Witam,
Otoz zawsze grajac ad arry mam zyciowke. Czy isc w BT czy IE, i kiedy LW/GA/PD ?? Na tristanie czesto skladam pierwsze infa i bt, kupuje zielona potke i daje rade bo ma zajebisty AS boost z Q. Ale ogolnie to jak to jest ?
Wersja do druku
Witam,
Otoz zawsze grajac ad arry mam zyciowke. Czy isc w BT czy IE, i kiedy LW/GA/PD ?? Na tristanie czesto skladam pierwsze infa i bt, kupuje zielona potke i daje rade bo ma zajebisty AS boost z Q. Ale ogolnie to jak to jest ?
Moim zdaniem, jak i high elo znajomych IE > BT zawsze na 1 item. VS w zupełności wystarczy po bf. IE daje Ci fajnego kopa do ad i crita. W połączeniu z następnym itemem (pd) rozwalasz wszystko co się rusza robiąc większy dmg jak z bti moim zdaniem te 2 itemy to insta core na każdego i jest to kwintesencją carry ad. Co do 2 części LW składasz jeżeli twoi przeciwnicy stackują armor. Najlepiej 3+, ale lubię złożyć ten item zaraz po pd. GA wiadomo jeżeli jesteś focusowany, alternatywą może być QSS np. na takiego ww. PD moim osobistym zdaniem nie opłaca się składać więcej niż 1. Buty - 2 dorany - bf/vs - bf/vs - ie - zeal - pd -lw - ga/qss - bt. Polecam.
BTW. na trist heal + ignite. NIC INNEGO!
@down
Guardian Angel.
Przepraszam, że leciutko offtopnę, ale od czego skrótem jest GA? ;o
@up
Dzięki. ^^
@Topic
Podepnę się tematu, uważacie, że trinitka jest dobrym itemem na Urgota?
bt na vayne lepsza opcja od ie, chyba że zestompowałeś enemy lane do zera to ie (na reszcie ad też jest ok jeżeli twój tank lane jest słaby lub go wcale nie ma)
na większość ad build jest taki:
buty 2 dorany vamp scepter zerki ie pd lw ga bt
lub
buty phage vamp scepter ie trinity force lw ga
vayne buty 2 dorany vamp scepter zerki bt pd lw ga ie lub standardowy
Tyle, że bt kosztuje 1k mniej, można powiedzieć, że nawet taniej, bo v scepter i tak kupujesz.
I przez te 1k golda masz hity po 200 zamiast po 100.
No i nie co drugi hit to kryt a co czwarty ;p, dlatego zawsze mnie zastanawialo czy regularny dmg jest lepszy niz te krity co jakis czas z IE.
No tak, bo 50% z Tumbla sie nie liczy co 2 sekundy co nie? Lepiej nastackowac do 100dmg bt zeby wiecej z tego tumble + auto attacki + ult.
robiac bt jest sie teoretycznie łatwiej sfarmic, w dodatku robiąc bt, szybciej zaczniemy składać att speed - zeal - > phantom
Problemem jest to, ze zanim Ty uzbierasz to 1k wiecej Vayne z bt juz Cie gwalci jak chce i Twoj team widzac 0/10 na twojej linii daje surrender. Tymbardziej, ze ta Vayne ma juz dodatkowo np. Zeala.
Zreszta chce widziec postac, ktora z samym IE klepie co drugi hit po 500 w championa.
Wracając do Tristany. Ignite to wiadomo must be i tutaj jest dylemat. Na 2 spella zawsze biorę heala z wiadomej przyczyny. W, które resetuje się po killu/assyście daje mi wręcz nieskończone możliwości positioningu w tf, a na lane w zupełności wystarcz mi 1 jump i jestem pod turretem. No chyba, że ktoś używa go jak kiedyś na trist ap do farmienia, to jednak polecam flasha. Z mojej opinii (rozegrane kilkadziesiąt gier na oba sposoby) heal + ignite > flash + ignite i to w znacznym stopniu, ale zostawmy to kwestii gustu.
