Witam, jak w temacie Co sądzicie o ukonczeniu licuem w cosinusie? daje rade znalezc po tym prace? ma ktos doswiadczenie z tym?
Wersja do druku
Witam, jak w temacie Co sądzicie o ukonczeniu licuem w cosinusie? daje rade znalezc po tym prace? ma ktos doswiadczenie z tym?
Także, albo coś robisz po tym liceum (studia zaoczne), albo technikum/zawodówka i masz zawód, bo po liceum to jesteś gównem, zwłaszcza po zaocznym.
Zadnych studiow nie zamierzam robic. jest to dla mnie strata czasu. Po studiach tez nie gwarantuja pracy chyba ze po jakis z kierunkiem fizcznym/chemicznym/matematycznym a ja z zadnego z tych dobry nie jestem. Wiec nawet nie uderzam o takie studia. Aktualnie jestem w technikum na 2 roku, ale myslalem by isc do takiego zaocznego liceum. Praca jak praca, znalezc po liceum sie da mam wiele znajomych co maja, nie ma sie co kokosow spodziewac wiadomo ale te 1500 idzie zarobic, przy dobrych wiatrach nawet 2000, a po coz mi wiecej jak narazie?
Sa jakies perspektywy ale te 3-5 lat studiow mnie przeraza i nie zamierzam na nie isc. Kazyd ma swoje ambicje :) Lepiej wyjde hmm, przypuszczajac ze zdam egzamin zawodowy, bo mysle ze zdam, to z doswiadczenia znajomych wiem ze takim papierkiem gowno dzialaja. W polsce raczej nie traktuja tego serio. Szczegolnie Jakbym poszedl jako Technik Logistyk i ubiegal sie o ta prace.
Sam juz nie wiem hmm
Ale z samą maturą jesteś dosłownie NICZYM. Ze zdanym egzaminem zawodowym/technicznym i jakimiś praktykami (musisz sam się o to zatroszczyć, żeby załapać się na dobre praktyki, nie ma nic za darmo, jak jesteś lenie to sory..) możesz już szukać jakieś pracy, dobry fachowiec zarobi więcej niż większość osób po 5 latach studiów typu europeistyka czy turystyka itp. Jak jesteś ogarnięty to technikum jest fajną sprawą.
Technikum dobra sprawa, jak jest duzo praktyk, u nas jest tylko 1 miesiac praktyk w 3 klasie i na tym sie konczy twoja praktyka.
Fajnie by było jakby zawodu było tyle co w Zawodowce. Fakt taki zarabia duzo, jak znajdzie juz ta prace bo ma duze doswiadczenie jest fachowcem.
Sam juz nie wiem
Technikum może wam ewentualnie pomoc w znalezieniu pierwszej pracy a tak to liczy się tylko i wyłącznie doświadczenie. Czy po liceum czy po technikum możesz być gównem jak masz pecha albo kimś jak masz szczęście. Nie mówcie że matura nic nie daje bo pracodawcy na to patrzą na początku oczywiście bo później tak jak mówiłem wcześniej liczy się tylko i wyłącznie doświadczenie. Nie słuchaj się ludzi którzy nie pokończyli jeszcze szkół a uważają się za bogów rynku pracy. Studia to już inna bajka bo albo pracujesz w zawodzie albo w pracy w której po prostu były ci do zatrudnienia potrzebne trzy literki przed nazwiskiem.
Rzeczywiście, absolwenci liceów są bardzo poszukiwani na rynku pracy :DD
Jeśli matura ma gdzieś pomóc znaleźć prace to chyba na kasie albo w recepcji w hotelu. Jak bardzo dobrze zauważyłeś technikum pomaga w znalezieniu pierwszej przyzwoitej pracy i w tym momencie zaczynasz nabierać doświadczenia, a po liceum możesz najwyżej sobie oprawić świadectwo w ramkę. Nie mówię tu o przypadkach gdzie osoba po liceum zdała matury na 32% i zarabia 5tys. na rękę, bo zatrudnił ją wujek.
Nie nie, mam przykłady znajomych co po liceum zarabiaja po 1000-1200 zl na miesiac, jak dla mnie to dla takiej zwyklej osoby to git, bo nawet po studiach mozna tyle dostac. Po Technikum nie mam za wiele znajomych, ale wiekszosc co mi mowila to nie pracuja nigdzie, a jak pracuja to nie w zawodzie i tez zarabiaja te 1000-1500.
5 tys to i po studiach nie dostaniesz, chyba ze masz swietny pomysl na biznes.
@SzalonyMes
Jeżeli załatwisz sobie jakiś staż w Urzędzie Pracy, to nie będzie tak źle, już będziesz miał jakieś doświadczenie, do tego zrób prawko i robotę znajdziesz.
Jak widać koledzy poszli do technikum, bo to 4 lata opierdalania się i to kolejne 4 lata na utrzymaniu rodziców. Jeśli masz takie samo podejście no to sory, ja myślałem, że do technikum się chodzi po to żeby mieć zawód, a jak kolesie nawet nie zaliczyli egzaminów zawodowych to nie wiem jak mają pracować jako technicy. Jeśli dla Ciebie szczytem ambicji jest 1,5k na miesiąc to skończ jakąkolwiek szkołę.
Troche nie rozumiem po co pytasz na forum o zdanie, skoro swoje masz juz wyrobione i wyperswadowanie ci, ze ukonczenie liceum w cosinusie to jednak nie najlepszy pomysl wydaje sie niemozliwe...
Ogolnie to sama matura nie daje zadnych kwalifikacji do pracy gdziekolwiek, matura jest po to, zeby isc na studia. Jak nie chcesz isc na studia, nie ma po co robic samej matury. Co innego matura + technik, bo to juz otwiera pewne mozliwosci.
płaca minimalna jest podawana brutto więc minimalne wynagrodzenie wynosi w tej chwili 1130 zl miesięcznie. Tutaj widać to o czym mówiłem wcześniej że ludzie którzy nie skończyli szkoły wiedzą najlepiej jak wygląda rynek pracy :) jest jeszcze coś takiego jak 1/2, 1/4, 1/5 itd. etatu tak dla twojej informacji :)