Jak się do niej zabrać? Powiedzmy, że wybrałem już temat, od czego zacząć swoją pracę nad prezentacją, jak ją zrobić, jakie książki wybrać i gdzie znaleźć literaturę przedmiotu? Jest ona w ogóle konieczna?
Wersja do druku
Jak się do niej zabrać? Powiedzmy, że wybrałem już temat, od czego zacząć swoją pracę nad prezentacją, jak ją zrobić, jakie książki wybrać i gdzie znaleźć literaturę przedmiotu? Jest ona w ogóle konieczna?
Usiądź w spokoju i pomyśl o czym i jak chcesz pisać. Notuj skróty myślowe.
To, co poprzednio.
Również to, co poprzednio. Dopowiem tylko, że najpierw napisz plan prezentacji, ogarnij o czym chcesz pisać i po prostu zacznij pisać. Pierwsze zdania będą najtrudniejsze, potem Cię poniesie.
Pasujące do tematu?
W internecie. W innych książkach, czasopismach...
Tak.
A przede wszystkim, nie znamy Twojego tematu.
polecam znalezienie gotowca, przeeczytaniu go i wywaleniu tego co wydaje ci sie dziwne/zbędne i dopisaniu własnych rzeczy
Co prawda mature mam trochę za sobą, ale na wszystki te pytania raczej chętnie odpowie ci Twój nauczyciel polskiego. Może podaj temat to coś bardziej zaradzimy?
Najgorsze jest to, że bibliografię się oddaje wieki przed prezentacją, później jej plan. I jak dzień przed siedzisz i piszesz to masz bardzo ograniczone pole manewru. Ale i tak jak masz jakiś względnie normalny temat to trzeba się postarać żeby nie zdać. A to jest taki egzamin, że do niczego się nie liczy także byle zdać i w dupie z tym
Polecam sobie niezawracanie dupy tym kto sie bierze za ustna w styczniu XDDD troche oleju napiszesz to tydzień przed i siema
No właśnie fajnie by było mieć gotowe przed oddaniem bibliografii żeby nie było przypału później także tydzień przed to co prawda się da, ale nie jest dobrym rozwiązaniem
ja swoja prezentacje pisalem w 2 h, wieczorem przed matura ustna. najwazniejsze zeby temat ci pasowal to reszta latwo przyjdzie. 19/20
Wybierz w miare interesujacy cie temat, pomoz sobie internetem poczytaj opracowania tych lektur ktore wybierzesz i 15 punktow masz z pewnoscia.
Ja zrobilem swoja na 2 dni przed. Warto zrobic sobie konspekt, mimo ze nie jest to wymagane.
Do kazdej lektury wez sobie jej jakies losowe opracowanie. Starczy
Podczepię się pod temat, wybrałem temat mitologii w dziełach Tolkiena. W konspekcie napisać ogólnie iż będę mówił o bohaterach, bestiach, wydarzeniach czy bardziej szczegółowo? I jak zabrać się za pracę? Może być robiona jak wyliczanka wszystkich przykładów jakie przygotuję czy jakaś specjalna forma?
Wybrałeś temat niesamowicie konkretny i wyspecjalizowany i nie wiesz jak się za niego zabrać? ;d Druga ważna sprawa to zagadnienia jakie poruszysz - fantastyczne istoty zaludniające wykreowane przez Tolkiena uniwersum są z pewnością ważne i stanowią doskonały przykład znakomitej translacji celtyckich, germańskich i innych podań na język nowoczesnej fantastyki. Nie są jednak one istotą jego twórczości i w kontekście recepcji mitologii w dziełach Tolkiena przede wszystkim zwróciłbym uwagę na kosmogonię (Silmarillion), nawiązania do teologii i powielenie motywu wędrówki znanego chociażby z Eddy poetyckiej/ starszej
pisz w planie jak najbardziej ogolnie, pozwoli ci to na swobodne modyfikowanie pracy pizniej. ja w styczniu czy tam lutym napisalem dosyc szczegolowo i niestety musialem sir tego potem trzymac
Wypisałem sobie na razie o czym mógłbym mówić:
Idę w dobrym kierunku czy raczej nie o to chodzi?Cytuj:
-Opis bohaterów i bogów:
-Gandalf (Odyn- mitologia nordycka)
-Gandalf (Merlin-opiekun króla Artura)
-Morgoth (Loki-mitologia nordycka)
-Opis ras:
-Krasnoludy (mitologia skandynawska)
-Elfy (mitologia wikingów)
-Opis zwierząt i bestii:
-Cienistogrzywy (Sleipnir- koń Odyna)
-wilkołaki (mitologia słowiańska i germańska)
-Czatownik (kraken -stwór będący sługą boga Neptuna w mitologii rzymskiej)
-wargi (duże, demoniczne wilki w mitologii nordyckiej)
-Opis wydarzeń:
-walka Gandalfa z Balrogiem (walka Freya z Surtem w czasie Ragnaroku- mitologia nordycka)
-Opis miejsc:
-Angband (Nilfheim- mitologia nordycka, piekło na ziemi)
-Valinor (Walhalla- mitologia nordycka)
Raaaczej dobrze, nie spodziewałem się, że tyle tego masz, bo ludzie często wybierają Tolkiena "a bo Władca Pierścieni taaaki film, cośtamcośtam". Jak wiesz o czym mówisz to jest dobrze, nie wiem jednak czy nie za dużo jest tych szczegółów - pamiętaj, że to nie będzie wykład, tylko krótka, treściwa i w miarę szeroka jeśli chodzi o zakres prezentacja.
