Cześć, spodobało mi się granie na solo topie, jak na razie męcze Shyvanę i zbieram na Vlada, jakie postacie są jak dla Was konieczne żeby być dobrym topem ?
Wersja do druku
Cześć, spodobało mi się granie na solo topie, jak na razie męcze Shyvanę i zbieram na Vlada, jakie postacie są jak dla Was konieczne żeby być dobrym topem ?
jax, irelia, vlad, malph, udyr, yorick, riven, lee, shen, rumble, vlad, nidalee, teemo imo., najbardziej uniwersalne topy pasujace do wiekszosci teamcompow (no moze poza teemo, ale odpowiednio zagrany rozpierdoli wiekszosc przeciwnych topow)
+ akali, ww, gp, swain, jayce, cho, nasus, darius, fiddle (rzadko spotykany, a robi niesamowity rozpierdol :D), kennen, kayle, olaf, panth, poppy, renekton, volibear, wukong, xin,
prosz, wszystkie viable postaci na topa ;D
@Up
Dodaj do listy Akali, tankplanka, tankwicka, którzy dobrze wyfarmieni w same miniony potrafią zniszczyć enemy team jak chcą. ; ]
Rzadko wymieniany, a strasznie silny Talon. <-- polecam
A co sadzicie o nidalee AD? Daje rade? I jak sprawoje sie w late game? Da rade carrowac rankedy? Zastanawiam sie nad kupnem.
;
AD nida jak najbardziej, b. dobry sustain na linii z e, do tego boost do attack speeda, fajny pasyw + duza mobilnosc po 6lvlu, w late troche traci, chociaz dalej mozna dac boosta swojemu ad carry. Przy takiej Vayne lub Kogu + nunu, robi z twojego ad jeszcze wieksza maszynke do zabijania ludzi ;d
nidalka jest bardzo dobra, umiejętnie grana z dobrym buildem, warunek jest taki, że musisz wygrac early/mid game abys miał te itemy. co do kerowania zależy jak rozjedziesz enemy topa+ roam, zalezy też od twoich umiejetnosci. przyznam jak zaczynałem grać, nic nie ogarniałem, pograłem troche gier i dość często wygrywam topy. polecam
Vlad i Irelia. Dobra, wrecz bardzo dobra Irelia samodzielnie wygrywa gry. A Vlad jest tak broken, ze az jest glupi ;d
@up opisz dlaczego vlad jest broken i co składasz nim na topa(ogólnie,to co sytuacyjnie to sytuacyjnie;d)
ale obu łatwo wyłączyć z gry
pomijam sytuacje, gdy jungler vlada/irelii jest tak czesto na top ze praktycznie 2v1 linia
btw jakie championy wg was mozna spokojnie pickowac przed enemy na topa? np taki vlad to zostanie zcounterowany i bedzie zerem o ile jungler nie bedzie polowy czasu spedzal na topie dajac vladowi farme
imo:
kazdy ranged ad champ (wliczajac kayle, jayce)
wszystko z w miare ludzkim sustainem (gp, yorick)
i co moze farmic na odleglosc (shen)
@up
vlad jest o tyle broken, ze po rewolwerze nie zdejmiesz go z linii (chyba, ze jestes riven) i zajebiscie sie skaluje z aoe compami (malphite, orianna, amumu, galio, morgana na przyklad, ulti vlada daje zajebiscie mocny bonus do dmg, bodajze 12%)
stosunkowo latwo z gankow uciec - op pool
jednak dobry enemy z dobrym pickiem zrobi z vlada zero
No ale np grałem vladem vs xin czy jakaś postać z gap closerem to dostałem nieźle po dupie,a np grając vs olaf elegancko mi się grało bo haras z q,a gdy podbiegał to plama;d Czasem nie wiem czy farmić e i pushować i mieć 4 stacki czy only farmić;x
Jako 1st pick możesz iść w lee sina, bo jak umiesz nim grać to dasz radę zawsze.
Gp, bo po prostu farmisz i masz wszystko w dupie przez całe early.
Jeżeli naprawdę umiesz irelia/jax, to też przeżyjesz early, a później solo będziesz cisnął.
Cho już tak słabiej, ale jako tako daje radę ze swoją pasywką.
No i ostatnio mało popularny mordekaiser, który nawet ruchany na lane potrafi później zabłysnąć, ale z tym trzeba uważać, żeby irelii, czy innego op gówna(wg. topa z Lgn, nie pamiętam jak się wabił) nie nafeedować.
