-
1 załącznik(ów)
Komputer.
Witam panowie.
Przedwczoraj umarła moja karta graficzna z mojego blaszaka i wypadałoby w niego wpakować troche pieniążków, żeby był lepszy i
trochę pośmigał.
I teraz mam do was prośbę, co wymienić i wgl, żeby tak no dzisiejsze gry mogły chulać nawet :) Lub czy wgl opłaca sie w niego
pakować czy poprostu kupić nowy...
Ramu mam 1024 mb ddr 1 ....
Załącznik 279948
-
Pentium to stara architektura, grzeje się i na dzisiejsze czasy - wolny.
Nie warto inwestować w stary sprzęt.
-
Powiedz, ile masz kasy, to może uda się coś złożyć.
-
Powiedzmy tak do tysiaka...
Lecz czy to sie opłaca...
-
Za tysiaka ciężko coś złożyć :s Takie minimum to ok. 1500 zł, jeśli nowsze gry mają *jakoś* działać.
-
Ale tak ogólnie to lepiej złożyć, czy kupić cały? ...
-
Sprawdź: http://www.purepc.pl/zestawy_kompute...a_styczen_2012
za 2dni będzie aktualizacja.
Jak do tysiaka to można wziąć coś z używanych np e8400 + 4870
-
Tak przeglądam dziś allegro i znalazłem taką machine za 1300 zł.
http://allegro.pl/panda-6rdzeni-6x-2...071185137.html
I teraz mam pytanie czy taniej złoże coś takiego czy bardziej mi się opłaca właśnie takiego kupić? ;P
-
Syf płyta , karta , bez dysku i napedu , zasilacz no name , buda puszka.
http://stop.gotowcom.prv.pl/
Widzę że nie skorzystałeś z linku wyżej... napisz czy coś chcesz zostawić (buda , naped , dysk) czy wszystko ma być nowe.
Moja propo :
[+]1155
[+]Możesz wymienić procek na ivy
[-]Następny upgrade na lepszą grafę/proc będzie się równał z wymienieniem zasilacza
[-]Na tej płycie nie pobawisz się w o/c
Jak ze starych to można złożyć taniej , tyle że wymiana procka będzie się równać wymianie połowy komputera :P
#edit
na tym pograsz we wszystko , nie wiem w jakiej rozdziałce i detalach ale pograsz.
#down
Zostawia dysk i budę i wychodzi mu niecałe 1500 z i5 , więc się schowaj hejterze , taki jesteś dobry to złóż za 1k pod najnowsze tytuły ,zobaczymy jak ty się znasz. Dysk ssd znacząco przyspiesza komputer ale ma małą pojemność więc dałem alternatywę zwykłego hdd , sam jesteś syf , może daj link do jakiegoś testu to pogadamy.
#pierdolony projekt forum młodzieżowego i teraz każdy uważa się za sidisa
-
Dragon weź schowaj się z tym zestawem, gość ma 1300 a nie mln
Po kit SSD dysk ? Poza tym twardziel Seagate to syf.
Jak sie nie znasz to nie pisz ok ?
-
Dysk i napęd mogę zostawić oczywiście i to chyba tyle z tego bo mój komp to złom...
Jutro będę dokładnie wiedział jaką kwotą dysponuje. Myślę, że do 1500 zł...
Co do tego kompa z aukcji do dałem link, czyli to pic na wode? ;D Bo tak szczerze to na tej aukcji to mi pięknie wyglądało ;p
Co do Rodeona to nie wiem, jakieś takie uprzedzenie mam, może GeForce zamiast Rodeona? :D
-
Radek ma lepsze stery , a w tej cenie nie ma raczej odpowiednika gf który miał by porównywalną wydajność w cenie i żarciu watów.
-
-
2 stówy wyżej kolego a tak sapałeś że nagiąłem budżet.
To może teraz ja pokrytykuje :
i3 nie ma startu do i5 we wszystkim , droższa mobo - ciekawe po co jak i tak nie będzie kręcił bo te płyty się do tego nie nadają i procki mają zablokowany mnożnik.
Zasiłka to kwestia tego kiedy ma zamiar kupić nowe części, zapewne nie prędko. Już bym wolał zostawić starą budę i wziąć 6850 zamiast tego kastrata 6790.
#down
Przecież zrobiłem to już wczoraj =D Post #9
1490~ , co ciekawe do 1700 bym jeszcze wcisnął tego xfxa i 6790.
-
Dragon, złóż zestaw z i5 za 1500 nawet za 1700 oczywista ze wszystkim oprocz napędu i dysku.
Czekam.