@down
No to już kwestia wyczucia kiedy możesz użyć jumpa, żeby Ci go nie zatrzymali, a jeżeli chodzi o ściany to większa szansa, że przeskoczysz, niż na udanego flasha. Ale Tak jak mówiłem, zostawmy to kwestii gustu.
no ok, tylko ten twoj jump może być zatrzymany przez np. alistara z jego headbutem, albo np. hecarima. możesz zmissować skok przez ściane, mogą flashnąć za tobą itp.
flash/ignite must be, ew. heal ale to nie ma dmg wtedy który musi być w mid,
Ja zawsze składam PD przed BT i IE. Czemu ? Szybciej klepie minionki i szybciutko zbieram sobie na BT. Ale to też zależnie od sytuacji, jeżeli mam mocnego AD Carry na linii przeciwko sobie to zaczynam po troszkę (część środkową PD) BT -> Kończe PD i jazda po infinity.
Z BT masz większy dmg niż z IE dlatego wole BT. A później właśnie składam IE by mieć tego crita i tyle. Lecz carry są dość proste także czy Ty złożysz PD pierwsze czy IE pierwsze to jest pikuś bo więcej i tak zależy od Twoich umiejętności.
Ahh, jak ja kocham tych carry, co od PD zaczynają. 30 minuta, a oni zero dmg, i nawet ap carry może sobie biegać koło nich jak chce. I każdy ich kładzie w 3 sekundy.
IMO IE>BT, ogólnie rzecz biorąc, ale jak chcesz zoutfarmić enemy i wyruchać go 10/0, i grasz postacią która może to robić (Combo, najlepiej z AD przelicznikami), to BT.
Jak tam wolicie, ja lubię złożyć PD najpierw bo poprostu dzięki niemu wpadają mi fragi ;] a jak ktoś nie potrafi to ja już na to nic nie poradzę. Składajcie BT 'bo byndzie zero demejdż'. Poza tym w 30 minucie biegać z samym PD XD Z jakimiś idiotami gracie chyba.
Albo część PD i część BT.
czasami zeala można zrushować jak się mja akurat 1200 w sklepie, ale ogólnie lepiej mieć więcej ad, bo dodaje ci do skilli i poza tym masz lepszy harras, bo jak walniesz gościa z pd za 40 to on jak się nie chce z tobą lać to od razu ucieknie i go już nie lejesz, a jak masz bf'a to walniesz go za 80 i też ucieknie, ale harras 2x lepszy ;p
a co do bt czy ie to infinity daje dużooooo lepszy dps i bt tylko jak nie masz supporta z healem, albo strasznie cię harrasują, ewentualnie jesteś graves i chcesz mieć dmg do skilli
na vayne osobiscie zawsze (prawie) składam phantom dancera na pierwszy item
up
maksujesz W?
śmiechłem ;d
słabym graniem chcą wcisnąć innemu ,że gra słabo bo składa coś nie konwencjonalnie.
Polaczki robaczki.
++
Max W.
+ jak jest dobra farma, np ja często latam z kumplem (on Sona). To idzie szybciutko kupić kwiopijce. Wszystkie cc dla mnie praktycznie. Zazwyczaj kończy się 15/2 ;d
ale jak skladasz ie to masz przeciez + 70 ataku z bfa i pickaxe (z czesci) wiec o co chodzi?
Ale za mniejszy hajs masz life steal'a + 100 dmg. Co pozwala Ci stać na linii i stać ew po każdym fajcie nie musisz wracać się do bazy tylko wyleczysz się na minionach + zarobisz -> szybciej kupisz IE
@down
śmieszny jesteś :D Nie rozmawiam nawet z takimi ludźmi jak Ty, biedne zakompleksiony polaczek :D
Siedź na tym 2600 elo i składaj co tam chcesz sobie ale nie wprowadzaj ludzi w błąd. yoł
No dobra, Vayne jest akurat postacia ze co by sie nie kupilo i tak ma dmg.
