Jako ,że jeszcze nigdy nie grałem junglerem a najwyższy czas spróbować chciałem się was zapytać jaki jest wasz ulubiony.Prosiłbym też abyście dopisali z jedna zaletę/wadę podanego przez was junglera.
Wersja do druku
Jako ,że jeszcze nigdy nie grałem junglerem a najwyższy czas spróbować chciałem się was zapytać jaki jest wasz ulubiony.Prosiłbym też abyście dopisali z jedna zaletę/wadę podanego przez was junglera.
Ja lubię Shyvanę.
+dość dobry dmg
-brak cc(procz przerzutu ult)
warwick
+szybki clear
+biega caly czas z full hp
+po 6 pewne ganki
+mobilnosc
mysle ze jedynym minusem jest to, ze przed 6 ma slabe ganki :) zaraz pewnie ktos zacznie hejtowac bo "warwickiem sie nie chodzi do jungli, tylko na top trololo". ja chodze, bo lubie. proste.
#down
shaco za duzo traci w late moim zdaniem
shaco- świetne ganki, możesz wlecieć na każdą linie, z prawie każdego miejsca, zrobisz kurewski dmg i można tak babysitować lane, że nawet wardy nie pomogą
z takich tankowatych: skarner,maokai,mundo,nautilus, ew alistar. - mają snare, podrzuty,slowy, ogólnie CC dużo i w late game są to dobre postacie.
wady shaco to niestety mało hp, a reszty to wolny clear jungli w większości(mundo/skarner nie). Za to nadrabiają hp i CC.
@up
dlatego trzeba shaco ogarniać, zajebać jak najszybciej enemy jungle/ cały czas to robić. wystarczy kilka killi w early( co jest bardzo łatwe przy ogarze timingu enemy junglera i możliwości postawionych wardów)
Alistar/Blitzcrank:
+ Fajne cc
+ bardzo dobre ganki nawet na 2 lvl
+ tanky
- nie aż tak bezpieczna jungla jak np. ww,
- alistar trochę traci w late
Shaco:
+ bardzo fajnie się counterjungluje, nawet jak linie stawiają wardy to można popsuć jungle przeciwnikom
+ chyba jedne z najlepszych ganków przed 6lvl
- traci w late jak w early z 3-4 killi nie zdobędzie
- mogą ci rozwalić boxy i masz o wiele cięższą jungle
Co ty mu shaco polecasz jak on sie dopiero uczy junglowac ;_;
Mundo jest kozacki, ale na początku dość trudno jest, bo biegasz cały czas na minimalnym hp i tak naprawde przed 6 niepewnie czujesz się w tej jungli ;p
Jak się dopiero uczysz, to udyr idąc w phoenixa (chociaż osobiście preferuje tigera) ma bardzo dobrą jungle i nawet latarki się nie składa :P
Tak jak proponowany już był warwick, to lajtowa jungla też (dziś jeszcze masz czas :D)
Jeżeli masz więcej funduszy, to hecarim właśnie też jest nie najgorszy i bardzo łatwy do junglowania.
A co do ganków, to każda z tych postaci ma bardzo dobre (siekierki mundo <3)
Mój ulubiony jangler to phoenix udyr bo ma najlepszy skin , a mianowicie primal udyr.(<3)
Dla funu to często gram lee bo po prostu mego fun 2play i nie ważne ile razy mieliby go jeszcze znerfić to i tak będzie jednym z lepszych junglerów.
Junglerów jest teraz cała masa, nie to co kiedyś gdy ww był uważany za epic junglera bo mało hp tracił. Teraz mundo, alistar, maokai , lee to najpewniejsi junglerzy których bany widzę dość często.
Natomiast jest sporo innych postaci które nie odstają bardzo od 'czołówki' jak nocturne, ww czy udyr np.
Poczytaj guide, na solomid.net , obejrzyj jakieś gameplay'e , a potem pograj i sam zobacz którzy Tobie najbardziej przypadną do gustu.