-
Oj, ale chłopcy nie kłóćcie sie ;( Dojdźcie do porozumienia i co by było najlepsze do złożenia...
-
No powiedzmy, że minęło te 24 godziny, mam nadzieje, że warna nie dostane ;pp
Tak dziś siadłem i złożyłem coś takiego ... Oceńcie czy taki składak ma prawo bytu...
Dałem tam do 3 przykładów i co lepsze, czy coś wgl innego wsadzić?
Procesor
Intel Core i5-2310 2.9 GHz Sandy Bridge LGA1155 BOX BX80623I52310 ------> około 650/750 zł
Płyta Główna: Gigabyte GA-H61M-S2-B3 -----> około 245 zł
LUB
Płyta Główna: ASRock H61M/U3S3 -----> około 244/300 zł
Pamięć: GoodRam 4GB 1333 MHz -----> około 69/82 zł myślę żeby kupić nawet 8 giga.
Karta Graficzna:
GAINWARD GeForce GT 520 2048MB DDR3/64bit DVI/HDMI PCI-E (810/1070) ---> około 192 zł
LUB
VERTEX AMD Radeon HD6770 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI PCI-E (850/4800) -----> około 400 zł
LUB
GIGABYTE ATI Radeon HD6770 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI PCI-E (775/4000) -----> około 400 zł
I kwestia zasilacza...
http://www.morele.net/zasilacz-seaso...80-oem-229900/
http://www.morele.net/zasilacz-enerm...350agt-414121/
-
Link do sklepu w którym chcesz kupić komputer , zasilacz podajesz w morele , ale h61m kosztuje tam 176zl a nie 250 więc wtf?
-
Parzyłem na różne strony. Części będę kupował raczej na giełdzie w katowicach a nie przez internet.
Wolałem poprostu zawyżyć nawet...
Bardziej mi chodzi czy ten zestaw jest dobry i bedzie ze sobą współgrał lub czy nie ma lepszego zamiennika tam za coś...
@Edit.
Cene według morele.
Procek
Intel Core i5-2310 2.9 GHz Sandy Bridge LGA1155 BOX 693,74
Płyta główna
Gigabyte GA-H61M-S2-B3 176,41 zł
ASRock H61M/U3S3 244,01 zł
Pamięć
4 giga - 88 zł
8 giga - 161 zł
Karta graficzna
Point Of View GEFORCE GT520 2048MB 192 ZŁ
Vartex Radeon HD6790 1024MB 469,66 zł
Gigabyte ATI Radeon HD6770 1GB 471,01 zł
Point Of View GEFORCE GT520 2048MB
z tą kartą wychodzi to jakieś 1300 zł - 1400 zł . Tylko czy ona jest dobra czy te inne lepsze? :D
-
Ciężko powiedzieć... zamienników jest sporo ale wszystko zależy od cen sklepów , w jednym kupisz zestaw za 1500 a w drugim ten sam za 2000 więc ciężko doradzić nie znając cen , z reguły jest tak że w tych lokalnych małych sklepach każda część wychodzi po parędziesiąt zł drożej.
Wszystko co wypisałeś wyżej będzie pasować z tym że nie wykorzystasz 8gb ramu , gt 520 to śmieć nawet nie waż się tego brać pod uwagę , a zasiłka trudno powiedzieć (nie znam się na nich jakoś dobitnie) enermax robi cholernie dobre zasilacze ale nie wiem czy 300w na v12 wystarczy , seasonica poleciła mi koleżanka która jest modem na innym forum żeby się zmieścić w 1500.
6770 kosztuje 385 zł , sprawdź mój post na poprzedniej stronie.
-
-
Tylko teraz teraz patrze i ten gtx 560 nie ma wejścia na mój monitor ;/
-
przejściówka załatwi sprawę
-
Cytuj:
Kaju666 napisał
Ee... ram 1600 do płyty 1333? I będzie pracować jako 1600 , czy trzeba ręcznie to kręcić , czy co?
-
tak jak w np. przypadku M3A770DE odpali. różnica żadna
-
Panowie dajcie mi jakis link do dobrego gotowca do 2 k.
Stwierdziłem, że nie ma co w częściach, bo na całego będę miał gwarancje i się nie będę potem, że tak powiem pierdolił jak coś zjebie tylko go dam na gwarancje i róbcie i jajka wyjebane mam wtedy...
-
a masz dysk pod sata 2 ?
nowsze plyty glowne juz nie maja tych starych wejsc pod dyski twarde/napedy cd/dvd ata
z 1 zrobily sie 2 tysiaki :P
za 2 kupilem i5 2500 radka 6790 plyte za 350 i ram 100 zasilacz 250
-
Co myślicie o takim zestawie?
