na jaki jezyk programowania jest teraz najwieksze zapotrzebowanie na rynku pracy? szukam wlasnie roboty i stwierdzilem ze nauka ktoregos z nich moze mi ladnie podniesc kwalifikacje.
prosze o jakies porady
pozdrawiam
Wersja do druku
na jaki jezyk programowania jest teraz najwieksze zapotrzebowanie na rynku pracy? szukam wlasnie roboty i stwierdzilem ze nauka ktoregos z nich moze mi ladnie podniesc kwalifikacje.
prosze o jakies porady
pozdrawiam
.NET c#
Przyszłość.
c# to crap
Co nie zmienia faktu, że bardzo dużo używany :c
java
zależy od regionu, ale znając C# lub Jave dasz radę wszędzie.
c#/java/cpp/php
Jeżeli ogarniesz jeden z powyższych nauka kolejnego będzie dużo prostsza bo wszystkie mają podobną składnie, pewne mechanizmy działają podobnie :)
Tylko rysowanie interfejsu w pehapie się "troszkę" różni, do tego znacznie trudniej zrobić prawdziwie responsywne apki
Patrząc na ogłoszenia w moim regionie to: PHP
Najpopularniejsze C#/Java/PHP.
Współczuje każdemu kto w tym kodzi lub musi (C# jeszcze da się przeboleć, ale koszty licencji...).
Ja się najwięcej spotykam z ofertami pracy dla koderów PHP
visual studio
droga licencja
jest to język kompilowany do kodu pośredniego (jak java) przez co wykonanie jest wolniejsze (jak java) ale oficjalne wsparcie ma tylko na windowsie (jak ja... Przepraszam) także nie widzę sensu istnienia takiego wynalazku.
Język sam w sobie jakiś bardzo zły nie jest, ale kod natywny jest jedynym racjonalnym rozwiązaniem dla programów działających tylko na określonym systemie.
Pisz w czym Ci pasuje ( ale "nowożytnym" ), jak ogarniesz dostatecznie idee programowania, przejscie na inny jezyk bedzie kwestia "chwili" :)
Anyway, polecam C++.
VisualStudio jest drogi (chyba że masz dostęp do DreamSpark więc witaj najnowsza wersjo za free), to prawda, ale bardzo opłacalny, bo nie tylko do C# się go używa. (i ułatwia pisanie w JavaScript, ha! + ma niezłe wsparcie dla C++ 11 teraz, zrobisz okienko, stronę internetową i sumie wszystko co sobie zamarzysz )
btw C# oficjalne wsparcie na windowsie? No i ? skoro to wynalazek MC to czego innego się spodziewałeś?
nie trzeba używać VS żeby w tym pisać, są darmowe kompilatory które jakoś złe nie są...
a co do polecania języka to w sumie zależy w jakim środowisku chcesz pisać.
1)C/C++ nauczy Cię zarządzać pamięcią + dostaniesz szału widząc po raz kolejny "segmentation fault"
2)java natomiast jest dla niektórych bolesnym zderzeniem jeśli uczyli się c++ wcześniej, a dla innych objawieniem, bo praktycznie nie ma w niej wycieków pamięci (ha, nie umiem javy ale lubię w niej pisać bardziej niż w c++)
no i w sumie c/c++ przyda Ci się bardziej jeśli chcesz bawić się procesami na linuxie kiedyś tam(co bardzo polecam, bo to dość kształcące :D )
życie jest za krótkie na naukę PHP ;)
@Chrill
Jak rownież, zbyt cenne.
Dlaczego tak malo ludzi poleca c++ tutaj? Duzo czytalem i duzo osob polecalo mi c++ bo jest popularny i bardzo przydatny do roznych rzeczy.
Z tego co pamiętam, to tylko do celów edukacyjnych lub akademickich, więc teoretycznie nie możesz z tego korzystać w pracy.Cytuj:
Chrill napisał
@up
C++ to podstawa, ale wydaje mi się, że roboty jest mniej w nim niż w javie.
@topic
Ja bym się zabrał na twoim miejscu za javę. Jest sporo ofert. Wybierz sobie co chcesz robić mobilne czy webowe i zacznij to robić.
taki który Ci się podoba
mówię całkiem serio ;] są oczywiście najbardziej poszukiwane ( vide PHP C++ C# i Java ) ale i tak nie warto się tym sugerować.
Pomyślmy. Przenośnosć? Check. High performance JIT compiling ( rozmawiałem z ekspertami w tej dziedzinie - wbrew pozorom języki kompilowane do IL nie są wcale takie wolne ) ? Check. Fajny syntax? Check.
Nie do końca, jak wyjaśnisz np fenomen tego że VM Hiphopa działa szybciej niż gdy był tłumaczony do C++ a potem kompilowany do x86?
ruby on rails
Ogłoszenia pracy w mojej firmie:
Programista Ruby on Rails
Programista .NET
Programista ASP.NET
Programista Aplikacji Mobilnych
Programista Javascript
Programista Java
Doświadczony Programista Java
Doświadczony Programista .NET
Doświadczony Programista C/C++
Ogólnie umiejąc dowolny język na pewno znajdziesz pracę, a jeśli umiesz bardzo dobrze dany język, przesiadka na inny nie stanowi zbyt dużego problemu bo wszystkie są tak na prawdę podobne :)
słyszał ktoś o języku LOGLAN?
w tym semestrze będę miał. Czytałem, że wymyslił go ten mój profesorek bo mu się java/C# nie podobaja :D Jest jakiś sens uczyć się języka, którego używa tylko 1 osoba na świecie? Czy są może jakieś IDE gdzie można łączyć języki?
