Witajcie,
jakich używacie przeglądarek? Jakie polecacie i dlaczego?
Zastanawiam się, czy nie przesiąść się z Firefox'a na coś innego, więc proszę was o pomoc :)
Wersja do druku
Witajcie,
jakich używacie przeglądarek? Jakie polecacie i dlaczego?
Zastanawiam się, czy nie przesiąść się z Firefox'a na coś innego, więc proszę was o pomoc :)
Uzywam Opery. Dla mnie najwygodniejsza, pare lat temu testowalem pod siebie rozne przegladarki i najbardziej przypadla mi Opera. Masa funkcji, dziala szybko i stabilnie, zadnych wiekszych problemow nie mam, wiec moge polecic.
jak się z firefoxa przesiadasz masz trzy wyjścia: firefox beta, aurora i palemoon
opera aka "przeglądarka dla słabszych komputerów" na każdej platformie, na jakiej porównywałem ją z firefoxem używała nie mniej pamięci i renderowała strony zauważalnie wolniej, do tego nie chciało im się interfejsu dokończyć(interfejs ff 4 robił ten sam koleś ale tu go dokończył) i w ogóle masa rzeczy jest nie tak
a chrome... co tu dużo mówić, chrome to chrome, przerażają mnie tak wielkie aplikacje z tak małą możłiwością zmiany stawień + też jest neiwygodny
Chrome jest gorszy od IE. Na windzie siedze na IE z addonami, a na linuxie firefox. U mnie na linuxie opera działa tak samo szybko jak firefox, ale z racji iż nie wspierają blokowania contextmenu z JS'a już tego nie używam bo tego potrzebuję.
Firefox z dodatkiem adblock plus - polecam.
Nie używam chrome, bo zbiera za dużo informacji o użytkowniku i wysyła je do google. Niby wszystko anonimowe itp ale kto ich tam na pewno wie :P
@up: to od tego masz chromium
co nie zmienia faktu, że też kupa ^^
Opera. Jak dla mnie najwygodniejsza, kilka lat temu używałem Firefoxa, za którym przemawia dużo dodatków, ale na moim sprzęcie długo się włączał.
@down: U mnie tak jakoś jednak jest, że to Opera szybciej ładuje mi strony od Firefoxa.
@up: fajny argument, nawet jeśli wstaje dłużej to ładowanie każdej strony o 10% dłuższe w operze przemawia raczej na kozyść firefoxa(a przez proxy opery, które podobno przyspiesza to już w ogóle wolno leci)
Chrome (na linuxie używam Chromium, na androidzie Chrome) zdecydowanie. Najszybsza, bardzo fajny edytor stron w stylu firebuga, największa zgodność z HTML5 i CSS3. No i przede wszystkim synchronizacja Linux<-->Windows<-->Android.
+świetny prosty przejrzysty interfejs.
Temat już się tu pojawił (link), ale w sumie był założony w trochę innym celu... W każdym razie może zainteresują Cię wyniki sondy, bo całkiem sporo osób wzięło w niej udział ;)
używam opery od kilku lat i mogę polecić ;) co jakiś czas próbowałem się "przesiąść" na inną przeglądarkę (firefox, chrome), ale żadna mi nie spasowała...
ostatni patch opery tak mnie wkurwil ze wzialem chroma
pozmieniali wszystko co bylo takie intuicyjne i co mi sie najbardziej podobalo :<
no i sie zaczela zwieszac czesto, ale to raczej wina zasyfionego kompa (jednakze chrome sie zacina 100 razy rzadziej wiec na +)
Chromium jest prawdopodobnie najbardziej responsywny. A że przy okazji prawie nie ma opcji, jest mało intuicyjny i potrzebuje najwięcej pamięci(wykluczając wersję od wujka g oczywiście) to inna sprawa. Od dawna szukam przeglądarki lepszej niż ff jednak jedyną spełniającą wszystkie moje wymagania i będąca szybsza(ale tylko na nowszych platformach, na moim aktualnym sprzęcie pewnie się nawet nie uruchomi) jest pale moon. Trochę zbędnego kodu usunięte i zastosowane dodatkowe optymalizację na etapie kompilacji i linkowania.