W jego dziełach większość to mitologia więc nie trzeba jakoś się doszukiwać. Chyba zrobię tak, że o każdym z kolei powiem parę słów, po prostu porównam jej cechy z mitologii i z dzieła Tolkiena.
Znajomy miał ten temat. W prezentacji miał dokładnie to co ty, omówił skąd Tolkien wziął różne rasy, konkretnych bohaterów.
Wiem, że jeszcze miał motyw drzew - który był ważny w którejś mitologii, chyba Skandynawskiej, tam jest jakieś takiego drzewo Ygdrasill czy jakoś tak, u Tolkiena drzewa Valinoru.
Poza tym ważna kwestia - Śródziemie oryginalnie kraj ludzi u Tolkiena, oryginalnie Middle Earth to przetłumaczona nazwa Miðgarðr czyli Midgard, świat ludzi w mitologii nordyckiej
Może jeszcze coś o końcu świata porównanie do Ragnaroka czy jakieś takie bujdy, z tego co mi wiadomo - o ile niektórzy poloniści wiedzą, że coś takiego istnieje jak WP, to Silmarilion to taka kupa, którą ruszają tylko fanatycy Tolkiena, więc nie ma opcji żeby panie z wąsem wiedziały na ten temat więcej od ciebie
ps: na siłe można jeszcze o Valarach i Majarach, to tacy bogowie u Tolkiena i każdy ma jakąś cechę domenę, więc już leci nakręta na Olimp.
Np to jest Ulmo http://static3.wikia.nocookie.net/__..._John_Howe.jpg
a daje sobie ręke uciąć, że nawet wcześniej wspomniana pani z wąsem sama pomyśli, że to Posejdon.
Hej. Wtedy rzuciłem ten temat tak o ale jednak nic z tym nie zrobiłem, teraz jest już koniec lutego i wypadałoby się poważniej za to zabrać.
Temat w koncu wybrałem ' Na wybranych przykładach przedstaw i porównaj literackie ujęcia motywu zdrady
i ich funkcje. ' bo jako jedyny z listy tematów w mojej szkole wygladal sensownie. Nie wiem czy dobrze go rozumiem, mam opisać różne sytuacje z utworów literackich w których ktoś zdradził, tak? Powody tej zdrady itp?
No i zastanawiam się, dlaczego ludzie zawsze proponują wlasciwie same lektury, zdrada, mniej lub bardziej istotna, występuje w wielu ksiazkach. Z lektur chcialem dac jedynie Potop, a poza lekturami kilka innych ksiażek, nawet Harry'ego Pottera (zdrada Pettigrew).
Tak, dobrze rozumiesz temat, masz przedstawić to, jak w literaturze przedstawiano zdradę razem z motywami jej popełnienia i konsekwencjami. Z lektur szkolnych doradziłbym przede wszystkim "Konrada Wallenroda" A. Mickiewicza, "Balladynę" Słowackiego, może nawet sprawę Judasza i Jezusa ;d Jeśli chodzi o pozycje spoza programu, to mógłbyś się zastanowić nad ""Hrabią Monte Christo". Jeśłi zrobisz to sensownie, nie widzę przeciwwskazań przed wzięciem nawet HP.
W internecie poszukaj informacji i napisz wedlug siebie - nie warto kupowac gotowca na mature.. to nie jest jakis gigantyczny poziom. A zalicza 99% ludzi więc wiesz :)
Ja też się podczepię :P
Jakie lektury polecicie do tematu "Przedstaw sposób funkcjonowania motywu dworku szlacheckiego w literaturze polskiej na przestrzeni dziejów."