Kennen i Vladimir to zupełnie inne postacie. Jednak za cenę Vladimira bardziej polecał bym ci wziąć teemo+cho+jax+singed.
Dobra, mam Irelie, Shyvanę, Nidalee i zbieram na Kennena zamiast Vlada, dobry wybór czy jednak tego Vlada lepiej?
Kennen imo też nie jest zły, ale pamiętaj o 1-2 doran blade'ach na start, przy pierwszym powrocie. Damage się przyda do dobijania minionów, jest łatwiej, pushowania turretu czy mocniejszego harrasu enemy topa, większe survi z uwagi na bonus hp, a lifesteal też się przyda, zawsze coś się zwróci. : ]
Doran shield na start tez nie najgorszy na kena topowego.
Na start lepiej buty i 3/4 potki, pierwszy powrót dwa dorany i jak dla mnie następnie rush na wota, później rylai, rabadon i sytuacyjnie. : p
Kennen bez zhony ssie pałę i to bardzo.
@Up
Dlatego napisałem sytuacyjnie, jeśli nie ma mocnego ad w enemy teamie to nie widzę sensu zhonyi, bo w kennen w tfie musi być mobilny, jego ulti nie zadaje ciągłego damage'u każdemu championowi..
Majkel, pierwszy raz słyszę o Fiddlu na topie, a jako, że go mam mógłbyś rozwinąć co budować ? ;d
Fiddle na topa na propsie, długo się utrzymuje na lini dzięki W, budować ja go budowałem tak buty 3 poty>2 dorany>objęcie teraz albo rylai/rabb, potem zhonya
Fiddle na topie dostanie wpierdol od bylejakiego cc ? A jaki top nie ma CC ... Shyvana i gp ?
Zreszta taki gp/shyv zoutdmg jego heala.
A vlada na topie kazdy combo champ rucha.
Darius, akali, riven robia z vlada gowno.
Fiddle na topa to tylko i wylacznie jako mega kurewsko ogromna kontra na vlada
NIC, NIC tak nie rucha vlada jak fiddle.
a zeby być dobrym topem przydałoby się zebyś chociaż na dobrym poziomie grał większością topów, a nie dwiema postaciami ;d
@up to co na ap fiddle tylko też sytuacyjne coś na resisty, zalezy z kim grasz na lini.
a co myslicie o vayne na solo topa?
wedlug mnie tylko na singeda, ale i tak jak dostaniesz kilka gankow to masz przejebane. ciezko bedzie ci wrocic do gry po 2 gankach, aczkolwiek laning jest dobry vs singed. jak już jakis carry na topa to corki/graves
Nikt poza 2 postem nie wspomniał o Renektonie to jest postać które po 3 lvlu potrafi zabić chyba każdego fakt niby w late już tak nie boli ten dmg ale jak się go zrobi pod takiego off tanka to daje rade osobiście składam go tak: buty 4 poty podstawa potem 1 recall jak mnie nie stać na full brutalizera to dorans blade potem bruta >buty 2 najczęsciej merc>phage>frozen mallet>Ga(Maw)>Maw(Ga)>i tu już lecimy pod resy jakieś konkretne ew słyszałem coś o tym żeby wsadzić black clevera pod dmg ale nie testowałem znowu bt mi się na nim nie podoba lepiej mi pod brutalizera i frozena grać
#Down:
a co ma frozen do many (chyba, że masz na myśli frozen hearta no ale myślałem, że to logiczne skoro pisze phage to chodzi o frozen malleta)xD a odnośnie z tego, że cięzko sie dokogoś dopchać przcież masz double dasha to smiało cały team można przebic to carry potem tak jak mówisz zabierasz sporo ad carry padasz ale masz ga
@up
Mallet dude
@top
Imo tier 1 topy
Irelia, Yorick, Jax, Renekton, Shen, Rumble, Olaf, Jayce, Darius, Riven
@sytuacyjne
Kayle, Kennen, Vlad, Akali, Gp, Garen, Teemo
dobry top to taki który rozjebie mid/late game, i mimo babysittu enemy junglera utrzyma linię, nie zfeeduje, w dodatku się sfarmi, topa można tak łatwo rozjebać, odciąć od farmy itp, dlatego jak oglądacie streamy z turniejów to grają na topie tylko 3-5 champami
kto tu wymienil fidla jako dobrego topa?jak zwyglym gejplankiem z aa i q go zabijasz podczas draina nie koniecznie z ignite na 1 lvl XD
chyba 3/4 topow ma na nim fb 2-3 lvl wiec nie rozumiem
a najlepszy top to chyba jednak irelia, zruchasz ja, pushiesz towera, zabijesz rodzine a ona sfarmi triforca i gangela i jedzie ci wpierdolic
jax podobnie, jayice tez stronk
ogolem cos co ciezko zgankowac i co ma jebniecie
Z ad carry to chyba tylko kayle viable na topa. I to konkretnie, kayle rucha wiekszosc topow.