Płyta: Gigabyte GA0970A-D3
RAM: GoodRam DDR3 4GN 1333MHz CL9
Karta Graficzna: Radeon 6870 XFX Dual Heatpipe 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)
Zasilasz: OCZ StealthXStream 2 600W 80+SLI 120mm
Procek: AMD X4 FX-4100 3.6GHz BOX
-
Jak się coś spierdoli to będziesz całą puchę odsyłać czy pojedyncza część? A i tak masz wszystko na gwarancji na co najmniej 2 lata. Zestaw złożą ci w sklepie bo o ile wiem to powyżej 1 czy tam 1,5k składają za darmo.
Do 2k to można tak polecieć :
-
Całą puche. To jest lepsze od tego co dałem a ty co zaproponowałeś? :D Koleś w sklepie z którym gadałem, że ten zestaw co napisałem wyżej, jest nieco słabszy do i5 2500k z gtx 560 Ti. I wyjaśnił mi to tak, że intel do końca tego roku znowu zmienia sockety więc intel mi sie nie opłaca jakbym chciał wymienić. A do tego co mi polecił którym napisałem, moge za rok dokupić takie bebechy, że poezja.
-
No koleś złożył piękny zestaw , powiedz mu że jest idiotą , albo daj link do forum to sam mu to powiem.
Fx ma zintegrowaną grafę , bierze się to gdy nie ma się grafy do komputera czyli taki procek do biura , takiej płyty głównej w ogóle nie ma , a możliwość rozbudowy to chyba był jakiś żart rodem z familiady (choć zasilacz podał trochę lepszy).
i5tki to jedne z najlepszych procków jakie ma intel , są na podstawce 1155 , na którą wychodzi następna generacja czyli ivy bridge (te same ceny większa wydajność mniejsze tdp [podobno]) więc na przynajmniej rok albo dwa masz pewność że będą na nią produkowane procki , nie żebym był fan boyem intela ale amd to on miażdży w kwestii wydajności. Mogę ci dać nawet linki do testów jak nie uwierzysz na słowo... albo sam możesz poszukać.
-
Ja już myślałem nawet nad intelem i5 2500k a do tego GeForce GTX 560Ti
Gadałem z tym facetem też na ten temat i złożył to jakoś tak:
Procek: Intel Core i5 2500k
Płyta Główna: Gigabyte GA-P67A-D3-B3
RAM: GoodRam DDR3 4GN 1333MHz CL9
Karta graficzna: GeForce with CUDA GTX 560Ti MSI TWINFROZ OC 2048MB
Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 600W 80+SLI 120mm
Cena netto w tym sklepie: 2776.98
Brutto: 3415.68
Wtedy automatycznie mi szczena opadła ;D Te 2776 bym jeszcze może dał ale nie 3,5k...
-
Typowy sprzedawca wcisnąć byle drożej , tak samo jest jak zaprowadzisz samochód do warsztatu.
Nie dość że procka wykręci się do 4,5 , masz chłodzenie które nie trzeszczy jak helikopter i w ogóle to wszystko za nie całe 2700. Nie chodź więcej do tego sklepu.
Na tym zestawie to już wszystko pójdzie (no może nie metro z AAx8 i psyhx w 1920x1080 na ultra), a za 3400 to byś jeszcze dostał jakieś porządny ssd...
W ogóle to ten temat idzie w dziwnym kierunku , zaczęło się od 1000 a skończy na 5 :P
-
Dobra, dzięki wielkie <3 Dałbym Ci jeszcze jednego reputa ale nie moge bo dąłem Ci przy którymś poście wcześniej ;P
Bez obudowy to jest te 2534 zł... Teraz kwestia dogadania sie do końca co i jak... :)
Dzięki wielkie. Co do 5 tyś to nie wiem czy bym tyle miał, zaoszczędzone mam w banku 3150 zł. bez odsetek. Z odsetkami tak myśle, że z 4k by było, ale nie jestem pewien czy 5 ;P
-
karta graficzna strasznie droga
ale nie wiem skad taka kosmiczna cena
tak jakby vat byl naliczony podwojnie
-
M12II nie jest wart 350 zł ale 200. to zdecydowana przesada. XFX 650, be-quiet! Pure Power L8 630 w tej cenie to zdecydowanie lepsze opcje
-
@up.
