Cześć, studiuję elektrotechnikę ale nie wiem czy zadowala mnie ten kierunek w związku z tym pytanie czy ktoś z was studiuje AiR, czy duży jest nacisk na fizykę, ogólnie czy bardzo ciężko i wasze opinie
Wersja do druku
Cześć, studiuję elektrotechnikę ale nie wiem czy zadowala mnie ten kierunek w związku z tym pytanie czy ktoś z was studiuje AiR, czy duży jest nacisk na fizykę, ogólnie czy bardzo ciężko i wasze opinie
ja na poznanskiej
na fizyke prawie zerowy nacisk. czy ciezko? dla mnie latwo a nie spedzam zbyt wiele czasu ze studiami
Od znajomych slyszalem, ze dosyc ciezki kierunek na Politechnice Warszawskiej
w sumie to zalezy i od uczelni i od czlowieka. mam znajomego, co naprawde ogarnia fizyke, matematyke, a nie zdal pierwszego roku na AiR, a znam jednego co ogarnia fizyke i matematyke troche gorzej i stwierdzil, ze nic nie robia. zeby Cie troche zachecic do tego kierunku, to ostatnio rozmawialem z takim jednym, ktory wlasnie ukonczyl automatyke i robotyke. w ogole nie interesowal sie tym kierunkiem. programowac nigdy nie umial i mowil, ze nigdy go to nie krecilo. ale poszedl na staz do pracy na pol roku w jakiejs firmie zatrudniajacej wlasnie airowcow i od razu dostal 3,5k na miesiac. postanowil, ze pojdzie na studia ekonomiczne, bo to go tez interesuje (nie pamietam na jaki kierunek). zostal kierownikiem po tych studiach (8k) a po roku dyrektorem. nie chwalil mi sie ile teraz zarabia ale powiedzial mi, ze nawet nie interesujac sie automatyka i robotyka, praca po tym ma sie nijak do tego kierunku.
ja osobiscie polecam Ci pojsc na niego ;)
Ciężko się dostać na politechnice poznańskiej na ten kierunek?
Mój kolega studiował air najpierw w Poznaniu - oblał, potem w szczecinie - też oblał. Mówił, że trudne, a jego siostra mówiła, że sie nie uczył po prostu i książek nawet nie kupił ;d
jak ja skladalem papiery, to bylo banalnie latwo. teraz z tego co wiem trudniej, bo pozmieniali punktacje z matur, ale to musialbys spojrzec na progi, ktore byly rok/dwa temu i wyciagnac wnioski.
haha :d koncze 4 rok, do tej pory nawet sie nie zarejestrowalem w bibliotece, ucze sie 2 - max 3dni przed egzaminem, srednia z toku studiow pod 4.0. te studia w poznaniu NIE sa trudne, jesli kolega je oblal, to albo jest glupi albo za bardzo przyzwyczail sie do systemu z liceum, gdzie wszyscy prowadza za raczke
Jak spodziewam się ok +80% matm pod, 30-40% matm roz, ~30-40% fiz pod + 90% ang pod to mam szansę się dostaćna politechnikę poznańską na AiR?
Tak :)
A czy mógłby ktoś przybliżyć czego dokładnie uczą na automatyce? Wybieram się na studia w tym roku i rozważam ten kierunek ale te opisy z informatorów nic mi nie mówią ;3
To zależy na jakim wydziale. Ja się wybieram na Pwr i tam AiR jest na 3 wydziałach - Mechanicznym, Elektronicznym i Elektrycznym. Na każdym wydziale masz właściwie inny program i inne podejście. Na mechanicznym masz najwięcej budowy, konstruowania, trochę mniej programowania i elektroniki. Na elektronicznym znowu masz więcej programowania, więcej elektroniki, wprawiania tego wszystkiego w ruch, a niżeli samego budowania. Na elektrycznym masz wszystkiego po trochu, ale tam masz z tego co wiem raczej konstrukcje wyższych napięć, jakieś linie produkcyjne, automatyka wytwarzania, sterowniki, a nie stricte elektronika, mikrokontrolery i te sprawy. To już zależy czym się najbardziej interesujesz ; d Progi są baaardzo różne w zależności od wydziału. Na mechaniczny w 2012 było 346, na elektroniczny 257 a na elektryczny 146.
@edit
No tak, prosiłeś o automatykę, ja opisałem AiR. Trudno. xd
Wydział elektryczny ZUT Szczecin
Automatyka i Robotyka...
nacisk na fizyke w punktacji 3/5
nacisk na matme 4/5
przedmioty elektrotechnika/elektronia 4/5
nacisk na programowanie C, C#, (SFC, LD - steorowniki) 5/5
wszystko zależy na jakiego wykładowce trafisz... ja trafiłem na takich troche bardziej wymagajacych...
ogólnie jest ciężko ale wystarczy być bardzo systematycznym to znaczy zaliczać wszystko w pierwszych terminach i nie ciągnąć zaległości... dużym wspomagaczem będzie, przynajmniej na początku znajomość programowania w C na komputerze i mikroprocesorach ...
AiR na AGHu to najlepszy kierunek w Krakowie. Ziomek jest na pierwszym roku i mimo tego, że ma fest zapierdol, to jest zadowolony. Jest to elitarny kierunek, tam dostają się tylko najlepsi, w tamtym roku próg punktowy wynosił ok. 920 na 1000. Ale chyba warto, tam na drugim czy trzecim roku studiów, studenci projektowali satelitę do wystrzelenia w kosmos, więc... kosmos xD
Studiuje AiR na mechanicznym. Nie jest trudno, wręcz łatwo mimo wszystko zamierzam przenieść się na elektroniczny gdyż mam ogromne problemy z rysunkiem technicznym. Nigdy w ręku nie trzymałem ołówka, a jedyne co rysowałem do szlaczki w podstawówce a tutaj z grubej rury karzą rysować korpusy, tuleje i inne pierdoły pokroju kół zębatych. Jeśli nie masz problemu z rysowaniem to jak najbardziej polecam.
u mnie na elektrycznym na automatyce nie ma w ogole rysunku
na robotyce jest, ale automatyka = 0 ;p
A jakie miasto i wydział polecacie jeśli chodzi o AiR? Rozmyślałem nad Gdańskiem ew. Kraków? Jakieś sugestie?