Kusterek, jeszcze wiele rzeczy niepotrzebnych będzie na tych studiach :D
Beka że wam jakieś gówno wciskają bo sobie profesorek wymyślił. I to jest to boskie przygotowanie do pracy :D
Kolejny przedmiot w stylu "zakuj zdaj zapomnij a rzeczy wartościowych ucz się we własnym zakresie" :/
no dokładnie jest tak jak mówisz, ale nieraz się zdarza że firma wymaga znajomości narzędzia więc głupio nie wiedzieć jak w tym działać (chociaż powierzchownie), no a może się zdarzyć że musisz pracować na VS EXpress która jest przecież darmowa i można na niej działać =]
nie, ale miałem poważną rozkminę czy na FORTRANa nie iść (podobno też fascynujący język), ale na szczęście się nie skusiłem ;D
(ale można w tym pisać jakieś "wsady" do MathLaba i do jakichś innych programów matematycznych)
ja jestem na kierunku informatyka, o specjalizacji chwilowo ogólnej, i uwierz mi, moja wiedza programistyczna dupy również nie urywa <aktualnie >
na moje tutaj siedzi cała magia :D
Jasne, że zajebista VM będzie lepsza niż słaby kompilator i tu nie ma co sie kłócić
Skoro głównym założeniem było "hmm, kilka razy próbowaliśmy zrobić javę... A spróbujmy jeszcze raz" i nawet na początku były runtime liby pod linuksa ale to olali to ostatecznie tracą główny powód stosowania takich wynalazków
Dobre to, że czasy 2.0 się skończyły i apki nie przestają działać co drugą aktualizację frameworka
No i visual studio obsługuje w zasadzie tylko c# i visual c++, szkoda zdrowia na pisanie stron w asp.necie, szkoda zdrowia na gmeranie JS w visual studio. Jak na drogie gówno ma bardzo niewielkie możliwości konfiguracji niestety
nie każdy musi być zwolennikiem ms ale pisząc to, że vs obsługuje tylko C# i vc++ piszesz nieprawdę albo nie jesteś swiadomy tego co piszesz :) Co do szybszego wykonywania kodu posredniego na vm niz natywnego kodu nie ma zadnej magii, jest tylko fakt, że vm wykorzystują w czasie wykonywania programu rozszerzone instrukcje dla danego procesora, co nie jest dostepne w kompilatorach dla natywnych apek, gdzie brane sa pod uwage tylko standardowe instruckje.
Z biegiem czasu w paczce "standardowych instrukcji" jest tego coraz więcej
Fakt, gotowy exec nie wykorzysta pełnych możliwości nowoczesnego procesora, a nie wszystko chcemy publikować w formie źródeł
jasne, są F#, vb.net (który jest znacznie uboższy od starego vb...) i kilka innych rzeczy. Ale uważam, że vs nadaje się tylko do tworzenia apek metro w c#, jak chcesz pisać na VM masz javę, jak chcesz pisać w C++ to w c++ a nie vc++ (i zapewne nie masz ochoty zastanawiać się jak połączyć typy podstawowe c z typami .net i zdecydujesz się jednak na c# gdy koniecznie .net)
@pater
@zakius
Nie mylcie dwoch pojec: uruchomieniu programu na VM, oraz generowania kodu przez kompilator dla natywnych appek. Tak się składa, że obecnie naprawe większość kompilatorów zapewnia maksymalne wykorzystanie dodatkowych instrukcji procesora (np. gcc: http://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc-4....4-Options.html). Zakładajac dwa abstrakcyjne, optymalne rozwiazania ("najwydajniejsza" VMka, "najlepszy kompilator"), i tak nie bedzie mozna okreslic co jest szybsze - i kod zarzadzany, i kod natywny jest w pewnych obszarach duzo szybszy od tego drugiego.
gcc pozwala zastosować wszystkie optymalizacje, jednak większość udostępnianych execów albo nie stosuje tego albo zawiera fragmenty kompatybilne ze starszym sprzętem także pater po części miał rację z optymalizacjami
do tego należy też dodać implementację konkretnego algorytmu" nawet jeśli zastosujemy ten sam (co da nam jednakową złożoność) to czas wykonania każdej instrukcji wewnątrz w różnych wypadkach może dać różne rezultaty: nawet typowe kdoy w C da się zazwyczaj przyspieszyć kosztem dodatkowej pracy dla programisty, narzucenia mu dodatkowych obowiązków kontroli błędów itp i to jest oczywiste. Jeśli ogarniasz javę jak mistrz,a ktoś w c++ pisze średnio to jesteś w stanie stworzyć coś, co ZAWSZE wykona się szybciej, a da dokładnie ten sam efekt i to jest oczywiste