Na start nocturne bedzie najprzyjemniejszy. Szybki clear, latwe skille, dobre ganki, viable postac. Na poczatek junglowania postac bedzie idealna
Moim ulubionym junglerem jest amumu.
+ bardzo szybka jungla, bardzo łatwo czyści się camp'y;
+ tanky;
+ duży dmg;
+ stun wraz z dashem, aoe snare, idealny do inicjacji fight'ów;
+ świetne ganki;
minusy:
- bardzo łatwo można go counter-junglować;
- stosunkowo mały dmg w early;
- jego Q, które jest jego główną zaletą przy gankach jest skillshotem;
Jego największym minusem jest fakt, że byle shaco/shyvana może cię w Twojej jungli zjeść :F
Na rankedach moją główną rolą jest właśnie jungle ;)
Gram najczęściej:
Skarner
Plusy - Szybka jungla, zabija większość junglerów 1v1, fajne ganki early jak i po 6 lvlu, mocny late, tanky.
Minusy - Manożerny, łatwo spieprzyć teamfighta próbując kogoś zultować, lub gdy ściągamy kogoś innego, np alistara xd
Udyr
Plusy - Błyskawiczna jungla, świetne ganki, mocne early i mid game, duży movement speed z bear stance,
Minusy - dość squishy w early, jeżeli nie wyczujemy kiedy musimy uciekać
Maokai
Plusy - CZOŁG, ganki z ogromną skutecznością; robi duży dmg w early i mid game, miesza w teamfightach swoim knockbackiem, stunem i ulti, nie jest taki zły w konfrontacji 1v1 junglerów w early.
Minusy - wolna jungla, jak nie dostanie pierwszego blue to jest troszkę bezużyteczny, manożerny
Mundo
Plusy - Błyskawiczna jungla, mocny przez całą grę, wszystkie jego skille ;], counterjungle
Minusy - Bardzo squishy w early, z tego powodu, że chodzi cały czas z niskim hp, bardzo łatwo nie ogarnąć ganka jeżeli nie trafimy z q lub nie mamy ehausta, heal reduction kontruje go na całego ;]
amumu
+ stuny na gankach
+ jungle dosyc idzie
+ jest twardy
moj ulubiony champ mozna tak powiedziec
ale nocturne i tak nikt nie przebije
te ganki przez pół mapy na ulti
dobry dmg i dosyć twardy
Mi się fajnie jungluje Shyvaną ;d po 6 lvlu już rzadko kto przeżyje moje gangi ;P Lee Sin też nie jest zły ;)
btw. mam takie pytanie jest sens junglowac jeśli w przeciwnym teamie nie ma junglera ?
Przeciwny team ma wtedy useless 2 playerów jeżeli nie wbiją fraga.
Solo lane u ciebie w teamie musi ogarniać, musisz dać mu ze 2-3 fragi i tyle.
amumu to wielka kupa , a nie jungler.
cały jego gank to traf z q i licz na to, że Twój kolega z teamu ma wystarczający burst, żeby wbić fraga. Cholernie potrzebuję blue buffa do szybkiego junglowania , a jako że teraz każdy mid laner go potrzebuję jak najszybciej to masz mały problem. Ratuję go ulti , które niestety ma bardzo duży cd, i bez blue buffa wystarczy , że raz go źle użyjesz i następny tf przejebany bo amumu bezużyteczny.
Niby można kupić tego rylaisa i mieć perma aoe slow z włączonym W ale dla mnie ta postać jest mega słaba i tak łatwa do skontrowania przez prawie każdego junglera, że to aż żałosne.