Chociaż w lisie jest coraz więcej rzeczy, które mi przeszkadzają i ciężko coś z nimi zrobić. Skoro ostatnio były poważne zmiany w operze to sobie ją sprawdze- może teraz się jej da używać
EDIT: waterfox tylko x64, palemoon wymaga sse, chromium działa tak wolno, że już lepiej jakby nie działał wcale, operę staram się nauczyć kilku rzeczy
Ja zaskoczę niektórych... i polecę przeglądarkę Maxthon. Mam zarówno na Androidzie jak i na PC i jak dla mnie jest warta chociaż tego ściągnięcia i przetestowania. Ja jestem zadowolony i na razie nie planuję zmiany :D
To ja nam takie kilka pytań do użytkowników opery
jak trwałe wyłączyć to po lewej(co chwilę się pojawia)
jak blokować elementy po id a nie tylko adresie(po co blokować coś skoro miejsce na to zostaje?)
na moim aktualnym komputerze działa szybciej niż ognisty jednak strony ładuje wolniej. Co jeszcze można zrobić aby było lepiej?
@up
Nie wiem o co "po lewej" Ci chodzi, ale jeśli o pasek z pocztą etc, to masz w lewym dolnym rogu przycisk żeby go zwinąć.
Do przyspieszenia renderowania stron wejdź w ustawienia -> preferencje -> zaawansowane -> przeglądanie i w ładowaniu stron wybierz "na bierząco"
Nie wiem jak blokować elementy "po ID". Mam pobraną listę z linkami do reklam do blokowania i spełnia ona swoje zadanie w 100%, nie zostają mi żadne miejsca po reklamach. Przykładowo PClab, zaznaczyłem miejsce w którym powinna być reklama, ale jej nie ma.
https://dl.dropbox.com/u/7766893/rek.PNG
no nie mam nic do zwijania
wiem już kiedy sie pojawia, jak walnę ctrl+b wyskakuje razem z zakładkami
ale przy zamykaniu już się nie chowa ;f
renderowanie na bieżąco mam ustawione
a jak ręcznie zablokuję obrazek będący reklamą na przykład to jego div zostaje(jeśli ma rozmiar na auto to ok ale jak ma rozmiar ustawiony na rozmiar tego obrazka to taka pusta przestrzeń siedzi)
Ja mam przycisk do chowania tego paska. Kliknij na dolny pasek ppm -> dostosuj -> wygląd, później zakładka "przyciski", kategoria "przeglądarka" i przeciągnij sobie na ten pasek przycisk "panele".
https://dl.dropbox.com/u/7766893/klik.PNG
może uda mi się ze skrótami jakoś
teraz mnie zastanawia: dlaczego jak klikam wstecz lub dalej środkowym to mnie ignoruje? chyba nawet ie potrafi otworzyć odpowiednią stronę w nowej karcie -.-
ok, chowanie rozwiązałem poprzez zmianę Hide panel, -1 na Hide panel, 0 w skrócie
Waterfox, dla mnie obecnie najlepiej się z niej korzysta.
Sprawdz ten dodatek, ma mozliwosc blokowania dowolnego elementu strony za pomoca regul CSS, a jak nie to zawsze mozesz byc hardcore'm i pisac wlasny styl pod kazda strone.
Sprawdz ustawienia gestow myszy, chyba ze chodzi tobie o klikniecie w przyciski na pasku, to na nie sie powinno klikac LPM.
@topic
Glownie Opera, ale pod reka zawsze mam Chrome, FireFoxa, IE a ostatnio nawet lynxa.
Dlaczego Opera? Poniewaz wygodnie mi sie na tej przegladarce przeglada i debuguje (ew wciska wlasny kod na cudze) strony + ma wbudowanego wygodnego (imo) klienta poczty, RSS tez wygladaja jakby byly z poczty tak przy okazji.
Moje początki to Mozilla Firefox. Potem kiedy u kolegi zobaczylem Opere, z ciekawości sprobowalem i u siebie. od tamtej pory zostałem przy Operze do teraz. Wg.mnie głowny atut to nie zamulanie kompa podczas uruchomionej przegladarki.
@MOH: włącz chroma, ff lub nawet ie, przejdź na jakąś stronę tak aby wstecz działało i kliknij na wstecz środkowym, tego nie ma w operze :(
ale zrobiłem sobie gesty pod to(czasem zapominam ale ujdzie)
a styl do jednej strony już zrobiłem(div miał bg ustawione i nie szło go zablokować normalnie ;f)
pocztę i rss muszę jeszczeobadać, może pozbędę się piorunptaka przy okazji?(mam go tylko dla feedów w sumie)