Nie wiem kto tu napisal ze Riven niszczy Vlada, ale to nie jest prawda ;d zadnych z dupy hp/lvl run, flat armor seale. Buty + 3/4 poty, 2x dorans shield i z E na czterech stackach sam health regen jest tak glupi, ze to jest smutne. Riven nawet nie podejdzie do dobrego Vlada, ktory bedzie pushowal 24/7 i harassowal z Q + auto gdy tylko Riven znajdzie sie w zasiegu (aka chce csnac creepa), a jak przyjdzie jungler no to coz, pool op as fuck XD
Tu nawet hextech nie jest potrzebny, ioniany, rush rabadon, ewentualne dfg/spirit visage po wiecej cdr. Na q+e z rabadonem vlad zabiera pol hp, no tak glupia postac...
A co sądzicie o Jarvanie na topie?
Kpisz Renektona nie da się "ruhac" pozostaje z nim tylko kwestia taka, że grasz ostrożnie cały czas topa = nie dasz mu kili = nie przegrasz chociaż dasz mu farme bo wiadomo renekton z czasem traci ale z tego co zauważyłem to tylko z yorickiem jest ciężko nie wiem jak z teemo ale np mordekaiser zrobił 0-6 ostatnio xd
Renekton jest strasznie ciężki na lini,nawet gdy grasz yorickiem to ciężko go utłuc/zdenyować szczególnie po 6 lvlu gdzie bezkarnie może spierdolić na ulcie gdy zrobi się gorąco. Do tego łatwo używa krzaków by pozbyć się ghostów.Do tego wpakowuje swoje combo i ucieka. udyr>renekton
Polecam rengara, first blood na 90%.
@up, +1, grałem z nim dziś i zrobili na nim first blooda.
A ja polecam jeszcze Udyra na topie, potrafi zownic każdego. Maksujemy Tiger Stance, a to ma MAGICZNY DMG i idioci skladaja armor - zawsze profit
to q jest troche manożerne więc na tych pierwszych lvlach sobie raczej nie można na to pozwolić 2 rene ma double dasha przez co dostaje się do pantheona wali aa zeby mu pasywa zbić wali stuna(tego na furi) q i pol h juz pantheon nie ma
#Startujesz z doranem renekton z butami to sie wyleczy z potionów ty nie gg
ta, tylko spokojnie zdazysz zabic renektona startujac z doranem zanim wysrasz sie z many xD
nie wiem, osobiscie jeszcze nie przegrlaem topa pant vs renekton xD ale moze mam takich kiepskich przeciwnikow :<
Ktory Vlad da Riven dojsc do siebie? Na 1 lvlu wystarcza same autoataki i Q co cooldown w Riven zeby podharassowac, nie wiem, nie potrafie sobie wyobrazic tego matchupu konczacego sie dobrze dla melee postaci. Vlad z latwoscia powinien dac rade sie wyleczyc, jezeli Riven probuje denyowac Vlada no to znow wyrywa harass z auto i Q a nim doskoczy ze swojego Q Vlad powinien zdazyc uciec ;d
Moze i masz racje, ale ja raczej zostane przy swoim~~
vlad nie jest w stanie uzywac Q co cooldown przy dobrej riven, bo jest tak zone'owany, ze zwyczajnie nie moze podejsc do creepow, a jak podejdzie do riven to wyobraz sobie
zasieg vlada Q
riven: E, Q, Q, W, Q, 2 auto attacki w miedzyczasie
Q vlada zrobilo Ci jakies 3x mniej dmg
jesli vlad nie chce stracic pół hp na jedno combo to musi poolowac. Pooluje - traci 30% hp około
vlad nie moze wygrac z riven
sustain tu nie ma nic do rzeczy, harass jest zbyt duzy, a w momencie gdy vlad ma hextecha, riven ma merce i hexdrinkera i vlad ja bije po 50