Porównaj sobie ganki amumu do takiego maokai, alistara czy lee sina. Amumu wypada tak słabo na tle tych postaci, że każda z nich zrobi 200% tego co amumu i jeszcze zabijając biedną mumie która siłuję się z lizardem ;c
mundo omper
+gołz łer hi pliz
+duży dmg z e
+szybka jungla z w
+slow z q /w sumie mogłoby być lepsze cc ale jest ok
+ult który dużo leczy
+fajny pasyw zwiększający hp regen
+silny
http://img337.imageshack.us/img337/7420/mumuf.jpg
Uploaded with ImageShack.us
A tak niechcący przed chwilą pykałem mumią.
Runki na armor mam (quinty na spell vamp, bo mnie nie stać na armorki xd) chociaż spell wampki chyba nieźle się sprawują, bo aoe W leczy niby coś.
Po blue miałem -100 hp i reda zrobiłem w chwileczke odrazu (porównywalnie jak udyrem).
Ganki idealnie wchodziły, a jak nie trafisz dobrze ulti, to nie powinieneś grać w tą gre, albo ograniczyć się do gry tryndamere.
Q ma ogromny zasięg, przez co możesz gankować praktycznie przez każdą ścianę (propsy dla gankowania z enemy wraithów).
I nie powiedział bym, że taki łatwy do skontrowania, bo:
1 - pasyw
2 - pasyw E
3 - w chuj stuna
4 - zanim go zabijesz, to cały team się zleci, a ja osobiście prawie cały czas w jungli miałem full hp.
Jakieś pytania? Też kiedyś uważałem ammumu za słabego junglera (jak nie potrafiłem grać).
http://www.lolking.net/summoner/eune/27197238#profile
Myślę że już nie taki w sumie newbie, poza tym są ludzie, którzy potrafią grać ammumu lepiej, proste.
Rozumiem, że postacie którymi nie potrafisz grać wydają ci się słabe, ale to nie znaczy, że są ;_;
Po za tym ammumu early ganki niszczą wszechświat i dają propsy twoim teammate na lane.
@dright
powiedz mi co zrobisz jak enemy jungler wbije i zacznie zabierać ci minony?? Wątpie, żeby udało ci się rozwalić 1v1 takiego skarnera,shyvane,udyra.Jedyna rzecz jaka ratuje mumu to jego ulti, szkoda że ma długi cd przez co w następnym tfie nic nie zrobisz bo mimo wszystko jego "W" nie zadaje jakiegos kosmicznego dmg'a.
Jego ganki są słabe, jeżeli nie masz kogos na lini z cc i dużym dmg.
@topic
Ogólnie nie lubie junglować, ale jak już musze to tylko udyrem bądz nocturnem.
Udyr pomimo braku dasha ma dość dobre ganki i świetną counter jungle, do tego 1v1 potrafi zaboleć. Ofc mówie o phoenix udyrze bo tigier mimo, że jest lepszy 1v1 to ma owiele słabsza jungle.
Nocurna lubie za ulti. Nie ma to jak wyskoczyć z swojego blue prosto na przeciwnika na tope, ma bardzo fajna pasywke która zapewnia junglowanie bez większych problemów, ganki ma lepsze od udyra ale niestety nie ma tak dobrej counter jungli.
skarner
+dość szybka jungla, w early wygra większość 1v1, dobre ganki z ult jak i bez, tanky, przez jego pasyw można combować q jak i w.
-ukradną Ci pierwsze blue robisz się troche bezużyteczny, w late jedynie co robisz to ultujesz i pieścisz z q.
Co do wbijania enemy junglera do mojej jungli, to od tego mam teammatesów. Zanim mi ten udyr ucieknie, to bot/top + mid już dawno przybiegną.
Ganki ammumu słabe? :| Udyrem, czy lee dużo trudniej mi się gankuje z prostego powodu. Mam wybór iść od river/lane brush albo diveować od pleców, a ammumu swoim zasięgiem srajtaśmy po prostu ma więcej możliwości.