A taka MF ? Albo Graves ? Niby maja tego as boosta w skillach, czy nie oplaca sie na nich bardziej BT - IE - PD ?
Kostur -> Zeal -> i tutaj już jak wolisz, niema zbytnio znaczenia czy złożysz po tym IE czy BT. Zastanów się czy wolisz bić czasem tego crita, czy bić mocniej ze zwykłego ataku i trzymać się dłużej na linii. Jak grasz słabo to ani to ani to nie zmieni Ci sytuacji a jak dobrze to również nic to nie zmieni, poradzisz sobie.
No i berki dobre, chyba ,że jest jakaś wyjątkowa sytuacja w enemy teamie :D to może tabi czy coś
Jak wy mozecie marnować tak fajną postać jaką jest Vayne, bez względu na to czy 1 item kupicie PD, IE czy BT zawsze maksujcie Q... 2 sec cooldownu na super harrass + jeżeli właczysz ulta i uzywasz Q masz 1 sec stealtha, czyli co 2 sec jesteś niewidzialny, spamujesz Q, wygrywasz gre.
@down
zbytnio się nie zgadzam z tym GA
ja zawsze skladam kiedy mam juz bt/pd/lw albo ie/pd/lw jak mam te 3 itemy nie potrzebuje wiecej dmg to skladam ga/ie lub ga/bt
sluchajac twoich rad lapie sie za glowe xd
najlepsze buildy
vayne bt pd ie lw
trist ie pd lw/bt
cait bt pd ie lw
ez tri force ie pd bt/lw (nie jestem pewien ostatni raz gralem przed bufem)
corki tri force ie pd lw
mf bt pd ie lw
na koniec zawsze ga lub wczesniej qss i drugiego pd
Do vayne napisałem, że mozna pd na pierwszy item, na reszte ad carry nie mozna.
w ogóle bloodthirster na pierwszy item nie powinno sie skladac na zadnym ad carry.
Infinity edge + vampiric scepter jest lepszy niz bloodthirster. Masz 20 ad mniej przy full nastackowanym, ale masz bezcenne crity, a ad carry polega tylko i wylacznie na critach.
na:
ashe; tristane; gravesa; mf; varusa; sivir składamy buty>2 dorany>vamp scepter>zerki>infinity edge>last whisper>guardian angel>bloodthirster(chyba, ze nie padasz to BT przed GA)
na:
corkiego nie wiem dokładnie, ale zdaje sie, ze zerki, vamp scepter, triforce, infinity edge, last whisper, ga, bt
na ezreala podobnie
na vayne można wszystko, zalezy od matchupu. Jak masz enemy powiedzmy singeda, jaxa, malphite, irelie, albo corkiego na linii to maxujac W i robiac attack speed(w tym wypadku phantom dancer) zyskasz wiecje niz maxujac Q i robiac infinity edge. + Ja osobiscie bardzo lubie grac z phantom dancerem ze wzgledu na mobilnosc, która jest bardzo potrzebna na vayne, no i attack speed. Wezcie pod uwage fakt, ze vayne nie potrzebuje tak bardzo early dmg, bo ma ulti. Tak samo tristana nie potrzebuje early attack speeda, bo ma Q. Graves podobnie.
Jedynym wyjątkiem od reguły jest IMO Caitlyn, na która powinno sie rushowac bloodthirstera ze wzgledu na fakt, ze kosztuje mniej, daje ogromny lifesteal i na fakt, ze caitlyn jest stosunkowo bezpieczna w poczatkowym stadium gry dzieki jej ogromnemu zasiegowi. Robiac bloodthirstera gdzies w okolicach 15 minuty gry masz zagwarantowana wygrana linie z ogrmnym harassem, na który zaden ad carry(moze procz bardzo dobrego ezreala albo corkiego) nie moze odpowiedziec.
Dlatego caitlyn bloodthirster rush to dobre rozwiazanie
Lencu .. prosze nie wypowiadaj sie jak nie masz pojecia.