Generalnie zebrałem sobie taką pulę:
"Pan Tadeusz" - to raczej pewniak i ta lektura na pewno zostanie.
"Nad niemnem"
"Pieśń świętojańska o sobótce"
"Żywot człowieka poczciwego"
"W małym dworku"
"Granica"
"Powrót posła"
"Ferdydurke"
Ogólnie to zwracając uwagę na "na przestrzeni dziejów" warto by było wybrać każdą lekturę z innego wieku czy epoki.
Ogólnie to ile lektur wybrać, cztery wystarczą ?
3-max 4 lektury to optymalna wartosc
Dobra, lektury wybrałem:
1.Pan Tadeusz
2.Nad Niemnem
3.Ferdyrurke
Teraz pytanie, jaka literatura przedmiotu ?
Na pewno chcę użyć:
1. Łoziński W., Dwory i Dworki "Życie polskie w dawnych wiekach."
2.Ostrowski J.K. "Dwór polski w starej fotografii"
I co dalej?
Warto by było dobrać jakieś typowe opracowania lektur, możecie coś polecić ?
Przypomnę, że temat to:
Przedstaw sposób funkcjonowania motywu dworku szlacheckiego w literaturze polskiej na przestrzeni dziejów.
Odradzam opracowania w bibliografii, to taki strzał w stopę. W Literaturze przedmiotu możesz umieścić jakiś słownik motywów literackich albo słownik języka polskiego (motyw dworku szlacheckiego i znaczenie słownikowe dworku). To tak po najmniejszej linii oporu. Dodatkowe dwie pozycje masz, w sumie 4. Więc gitara. Nie ma co się jebać w jakieś szukanie książek bo masz opracować temat na podstawie lektur. ;d
Nie wiem jak obszernie omawiasz te 3 lektury jednak normalna prezentacja to 4 pozycje w literaturze przedmiotu (no chyba że twój nauczyciel polskiego utwierdzi cię że tyle wystarczy).
No właśnie chyba dorzucę jeszcze Przedwiośnie lub Granicę.
Ogólnie mój nauczyciel jest taki, że nie pomógł jeszcze nikomu w niczym jeżeli chodzi o prezentacje, a dzisiaj powiedział "bibliografia na piątek albo 1 do dziennika" także spoko :)
Ja wybrałem temat: ''Dramat Pokolenia Kolumbów wyrażony w poezji. Przedstaw jego istotę i wymiar analizując wybrane utwory''.
Dobrałem to tego;
-K.K Baczyński, Utwory wybrane (Z głową na karabinie, Ten czas)
-T.Różewicz, Poezja (Lament, Ocalony, Niepokój)
-T.Gajcy (Do potomnego, Wczorajszemu, O nas)
-T. Borowski *Wspomnienia. Wiersze. Opowiadania)
I tu pytanie co jeszcze? Bo według mnie trochę bardzo mało...
"Literackie przykłady patriotyzmu. Omów i porównaj różne postawy bohaterów literackich."
III część „Dziady” - postać Konrada
Pan Tadeusz - Jacek Soplica
Kordian
Latarnik (postać marynarza, nie wiem czy tak pasuje tutaj)
Kamienie na szaniec
Syzyfowe prace
Gloria Victis - Romuald Traugutt
Coś z tego wybiorę, a może coś ciekawego jeszcze znajdę spoza tej puli?
@edit
Jednak w stronę wierszy pójdę.
Hej, tu znowu ja i mój temat o motywach Zdrady, męczy nas teraz nauczyciel od polskiego więc chyba warto się zabrać.
Jako książki wybrałem:
-Balladyna
-Jeździec Miedziany
-Harry Potter
-Trylogia Studnia Wieczności (Warcraft)
myślę też nad dodaniem Potopu
ale mam problem z literaturą przedmiotu, nie wiem co dać i w jaki sposób użyć to w pracy.
Osobiście mam tam losowo wybrane opracowania z księgarni internetowych, ponieważ w mojej szkole dają za ustną jak najwięcej punktów, żeby dobrze wypadać w rankingach. ;d
Dobra, w tym tygodniu muszę oddać nauczycielowi bibliografie + chce on zobaczyć plany ramowe naszych prac.
Przypominam temat : '1. Na wybranych przykładach przedstaw i porównaj literackie ujęcia motywu zdrady
i ich funkcje. '
Jak wygląda bibliografia to wiem, ale kiedy chcę dać powiedzmy drugą część trylogii (Warcraft: Wojna Starożytnych) to mam wpisać wszystkie trzy części, czy jedynie tę w której występuje ten motyw zdrady?