No i już nie przesadzajmy, że taki słaby dmg ma W, poza tym jak już pisałem, jak mi się udyr wbije na jungle, gdzie ma powiedzmy 100ad, to co mi zrobi jak ja mam już dawno 100 armoru, przy czym czytac pasyw+E pasyw.
Ja naprawdę nie rozumiem jaki wy macie problem z gankami mumii =/
Oczywiście, a enemy top/bot + mid może stać i patrzeć, zresztą enemy jungler nie musi bić się z toba wystarczy że minony zabierze, a wątpie żeby mumu był wstanie dogonić udyra/skarnera z 450 ms.Cytuj:
Co do wbijania enemy junglera do mojej jungli, to od tego mam teammatesów. Zanim mi ten udyr ucieknie, to bot/top + mid już dawno przybiegną.
A mumu jakie ma jeszcze możliwości?? Że niby od swojego blue wbije na topa?? Sory, ale jakoś mi się to nie widzi, poza tym co zrobisz jak enemy będzie za minionami?Cytuj:
Ganki ammumu słabe? :| Udyrem, czy lee dużo trudniej mi się gankuje z prostego powodu. Mam wybór iść od river/lane brush albo diveować od pleców, a ammumu swoim zasięgiem srajtaśmy po prostu ma więcej możliwości.
Bo enemy nie buduje resistów, zresztą co ci po armorze jak taki skarner,udyr, jax biją i fizyczny i magiczny dmg. Po za tym nie jesteś wstanie z skilli i auto ataków wyciągnać taki sam dmg jak wyżej wymienieni.Cytuj:
No i już nie przesadzajmy, że taki słaby dmg ma W, poza tym jak już pisałem, jak mi się udyr wbije na jungle, gdzie ma powiedzmy 100ad, to co mi zrobi jak ja mam już dawno 100 armoru, przy czym czytac pasyw+E pasyw.
W chuj te hity po 40 z magic dmg udyr zrobi przy 4 lvlu ;_;
Po za tym bot do mojej jungli ma bliżej, czy dalej? mid to samo.
Top np. zgankowałem flashując się i używając ulti. Później trafić bandaże i frag gwarantowany.
Mid od enemy wraithów, od enemy blue.
Bot od tribusha mojego przez ścianę.
Ludzie są bardzo zaskoczeni, kiedy mumia wylatuje zza ściany i albo flashują, albo padają, proste.
Rozumiem, że nie lubicie ammumu, wasza sprawa, ale nie wmawiajcie ludziom, że jest to słaby jungler, a wszyscy na niego mają wyjebane jaja.
Rozumiem też, że oddone gra udyrem, czy maokaiem i są op, i w ogóle niszczą całą przestrzeń międzyplanetarną.
Ja osobiście uważam, że soraka jest słabym supportem, nie lubię nią grać i ogólnie jest dla mnie gównem. Macie tak samo? :| A wiecie czemu? Bo nie potrafię nią grać ;_;
Ogólnie proponuje zakończyć tą dyskusje, nie lubicie mumii, to smutne, bo będzie jeszcze bardziej płakać. Może kiedyś polubicie i dacie się przytulić.
Ja nie potrafię grac amumu , tak masz rację.
Ale najlepsi junglerzy w tej grze potwierdzają moje zdanie, że amumu to gówno obecnie i przy takich junglerach jak maokai, alistar czy jakieś mundo shyvany. nie ma racji bytu.
Mów co chcesz ale jeśli jego gank opiera się na trafieniu z q , gdzie taki maokai ma na trochę krótszym zasięgu to samo (W) w dodatku które nie jest skill shotem i praktycznie każdy gank na kimś bez flasha to 100% kill.
Albo biję się z nim jak najdłużej aby mój top i mid lub bot i mid zamknęli mu ucieczkę i wbili sobie na nim firstblood'a. Wiadomo, to jest dość optymistyczny scenariusz, bo nie zawsze uda się takiego złapać, ale Ty przecież grając amumu nie musisz padać. Najwyżej stracisz nie wiem...golemy.
