybuchła druga wojna światowa, a ludzie we Francji i Anglii wrzucaliby filmiki na facebooku żeby nam pomóc.
O płaceniu za protesty wiem ponieważ byłem trochę ponad tydzień temu w Kijowie i rozmawiałem z "bojownikami o wolność"
Właśnie udowodniłeś to iż dziejsza indoktrynacja jest tak samo skuteczna jak swego czasu byla w krajach bloki wschodniego. I zaznaczam ze widzę też czarne strony PRL za to Ty nie widzisz jego dokonań.
Nie chcę robić tutaj offtopu a więc zapraszam do tego tematu, żebyśmy mogli na spokojnie kontynuować dyskusję http://torg.pl/showthread.php?445654...ak-go-oceniasz
A dzieje sie dzieje
https://www.youtube.com/watch?featur...&v=DipJOV01Pr4
protestujacy sa oplaceni(przynajmniej ich czesc)
no to juz chyba mamy doczynienia z wojna domowa bo buntownicy tez maja sporo broni.Cytuj:
Siły MSW w Kijowie dostały prawo użycia broni – podaje RIA Novosti.
i podobno ma byc ogloszony stan nadzwyczajny.
jakieś rozmowy były rano albo wczoraj wieczorem ale nic nie wyniklo z tego
Klasyczna sytuacja - szaraczki się wyżynają a oficjele parę metrów dalej w pięknych gmachach obsadzają sobie przyszłe posadki, czyli dzielę się władzą i pieniędzmi. Psychologia tłumu.
Po jednej stronie spuścizna banderowców i UPA, a po drugiej Janukowicz jako oligarcha z Putinem za plecami.
Proszę zauważ tylko, że nie demonstruje cała Ukraina. W mediach są pokazywani ludzie, którzy przeciwstawiają się tym strajkom.
Są to zazwyczaj prości ludzie, robotnicy, którzy po prostu boją się, że jak Janukowicz odejdzie to oni stracą pracę. Nadejdzie era prywatyzacji.
Janukowicz nie powinien odpuszczać. Tacy co dzisiaj tam protestują, kilkadziesiąt lat temu wybijali Polaków w imię wolnej Ukrainy.
Mnie najbardziej denerwuje w mediach (przynajmniej tych mainstreamowych), że ukazują protestujących jako biedny naród który jednoczy się w walce o godne życie, i pokazują tylko jak policja ich temperuje ale tego co wielu z was już tu wrzucało, gdy protestanci atakują policję gazem, kamieniami, kijami czy petardami to w telewizji jakoś nie widziałem.
Gdzie tu obiektywizm ?
Długofalowy interes oczywiście ma UE, przecież nie od dziś wiadomo, że klasa polityczna dąży do stworzenia jednego państwa europejskiego, stąd na m. in. walka o wpływy na Ukrainie. Poza tym jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o grube pieniądze i władzę a szczegóły znają tylko Ci, którzy pociągają za sznureczki.
Dla Sikorskich, Tusków oraz w dużo mniejszym stopniu ze względu na pozycję w kraju - Kaczynskiego jest to piękna okazja żeby tego konfliktu użyć jako trampoliny politycznej i wybyć się na europejskie salony.
Interes Polski z punktu widzenia zwykłego obywatela też pewnie by się jakiś znalazł, biorąc pod uwagę jakieś symboliczne bzdety, strefa wolnego handlu etc.
Poza tym nie bądźcie naiwni - Ci, którzy przejmą władzę będą już prawidłowo ukierunkowani do tego, żeby zacieśniać współprace z UE ze względu na korzyści osobiste jakie z tego będą mieć. Popatrzmy na naszych PZPR-owców jak świetnie potrafili się odnaleźć w "nowej" rzeczywistości i do dziś siedzą w parlamencie.
W to, że politycy kierują się pobudkami ideologicznymi, sentymentalnymi etc. które de facto tylko dla szaraczków są atrakcyjne już dawno przestałem wierzyć.
Tylko, że Ci którzy protestują nie negocjują teraz z Janukowyczem i ministrami spraw zagranicznych Niemiec,Francji i Polski - lud nie będzie rządził, tylko ich przedstawiciele, którzy jak już wspomniałem będą prawidłowo ukierunkowani, bo będą mieli dług wdzięczności za obecną pomoc w przejęciu władzy ;)
Unia gra Rosji na nosie. Unia, nie Polska. Jest u nas choć jeden taki co powie coś sprzecznego z głosem Europy?
Nie wiem kto zyska na wejściu Ukrainy do Unii, ale wątpię czy będzie to Polska. Nie mówiąc już o tym ile ludzi z Ukrainy powędruje na zachód.
Nie rozumiem teraz po chuj ludzie dodają na FB żeby o 20.00 zapalić w oknie świeczkę na znak solidarności z Ukraińcami, bardzo dużo im to pomoże. Możemy czuć się dumni. kurwa nie wierze, niedługo na fb będą pogrzeby jako wydarzenia ;o