No i problem mam z tym ramowym planem, myślałem mniej więcej o czymś takim
1.Wyjaśnienie czym jest zdrada, ew. dorzucenie jakiejś definicji ze słownika (można by to tak oszukańczo nazwać literaturą przedmiotu? czy lepiej nie?)
Potem powiedzmy pare punktów typu: 2.Potop - zdrada kmicica, jej przyczyny i skutki?
I na końcu jeden z wnioskami?
Czy to jest zbyt ogólne?
Kolega ma ten sam temat i mówi, że wybrał sobie jakąś tezę dotycząca zdrady którą potem udowadnia, ale nie wiem czy to o to chodzi.
@Nebula
Tylko ten w którym występuje.
Protip: Możesz nawet wpisać wybrane strony, nie ma konieczności wpisywania całej książki.
Lepiej napisz coś w stylu
Zdrada jest obecna w życiu człowieka od zawsze [...] tutaj wklejasz ładnie pozmienianą definicję ze słownika - tak żeby była w miarę logiczna i niezbyt naukowa [...], dokończenie gadki o zdradzie jako elemencie życia.
Co do 1 pytania - moim zdaniem tak.Cytuj:
Potem powiedzmy pare punktów typu: 2.Potop - zdrada kmicica, jej przyczyny i skutki?
I na końcu jeden z wnioskami?
Co do 2 - wniosków powinieneś mieć więcej niż 1, tak 2-3 to minimum.
U mnie wygląda to tak:
Jak widać masło maślane ale komisję jebie co masz we wnioskach, masz zrobić ładną prezentację i ich nie zanudzić.Cytuj:
Wnioski:
1. Zadaniem parodii jest rozbawienie czytelnika i przekazanie pewnej wiedzy w sposób humorystyczny.
2. Wyśmianie błędów i wad społeczeństwa.
3. Nastrojenie pozytywnie odbiorcę do świata i ludzi.
4. Przekazanie poprzez śmiech dydaktyczny charakter dzieła, gdyż łatwiej uczymy się poprzez zabawę, łatwiej wyciągamy wnioski z parodyjnych wypowiedzeń.
W gruncie rzeczy to właśnie o to chodzi w prezentacji.
@Toxik ;
Nie podchodziłem do matury z polskiego, miej więc świadomość, że wszystkie moje rady są czysto teoretyczne ;d Dobra, do rzeczy:
Tylko tę konkretną książkę, masz przecież "Potop", ale bez sensu byłoby dokooptować do bibliografii "Ogniem i Mieczem" oraz "Pana Wołodyjowskiego", prawda?
Tak.
Można, nie trzeba.
Lepiej nie. Lepiej na pewno nie.
Zależy co to za teza i jaką dobrał literaturę.
Pamiętaj, że plan ramowy to coś, co ma Ci pomóc uporządkować swoją wypowiedź i gładko przeprowadzić prezentację, ni może być przesadnie szczegółowy. To co się w nim znajdzie, zależy od tego, co chcesz omówić, e.g.
1. Przedstawienie problemu.
a) Zdefiniowanie pojęcia zdrady
b) Zdrada jako częsty motyw utworów literackich
c) Twoja teza/ kwestie, które chcesz poruszyć w prezentacji.
d) Kolejność omawianych tekstów z ew. uzasadnieniem (jeśli jest to istotne)
2. Omawianie tekstów.
a) Tekst A
-krótkie streszczenie
- motywy zdrady
- konsekwencje
- indywidualne kwestie jakie chcesz poruszyć
b) Tekst B
simile
c) Tekst C
simile
3. Wnioski.
Ja to bym widział mniej- więcej w ten sposób, pamiętaj jednak, że nie jestem wyrocznią i zawsze powinieneś się konsultować ze swoim polonistą, lekarzem lub farmaceutą.
__________________________________________________ __________________________________________edit:
Toxik pytał o ilość punktów z wnioskami, nie samych wniosków.
Komisji nie jest obojętne to co we wnioskach, komisji jest obojętne to co masz w planie (+/-).
@Hyakinthos ; popraw ten plan pod względem stylistyki przed oddaniem nauczycielowi.
