Wystarczy, że na dowolnym portalu/czasie nie związanym z ową grą zostanie napisane słowo "Tibia", oznacza to automatyczne wysmianie reszty i żarty.
Czy to oznacza, że Tibia stanie się grą upadłą, z pewnego rodzaju upodleniem ?
Wersja do druku
Wystarczy, że na dowolnym portalu/czasie nie związanym z ową grą zostanie napisane słowo "Tibia", oznacza to automatyczne wysmianie reszty i żarty.
Czy to oznacza, że Tibia stanie się grą upadłą, z pewnego rodzaju upodleniem ?
Skoro ktoś ma problem z tym w co ja gram to chyba nie jest to mój problem ;d
Ludzie mają skłonność do wyrabiania sobie opinii na dany temat bez głębszego zapoznania się z nim. Tibia faktycznie może być interesująca, ale pierwszy rzut okiem, pierwszy kontakt z grą raczej zniechęca - niewielu osobom podoba się grafika rodem z lat 90 ubiegłego wieku + absolutny brak dźwięku. Na dynamikę rozgrywki też nie ma co liczyć, przynajmniej na początku, a właśnie pierwsze wrażenie jest ponoć najważniejsze.
Prawdopodobnie, że większość Tibijczyków to dzieci neo, nie mające pojęcia i zasadachpanujących w polskiej gramatyce, a także zachowujące się jak 8 latki (których też dużo).
Ostatnio na serwerze w cs'ie napisałem - kto gra w tibie? W skutkach czego dostałem bana..
No wczas, jakbyś publicznie się przyznał że grasz w Tibię to by cię ukrzyżowali. Mi i tak już nie wiele do tego brakuje. ;dd
A co do tego upadania, to nie wiem. Może tak może nie. No ale społeczeństwo dostało telewizory itd, itp i od tego czasu zaczęło głupieć. Już nie ma normalnych ludzi. xd
Prawdą jest, że Tibia jest symbolem 'gry noobów'. Przypuszczam, że to dlatego, że jest łatwo dostępna i bezpłatna, nie wymaga zbyt dużego ogarnięcia, więc przyciąga głupie dzieci, które zapraszają kolegów, a potem wchodzi potencjalny gracz, widzi jaki rodzaj graczy dominuje i już wyrabia sobie zdanie o grze. Ikoną nooba w dowolnej grze stał się polak w Tibii, i nie przypuszczam, żeby to się zmieniło. Do tego dochodzi oczywiście grafika i dynamika gry, a raczej ich brak. Ludzie mają ładniejsze, grywalniejsze, bardziej prestiżowe gry jak WoW, gdzie na globalu nie znajdziemy raczej dzieci Tibii, bo zwyczajnie nie będzie ich stać na grę.
Bo taka prawda, tibia coraz bardziej się ulepsza, lecz schodzi na psy bo nie ma w niej co robić. exp>pk>exp>pk>questy>exp>pk..
no tak, w WoWie za to w sierpniu wyjeżdżamy na wakacje gdzie mamy masę nowych questów, w zimę jest wigilia i nie wiadomo co...
każda gra mmo to exp>pk>questy
różni się tylko gra ale robi się to samo lol
imo Tibia póki co dobrze się trzyma i prędko nie upadnie, w necie było i jest tak wiele filmików o noobach w Tibii, jak to się wkurzają po dedzie itp., że opinia jest jaka jest
To nie o to chodzi :P popatrz na np takiego metina, noobów 10x wiecej jak w tibii a tak zszarganej opinii nie ma :P poprostu dzieciaki oceniają grę po grafice bez w ogóle sprawdzenia gry i robią jej zła opinie, opowiadają innym jaka ta tibia to "rzal i guwno" i tak w kółko...
Mi się wydaję, że to dalej jest kwestia tych nagłośnionych incydentach przez telewizje.
Ludzie, którzy w życiu Tibi na oczy nie widzieli widocznie zrażeni taką sytuacja zaczęli rozpowszechniać złe zdanie o tej grze. A do tego oczywiście dochodzą dzieci neo ; )
Bardzo złe opinie o Tibii bardzo często wnoszą Ci, którzy nigdy w niej nie osiągnęli nic ponad p set i 18 lvl. Dla mnie Tibia jest jedną z najciekawszych MMO, ponadto tylko w Tibii odczuwam pewnego rodzaju klimat, innym internetowym gierkom tego brakuje.