Do caitlyn BT daje tez zajebistego kopa na ulti, ktore niestety - silne jest tylko w early, dlatego nalezy je jak najlepiej wykorzystac. (eRka za 40%~ hp boooli :P)
Glownie chodzi mi o tristane, bo dlugo gralem ruszujac BT, ale zauwazylem, ze czasem jak wejde te 2 crity z dupy, to potrafi to ladnie zaskoczyc.
Czyli IE - BT Core ? I teraz pytanie, jesli enemy team na standardowy comp, tzn : tank top, tank jungler ; PD czy LW ?
Aaaa i build na ashe taki sam jak na tristane ? A czy ona przypadkiem nie powinna miec tego PD conajmniej na 2 item, ze wzgledu na brak jakichkolwiek profitow ze skilli ?
UP . WTF
Dlaczego taki skill order ? Maxujac Q mam zajebisty AS, E uzywam tylko jako ignite, a W do spierdalania oO
(chyba juz wykminilem, czy nie przypadkiem dlatego zeby zabijajac miniony z W, pasiw z E wchodzil w enemy ad ?)
ewentualnie mozesz maksowac sobie q i byc guwnem az do lategame
nie
heal ignite tylko na guwnoelo/normalach
ignite na tristane jest ok, ale nie musthave - przeciez masz e ktore tak samo dziala (ignite tylko do agresywnych lejnow)
flash to jest musthave, czemu? bo jak chcesz w early kogos zburstowac (zakladam ze masz musk i maksujesz w) to uzywasz wlasnie skoku na niego, a jak wtedy w bottom brushu kapi naut czy noc to lezysz
na tristane i ashe masz dokładnie taki sam build
buty>2 dorany>zerki>vamp scepter>infinity edge>phantom dancer>last whisper
last whisper tak pozno, bo przy normalnej farmie i 3-4 fragach powinienes je zlozyc w 30 minucie około, a wtedy zazwyczaj kazdy konczy swoj core build i dopiero składa resisty.
Do tej pory starczy ci arpen z run i masteriesów, i tak jak wywalisz tristana 3 lucky crity z rzedu przy phantom dancerze i infinity edge'u to kazdy przeciwnik traci pół hp.
a skillorder taki a nie inny, bo tristana przed zlozeniem infinity edge'a gra sie w stylu kamikadze, czyli W+E+ignite+2 auto attacki+ulti i combujesz kazdego squishy ad carry. Dopiero PO zlozeniu infinity edge grasz jako typowy ad carry, stojac z tylu i auto attackujac, wtedy przydaje sie Q. Wczesniej jest bezuzyteczne, bo twoje auto attacki nie bolą az tak bardzo jak twoje WEigniteR combo.
A czy uzywa sie tej taktyki jak przy AP tristanie, zwlaszcza jak jest linia pusznieta ? Czy W nie starczy zeby nawet zabic miniony z 50~% hp zycia ?
nie, W raczej nie uzywa sie do last hitowania minionów, auto attack spokojnie do tego wystarcza. chyba, ze chcesz pushnac i recallnac
po ostatnim patchu pasyw z E się nie aktywuje jak zabijesz miniony z rocket jumpa, więc to nie działa tak jak przy (dawnej) ap tristanie. To jest po prostu bonusowe 250 dmg na wejście w ad carry ;d
Full combo trist na 6 lvl z ignite zajmuje kilka sekund, nawet dołożenie tych 2 aa daje Ci pewnego killa - reset cd na w - profit. Ale spróbuje flash/ignite albo flash/heal zobaczymy jak mi pójdzie. Na razie wolę się trzymać swojego, sprawdzonego stylu.
@Lord
IE to core, BT polecam na last item. PpK podał build na pierwszej stronie bodajże i kilka postów wyżej. Na każdego carry ad możesz go używać bez przeszkód. Buty - 2 dorany - vs - ie - pd - lw/ga/bt w zależności od tego czy stakuja armor do tego gratis dmg, focusują Ciebie, albo idziesz grubo dmg pierdzieląc ich armor.
I taka mała podpowiedź. Nigdy nie wskakuj z w do tf.