Ale tak jak pisałem, nie przeczę, że amumu łatwo counter-junglować.
Jak Ci tak zależy na gankowaniu topa na 2 lvlu to zacznij sobie na redzie...
Zacznę biec w jego kierunku zmuszając go do ucieczki. W końcu opuści swoje bezpieczne miejsce za minionami i będę mógł go trafić. Często się zdarza, że Q nie używa się do inicjacji ganku.
Poza tym, panowie nie doceniają dmg'u amumu z tego co widzę. Zresztą, tak jak większość moich przeciwników ostatnio.
Nie chodziło mi o to, żeby gankować zaraz po blue, a to że niby mumu dzięki swojemu Q ma więcej możliwości ganku niż taki lee sin czy udyr.Cytuj:
Jak Ci tak zależy na gankowaniu topa na 2 lvlu to zacznij sobie na redzie...
Stracisz raz golemy, raz wraithy, a potem coś jeszcze i co się okazuje? Enemy jungler 2 lvle przed tobą.Cytuj:
Najwyżej stracisz nie wiem...golemy.
Tu masz racje, ale jak chcesz zgankować wyskakując z enemy wraithów bez używania Q? Jeżeli enemy jest za minionami to nie da rady.Cytuj:
Zacznę biec w jego kierunku zmuszając go do ucieczki. W końcu opuści swoje bezpieczne miejsce za minionami i będę mógł go trafić. Często się zdarza, że Q nie używa się do inicjacji ganku.
To nie tak, że nie doceniam poprostu mumu nie jest wstanie zadać tyle dmg ile udyr czy shyvana. Nie chodzi mi o teamfight tylko bardziej o potyczki w lesie. To chyba logiczna, wiesz że wygrasz 1v1 i możesz kraść jungle to będziesz to robił.Cytuj:
Poza tym, panowie nie doceniają dmg'u amumu z tego co widzę.
No to jeżeli to jest soloq to musisz niestety liczyć, że Twój team nie jest bandą retardów. Ja zawsze jak jest strong enemy jungler to piszę team'owi na początku, że jak mi wbije counter-jungl'ować to będę oczekiwał, że przyjdą mi pomóc. Po 6 lvl'u może sobie przychodzić do mojej jungli, bo wtedy mogę z nim walczyć.
No nie będziemy tu roztrząsać teraz każdej możliwości, ale sporo junglerów może po prostu flash'nąć z tych wraithów. Sam tak nie gankuje, nie mam takiej potrzeby. Ganki na midzie z ulti są zdecydowanie zbyt łatwe aby tak kombinować.
To co wyżej.
Nautilus
+ ogrom cc
+ tanky jak cholera
+ mocny dmg z w
- powolny
ja jungluje tylko amumu/maokai/malphite/ww (lepiej topa)
tych dwoch pierwszych juz opisaliscie wiec tak o malpie:
plusy: jungla nawet szybka, gankowac moze juz od 2 (jezeli kolegowie ogarna), pomocne pasywy, na 6 nikt ci nie ucieknie +tona dmg, dobry na early/mid, kontra na ad carry
minusy:jednak przed 6 ciezko gankowac(za slaby slow), jesli nakradniesz killi a wytrzymacie do late jestes troche bezuzyteczny (cc tylko z ulti)
for fun jungluje Evelynn pewne ganki 100% ale za duzo traci w late wiec tylko for fun
Fiddlesticks wiadomo flash i ulti : ) daje rade bez smite ale strasznie narażony na kontry ; x
Fiora szyba jungla dobra kontra, traci w late
jax, dobry stun szybka jungla, jakis tam escape mechanizm
krathus only for fun
Malphite slow stun jeszcze wiecej stunu !
nunu stun ulti spoko dobry heal buff aspd
Sejuani, Singed, Sion, Trundle tez daja rade ; )
Jungla karthusem? Jak tym wgl dajesz rade coś ubić w jungli? Co składasz?