Klimatu już nie ma, bynajmniej ja zabijając kogoś czuje żal i smutek, to nie to co dawniej...
On ma rację, zasada jest taka sama, ale MMORPG tworzą ludzie, a gracze Wow'a, jak i L2, nawet na takich trochę "noobskich" serverach ze sklepem z najlepszymi itemami, znają ortografię, i nie sadzą cały czas "twoja stara", co się dzieje na rl tibii, i na większości otsów, tych "RPG" też.
tak sądzą tylko debile którzy nie maja własnego zdania biorą przykład z społeczności ludzkiej (ktoś powiedział zła gra to tez będę tak mówił i brał przykład jak przydupas który nie ma własnego zdania...)
To działa mniej więcej tak:
Jedno dziecko neo zagrało w Tibje i nie wiedziało jak ubić rata. To dałopost na jakimś forum, że Tibia to 2d gówno, a to podłapało więcej dzieci neo z tego forum. Z czego starsi nawet nie próbują jako tako się z tematem zapoznać, tylko wtórują temu, co twierdzi grom dzieciaków. Do tego dochodzi masakrycznie głupi reportaż w TVNie, nagrania płaczących noobów na YouTubie i skutki są jakie są.
Wedlug mnie, ludzie sugeruja sie chujowa grafika. Mysla ze skoro gówniana grafika, to odrazu gra tez musi byc do dupy. Bynajmniej u mnie tak bylo jak sie mówilo ze sie gra w Tibie.
Myślę, że o grafike też chodzi, ale jak są przypadki, że dzieciaki nie idą specjalnie do szkoły żeby pograć w tibie i przez to opuszczają się w nauce, albo czytałem też, że gdzieś na śląsku gracze zrobili sobie mały zlot w parku ludzi grających w tibie i dorwali jednego gościa który ma hlvl, przyłożyli mu nożyczki do szyi i straszyli, że jak nie poda passow do konta to mu poderżnął gardło, a w tym czasie jeden z typow sprawdzał na laptopie czy podał dobre passy :D
Niestety przez takie przypadki ludzie zawsze będą mówić, że to raczej nie jest gra dla normalnych osób...
90% ludzi ktorzy pier*ola glupoty o Tibii, nie grala w nia, sugeruja sie tym ze 2d i ogolnie mysla ze to syf ;P ale i tak wiele ludzi ktorzy tak sadzili kiedy zagrali zmienili zdanie i graja do dnia dzisiejszego
Od Tibii odciąga przedewczystkim to, że nie ma ona sensu, gra się by wbić lvl, potem kolejny i potem kolejny. Kiedyś, gdy ceny 10k dochodziły do 5 zł gra miała sens, bo można było na niej zarobić spore pieniądze, ale teraz, gdy 80 gr / 10 k to sorry bardzo...
Grafika też dno, ale jak zmienią z 2D na 3D to i tak pewnie kolejna połowa odejdzie... Nie da sie wszystkim dogodzić.
Nie. Tibia miała taką opinię długo zanim doszło do pamiętnego "wypadku" z krzesłem (czy tam taboretem, hehe). Chodzi właśnie o to, co już zostało tutaj wymienione: brak dynamiki, słaba grafika, brak dźwięku. Tibia w zasadzie niczym do siebie nie przyciąga, tym bardziej jej popularność świadczy o niezwykłym fenomenie tej gry.
@up
Do tych wszystkich wad dorzuciłbym jeszcze stereotyp tibijczyka ; ) - osoba przesadnie gruba lub chuda, inteligentna mniej lub bardziej, ale omijajaca szkole szerokim lukiem, znana z niesaomowitej determinacji w dazeniu do celu - 16h/d przy komputerze to przyjemnosc ; )
Szczerze? Niektórzy maja racje. Ale ja mam swoją opinie i radze wam sie przyznawać ze gracie w tibie. Dlaczego? Choćby dlatego ze nie każdy grający w tibie jest tak pojebany (czytaj. dzieci neo itp). Ludzie w moim otoczeniu (przynajmniej większość których znam wie że grałem/gram w tibie i traktują mnie normalnie). Nie rozumie waszych problemów wstydzicie się ze gracie w tibie?