Sklep musi zarobić też xD
-
wątpię, myślę że pomyłka z wersją 620. co nie zmienia faktu iż oba wyszły już z mody ;)
-
-
Jesli sie nie myle to Gigabyte, ale ja nie jestem ekspertem, więc poczekaj na wypowiedzi innych. Tak słyszałem :)
-
ofc, że GB, a najlepiej byłoby MSI
-
@up
Ten?
http://www.morele.net/karta-graficzn...ti-hawk-399767
Czemu najlepiej akurat ten? ;p
Palit GeForce GTX 560Ti 2GB ma akurat te gniazdko małe niebieskie na mój monitor i to jest akurat plus jego xd I nie lepiej mieć te 2GB, czy nie wykorzystam tego choćby nawet w przyszłości?
-
Jak chcesz mieć 2 gb na karcie to :
http://www.morele.net/karta-graficzn...4s-2gd5-376236
Fakt że nie ma złącza vga , ale jest szybsza od 560ti , ma eyefinity i można podłączyć chyba 6 monitorów. Przejściówką vga-hdmi się nie przejmuj , ona kosztuje może z 15zł a różnicy w jakości obrazu nie widać.
A 2gb to zacznie się wykorzystywać jak w końcu będą nowe konsole i producenci zaczną robić bardziej wymagające gry.
-
Byłem dziś na giełdzie w Katowicach połaziłem, popytałem sie i odradzali mi tego ASRocka p67 Pro3 (B3) Intel LGA 1155.
Do tego byłem w sklepie u faceta który mieszka na moim osiedlu i coś tam mówił, że ten gtx 560Ti jest awaryjny i często dzieją się artefakty. I zasilacz z tego SeaSonic S12II-620 też odradzili.
Facet doradził coś takiego:
Intel Core i5 2500k 3,30 GHz
Płyta: Gigabyte GA-P67A-P3-B3
RAM: GoodRam DDR3 4GB 1600MHz CL9 Play
Zasilacz: OCZ ModXStream PRO 700W 80+ modular SLI PSU
Karta graficzna: Radeon 6950 Gigabyte 1 GB.
I taki jak ty podałeś Mistrzu prawie ;p
-
Jak kupujesz komputer to najlepiej mieć jakąś kwotę na monitor, bo tak naprawdę nie będziesz widział różnicy między starą kartą graficzną, a nową.
-
Monitor mam dobry...
Starzy jednak próbują mnie przekonać do tańszego...
http://allegro.pl/promocja-i5-760-4x...094014639.html
-
Ehh i znów... no to pokolei.
Płyta - czemu odradzili? wszędzie ją polecają , nie słyszałem o problemach z nią , ma więcej złącz od tego giga , świetnie się kręci , ten sam chipset więc nie wiem osochoźi tym ludziom z Katowic =/
Zamiennikiem może być droższy http://www.morele.net/plyta-glowna-m...g45-b3-381988/ bo ma 2 złącza x16 , jak się zachce łączyć 2 grafy ... a jak nie to ten asrock w zupełności styka.
Ja na zasilaczach to średnio ale z seasoniciem to pojechał... względem mojego to on ma krótsze kable , mniej watów na v12 , mniej stabilne napicia , nie ma sprawności bronze , gorsza jakość wykonania.
Ale jak z jakiegoś innego względu ci nie pasuje to przecież kaju ci podał nawet lepszy xfx czy tam bequiet.
A jak 6950 to tylko 2gb , w innym wypadku 560ti , taniej wychodzi. A z tymi artefaktami to też jakaś nowość , czy ludzie tak chętnie by kupowali jakąś grafikę wiedząc że za pół roku im się zjebie i będzie krzaczyć?
Pozatym jeżeli już zdecydujesz się na 2500k to trzeba koniecznie kupić zew chłodzenie żeby nie marnował się procek , w innym wypadku nie ma go po co brać. I jak jakaś kasa wpadnie to możesz zainwestować w budę zalman z-9 dla lepszych temperatur , czy tam dysk ssd na którym instalujesz system np. samsung 830.
Pozatym dwa , możesz spytać o opinię nie tylko na torgu ale też na forum informatycznym gdzie ludzie po studiach składają komputery nie mając w tym żadnego interesu a nie sprzedawcy ze sklepu byle oskubać klienta , założę się że złożyli by prawie to samo co my tutaj.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 281003
Panowie, będzie to wszystko gites śmigać długo i bez jakiś problemów? :D
-
down@
zwracam honor
no to imo to jest dobry zestawik do grania przez dluzszy czas
-
@up to jest 2x po 4 giga więc łącznie 8 giga, mało jeszcze?
Co do 2500k to na początku miałem taki zamiar, ale raczej sie nie bede bawił w podkręcanie...
Chyba, że bez tego 2500k jest wyraźnie lepszy od samego 2500?
@Edit
@up
2 sztuki... 1 sztuka ma 2 razy po 2 giga, czyli łacznie 4 razy po 2 GB ....