A co do nunu skąd niby masz stuna? On ma tylko slowa z "E" z tego co pamiętam...
Ja jeśli już jungluje to albo Shyvana ale to już ktoś opisywał, albo Volibear. Imo jego pasyw pozwala na wejście na ganka przy mniej niż 40%hp i spokojnie można się nawet dać z focusować (oczywiście na jakiś małych lvlach tak do 6), przeżucenie i slow daje rade przy gankach, a jeśli ktoś od nas ma jakieś cc to już wgl bajka, ogroomny dmg z "W", niezłe ulti gdy bijemy 2/3, a złożony pod tanka jest niesamowitym czołgiem w late ;D
http://www.youtube.com/watch?v=lgGh5s2jad0
krathus ; D!
co do nunu to oczywiscie slow nie stun pomylka ;)
Maokai - w jungli za dużo nie grałem ale jak na razie ta postać najbardziej przypadła mi do gustu :) dobre ganki, snare i slow, i niezły dmg z sadzonek w early. Minus to powolne czyszczenie jungli oraz to że bez many nic nie zrobimy a w early ucieka ona bardzo szybko (dlatego midowi oddaje dopiero trzeciego blue przeważnie, bo poprostu wcześniej nie wyrabiam z maną)
jungle gram głównie na normalu, na rankedach staram się unikać, gdyż nie jest to moja mocna strona
shaco
+mega ganki(mając buty+5 speeda można gankować od frontu i zdąży się dobiec do przeciwnika, tak samo przebieganie koło niektórych wardów/przeskakiwanie przez ściany)
+mobilność
+dobry do 'doskocz, przypieprz, odskocz' ale jak go taki udyr dopadnie to patrz zaleta nr2
-dość trudny dla początkujących graczy, jednak gdy trafi się team nie wykazujący zbyt dużego poziomu gry(np na normalach) można ładnie nim kosić
-kruchy
-dużo traci w late game(jak pisali wyżej)
shyvana
+dobry dmg
+mobilność dzięki W
+jest pół smokiem (yeah)
-brak cc
hecarim
+mobilność(to przypadek, że jungluje głównie takimi postaciami?)
+dobre ganki
+cc, jego R to świetny inicjator/escape system
-dość kruchy według mnie, potrzebuje odpowiednie itemy
co do amumu - nie jest bynajmniej słaby, nie zależy tak bardzo od blue, ganki ma świetne i dmg też ma duży (w porównaniu do innych tank junglerów).
problem powstaje kiedy mid nie patrzy na mapę i kiedy twój team nie chce cię defować
Ja niestety mam tylko udyra i warwicka. Udyr mi się nie podoba w ogóle jako postać, warwick jest fajny aczkolwiek mało co robi przed 6 levelem, trzeba szybko to wbić.
Dla mnie jedni z lepszych to lee , skarner , udyr
Jakbym miał oddać jeden tylko głos to zdecydowanie lee
Jako iż rozegrałem ponad 100 gier lee sinem, to numero uno, zawsze i wszędzie, uber stronk, ale dosyć trudny do ogarnięcia.
Zaraz za nim shaco, ze względu na mindfuck jaki można zrobić drużynie przeciwnej i prawie pewny fb na drugim lvlu.
No i potem mój ukochany udyr, ale że pytasz o junglera na start, to nocturne będzie jak najbardziej ok.
Ja shaco preferuje:
+ łatwe fajne ganki,
+ bardzo szybko można wybić minionki jaxem,
+ zdobycie blue na 1 lvl bez straty życia, co umożliwia dłuższą jungle na początku,
+ jeżeli przeciwny jungler radzi sobie lepiej łatwo uciec używając Q,
+ można spokojnie kraść miniony,
- w późniejszej grze papier,
- na ulcie z bufem widać prawdziwego shaco co może dosyć utrudniać gre :(