Jest się czego wstydzić. W dobie istnienia dużo ciekawszych gier typu WoW, Lineage, RoM, LoL i inne nie koniecznie internetowe, pozostanie przy tibii wydaje się co najmniej dziwne. Oprócz tego, w tibii nie ma już normalnych, inteligentnych graczy. Pozostają naabki 11 lat, co to oni "zabijom cie jak nie dasz 30k i backpacka" z ortografią rzędu czesia z Włatców Móch. Z gry nie ma już przyjemności. Nawet RMT się nie opłaca, bo ceny są zbyt niskie, jak już to na szeroką skalę na kilku serwerach, ale biznes upada, bo cipsoft ma swoje antyczitowe toolsy. Premium jest imo w dalszym ciągu zbyt drogie, jak na taką tandetną grę. Kiedyś może były dobre, bo gra była trudniejsza, odkrywanie tego co zaprezentowali pracownicy cipsoftu zajmowało tygodnie. A teraz? Rozpisane questy, poradniki "jak expic knightem", mapy respawnów, boty, hacki. Wszystko po to, żeby zniszczyć sobie grę, która bez tego była by i tak nudna, bo wszyscy wokół z tego korzystają. Dodatkowo potencjalny tibijczyk ma w zwyczaju:
- dręczenie dupy ludzi, którzy z tibią nie mają nic wspólnego, na OWiONie, jak zabezpieczyć komputer, czym usuwać gejlogery itp.
- chwalenie się kolegom jakim to jest się pro, bo zarobiło się na dragon shieldzie 5k/ma sie skile 80/80
- w/w siedzenie na kompie 16h codziennie przez 7 dni w tygodniu
- omijanie szkoły/bycie w szkole i na informatyce sprawdzanie swojego levela na tibia.com
Wszystkim tym, co jeszcze w to grają, stanowczo odradzam i proponuję wyłączyć komputer/zagrać w coś innego, np. taką PIŁKĘ NOŻNĄ, która uczy współpracy i zdrowej rywalizacji a nie "jak zrobić f ciula naabkuw na rooku czyli sztuczka z ctrl+clone" i innych tibijskich taktyk.
Mam nadzieję, że Cipsoft zniesie sprzedaż pacców i po roku zamknie ten chory projekt o nazwie Tibja (no i da kod źródłowy do internetu)
Tibia ma swoj urok i dlatego jest przez jednych lubiana przez innych znienawidzona a jesli mowia ze to nie ma sensu ze jest beznadziejna to albo nie grali albo nie umieli i tak to sie rozprzestrzenia a patrzcie kto by gral w tibie 3d no kto?? wlasnie nikt by niegral bo to jest ten urok 2d i tylee i kazda gra polega na exp.pk.quest.exp.... tylko w tibi masz skillowanie i to ty decydujesz jakie hity zadajesz i to ty wybierasz bron a nie tak jak w wowie musisz miec lvl i dane statystyki i to jest ten minus:))
Jeszcze dopiesze taki przyklad:
NFS porsche 2000 i to jest klasyk moj qmpel to raz na rok przechodzi bo mu sie ta gra tak podoba jest realna i jest uwazana za jednego z najlepszych NFS do tej pory a nie ma grafiki nic szczegolnego tylko ta grywalnos ten styl i tibia tez jest jedyna w swoim rodzaju nie ma innej gry a czym sie np rozni taki wow od cabala platnoscia ?? no chyba tylko tym.
Teraz doczytalem do konca i nie ejst zle byle sie opanowac 2 max 3h przesiedziec pograc ale to wszystko ja przez zale wakacje do kompa nie usiadlem zaczolem grac bo mnie qmpel z klasy namowil a wiecie h lvl trudno odmowic i tak mam nowa postac duzo nowych znajomosci narazie skilluje i wolno ida skille bo to 1 klasa tech i treba 3 paly poprawic ale jak sie chce to mozna ograniczam sie z tym skille bije juz od tygodnia mam 54/54 ( nie chce sie chwalic) a male pewnie duzo osob by mnie wysmialo ale szkoda tyle pieknych dni przesiedziec przed kompem wole zagrac w pilke puki jest pogoda i pomimo takiego wieku(16 lat) lubie z qmplami pojsc pozjeszdzac na sankach.