Witam
Podepnę się do tematu :-) Szukam pomocy w dobraniu literatury do tematu " Różne sposob walki z zaborcą w XIX wieku. Omów na wybranych utworach literackich ". Jakie książki mógłbym dobrać do takiego tematu ? Szczerze jestem zielony co do wszelkich lektur bo nadzwyczajniej mialem je w dupie :P
ja miałem coś w stylu "przedstawienie postaci anioła w literaturze" ale z braku laku poplynalem z "w wielu mitologiach jak i swiatach fantastycznych istnieja istoty peniace w mniejszym lub wiekszym stopniu role aniolow znanych nam z biblii" i do tego jedna książka z zupelnie innym przedstawieniem aniołów. i poleciało. możesz dość mocno odejść od tematu tak długo, jak jest to konieczne do wybronienia się z niego. w końcu Ciężko nieraz ogarnąć, ktory temat bedzie prosty, Nie da rady przygotowac wszystkich zanim wybierzesz
No to jeśli chodzi o plan i bibliografię łapię mniej więcej o co chodzi, ale nadal pozostaje mi kolejny problem - literatura przedmiotu. Wsadzić tu jakieś opracowanie Balladyny z internetu? Albo ze wstępu do książki? Mam wypożyczoną wersję z Biblioteki Narodowej i tam jest jakiś długi wstęp którego prawdę mówiąc nie czytałem.
A tam sie boicie ludzie ja w zeszłym roku napisałem pracę 3 dni przed matura a w dzien matury sie jej uczylem, prace napisałem robiąc kopiuj wklej z streszczeń książek które wybrałem. Dostałem 75% ;)
ps.
żadnej z książek nie miałem nawet nigdy w ręku ani nie znałbym autorow gdyby nie bibliografia ale pamietajcie szkola srednia to miej wyjebane a bedzie ci dane :)
Jak ktoś pomoże to poleci reput lub coś innego :)
@Mati123456 ;
Zdazyc przed Panem Bogiem, Hanna Krall
Medaliony, Zofia Nalkowska
Campo di Fiori, Czeslaw Milosz
Zycie jest piekne, Roberto Benigni
Moja nauczycielka mówi mi, że w zupełności wystarczą mi 3 lektury w literaturze podmiotu.
Z tego co wiem ona nawet nie jest egzaminatorem maturalnym, mam ją olać i robić po swojemu ?
W internetach wszyscy piszą, że wybierają 4 pozycje.
Dobra Torgmeni, pomóżcie. Mam temat
Do literatury podmiotu mam dwie pozycje, "Nowy wspaniały świat" Huxleya i "Rok 1984" Orwella (już przeczytane). Potrzebuję literatury przedmiotu (głównie po to, żeby było co wpisać do bilbliografii, ale jakąś analizą porównawczą tych dwóch dzieł też nie pogardzę).Cytuj:
12. Motyw utopii w literaturze różnych epok. Omów jego funkcjonowanie na wybranych przykładach.
Jak ktoś chce, może też zrobić krótki plan, które zagadnienia poruszyć i ile uwagi im poświęcić. Normalnie nie zawracałbym wam dupy, ale nie mam czasu sam się w to bawić, bo muszę nadrobić 5 lat olewania fizyki.
Wykorzystałem te dwie książki w mojej prezentacji o świecie przyszłości. W literaturze przedmiotu miałem to:
1. Burgess Anthony, Rok 1985, s. 11-116, Kraków 2005.
2. Historia literatury światowej. XX wiek – proza, s. 133 – 135, Kraków 2006.
3. Romańska-Malina Olga Pisarze Jednej Książki, s. 196-201, Warszawa 2011.
Pierwsza pozycja to kontynuacja Roku 1984 wg tego typa, a na tych początkowych stronach jest esej na temat 1984. Nie przeczytałem tego. Drugie to tez coś o 1984, a trzecie o Nowym Wspaniałym Świecie. Dwa ostatnie przeczytałem dla świętego spokoju, ale całą prezentacje i tak napisałem z głowy, po swojemu. Tutaj wpisałem te książki bo po prostu musiałem.
wziąłem sobie temat "przedstaw motyw wędrówki i sposoby jego ujęcia w wybranych tekstach kultury"
to czym są teksty kultury? to jest też film, malarstwo, grafika?
i ile sobie wziąć rzeczy do bibliografii?
mam na razie do wyboru:
księge wyjścia
odyseje
przedwiośnie
stepy akermańskie
mały książe
podróże gulivera
i ew. filmy i obrazy o ile mogą być.
jak powinna wyglądać literatura podmiotu a jak przedmiotu?
w sensie że wiem mniej więcej jak to ma być rozpisane ale jak mam np. księge wyjścia to jak ją opisać? bo z biblią w bibliografii to nie mam pojęcia. i co w literaturze przedmiotu?