Powiem to tak. Wszystko co miało być napisane zostało już to zrobione.
Ja kończyłem grać 3 lata temu grałem na Harmonii ED. Żeśmy ze znajomymi chodzili do kawiarenki internetowej żeby wspólnie grać, każdy z nas miał pacca. Któregoś pięknego dnia koleżanka zapłakana przyszła do mnie że jakiś frajer od d...... k..... ja wyzywa ciągle że wysyła jej liściki w tibi z takim wyzwiskami. Po krótkiej rozmowie z koleżanką, dowiedziałem się że Facc player chciał kasę od niej.
Ty masz pacca a mnie nie stać daj 1kk, koleżanka wytłumaczyła frajerowi że nie posiada takiej ilości kasy. Sytuacja z liścikami trwała jakiś czas. Wreszcie się zdenerwowałem wszedłem na drugiego chara, trwało to chwilę i o dziwo lat w tedy 13 dziecko podało mi wszystko łącznie z telefonem komórkowym.
Długo nie czekając poszedłem i zadzwoniłem do frajera i mówię jaka sprawa jest:
Wiem gdzie mieszkasz i tam do ciebie przyjadę to sobie porozmawiamy. Podałem też wszystkie dane moim znajomym oraz osobą które te frajer nękał. No i z tego co wiem kolejne telefony odbierali jego staży straszyli że zgłoszą te groźby na Policję. Potem dzięki totalnym uproszczeniu gry przestaliśmy grać. Za dużo Frajerów bez pacca się włóczyło. Teraz jest jeszcze gorzej.
ani troche to tylko durna gra, pare pixeli. Co mnie obchodzi opinia kogos na temat, tego jak spedzam wolny czas na komputerze, nie ktorzy sie masturbuja, inni szukaja hot 40stek, inni wiedza tylko co to paint, a jeszcze inni graja w tibie. Kazdy kto by powiedzial w moja strone, ze jestem "jeb*iety" bo gram w tibie, zostalby zignorowany :D
Tibia zawsze była grą "odrzucona"...
Słaba grafika, brak dźwięków, płatne konta itp sprawiały ze większość statystycznych graczy traktowało to jako bubel, a nawet więcej granie w tibie traktowali jako coś upokarzającego.
Do tego te historie w mediach... Bicie matki krzesłem i te sprawy na pewno jej nie pomogły.
No ale, jednak ten kto w to grał wie ze ta gra ma specyficzny klimat które nie maja inne gry. Ma ten klimat który powodu ze nie zwraca sie uwagi na grafika <chociaż mi tam się podoba>, czy brak dźwięków.
Każdy gra w to co lubi. Ile razy było:
-W co grasz.
-W Tibie.
-Żal, dziecko Tibi.
Mam to gdzieś czy komuś się podoba to że (teraz -grałem dawniej- gram) w Tibie.
Będę chciał będę nosił spodnie na lewa stronę i co?
Jeżeli dajesz sobie wciskać że jesteś jakiś dzieciak bo np:
lubisz składać małe samochodziki to nie polecam zostawać prezesem albo jakąś inna ważną osobą w firmie bo łatwo ulegasz czyjejś opinii.
@up
No niestety bywają i tacy psychopaci.
Ale na przykład gracze WoWa była przecież taka historia że jakiś Chińczyk zmarł po 7 dniach grania w WoWa bez przerwy bez jedzenia i picia.
W każdej grze znajdą się nałogowcy którzy za byle co mogą komuś krzywdę zrobić.
Następny co wy macie z tym uzależnianiem?
Człowiek może się uzależnić nawet od picia herbaty kurwa.
Na oglądali się TVNów i teraz pierdolą takie głupoty aż mnie krew zalewa.
Ja omijałem szkołę w czasie kiedy grałem w Tibie i co?
Ani razu podczas mojej nieobecności w szkole nie grałem w Tibie bo mi było szkoda czasu wolałem sobie zrobić to co miałem zaplanowane np. na popołudnie że by później mieć wolne.
@upTibia uzależnia? Ile jest używek, które są gorsze od tibii. To ja już wole być tzw. no-lifem niż ćpać czy chlać, a niestety taki mam wybór bo teraz technikum wcześniej gimnazjum to tylko to im w głowie. Nie raz miałem przpał i już wole grać se w tibie(wyrosłem z bicia taboretem chociaż miałem lepsze jazdy xD ale to kiedy indziej)
@topicJestem w klasie informatycznej w technikum elektronicznym. Na początku jak szedłem do szkoły myślałem se "umm Elektronik to pewnie w Ch** osób w tibie zna i lubi" a sie okazało inaczej 100% klasy z niej leje a co lepsze to 1/2 w nią gra-.- i ja nie rozumiem tych ludzi ja se w telefonie coś tam o tibi czytałem z nudów podchodzi jeden co leje patrzy pyta co to. Ja chowam ten czyta i mówi żebym zostawił i przez 10 minut z nim se rozkminiałem. Nie rozumiem ludzi co za problem sie przyznać(chociaż skoro mają jak ja to nawet ich rozkiminiam) Tworzy się przez to paradoks: każdy się smieję i przez to nikt sie nie przyzna więc sie śmieje głośniej, więcej itd. w ten sposób mało osób gra.
Mam znajomego on preferuje BF:BC2 i tera COD7:Black Ops nie lubił Tibi śmiał się ze mnie a jak z nim pogadałem to wkońcu stwierdził, że grafika to mu się nie podoba ale jakby zagrał to pewnie by się wciągnął(cały urok tibi te bicie pixelków xD sam to kocham xD).
moim zdaniem, to jedna z trudniejszych gier. ciezko ogarnac tym bardziej dla dzieci..
#edit
no moze kiedys, nie wiem jak teraz w sumie bo juz troce gralem. no ale na pewno kiedys bylo trudniej, logowales sie i musiales sam sobie poradzic. teraz tutoriale itp. wiec na pewno jest latwiejsza. ale tibia od kad pamietam jest tyrana przez wszystkich
nieeee tibia nigdy nie upadnie, nie dopuszcze do tego bede sam na serwie wolne miejscowki -raj Bla bla bla
a tak na powaznie to macie racje tibia upada, updaty rodem z ots itp
Synu nie głupio piszesz.
Przejdź na ciemną stronę mocy na stronę trudniejszej Tibi.
Promuje taki fajny pomysł aby zrobić Cipsoftowi nazłość i robić OTS'y z aktualną gafą i questami ale z systemem pvp rodem z Tibi 7.6.
A co tacy będziemy!
Wtedy zobaczymy kto lepiej na tym wyjdzie ja/my czyli cała społeczność tych co robią OTS'y na sms shopach czy Cipsoft na Pacc'u.
Chodzi o to że ktoś "fajny" w danej klasie lub szkole powiedział
-Grasz w Tibie?
http://img842.imageshack.us/img842/2807/lolebd.jpg
-Nolife.
I większość żeby się mu przypodobać też tak mówi a nieraz myśli inaczej.
Poza tym po co rozkminiać że ktoś się śmieje że ktoś gra w jakąś tam grę. Jebać go.
Każdy gra w to co lubi i tyle cała puenta tej rozkminki.
Ja to napiszę inaczej. Rok temu grałem w WoWa poznałem kolesia który grał w tibie.
Czemu zrezygnował, już to piszę grał na serwerze pvp Palladynem bez pacca, zamierzał sobie kupić.
Lecz miał wyznaczone skille i level przed kupnem pacca. No i expi sobie na facc tombie wbijają się dwie postacie lvl'e jeden 43 drugi 49 i do niego PL?? odpowiedział tak.
No i co usłyszał dawaj kasę albo giń, nie płacił więc go ubijali. Koleś się zdenerwował kupił pacca oraz trochę golda. I w ciągu miesiąca wbił lvl 60 plus skille 68/51. No to wbija się na facc tomba i wali swoich prześladowców, wziął ich ubił ci do niego z żalami że jest k.... ch.... itp. rozwaliłeś nas tylko dla tego że masz pacca, bez niego byśmy cię za.... .
Opowiadał mi że kolesie potem na game czacie pisali ten i ten nas zabija niech ktoś nam pomoże.
Potem koleś został zwyzywany na game czacie, że nie potrafił ich zabić na facc to na paccu dał im dopiero radę i że jest tępy bo wydał kasę na pixele i tyle ich widział w grze.
Hehe teraz morał taki że dzieci płaczą na forach że Pacc mają lepiej.
Jak to no-life z expem zasuwają. A tak naprawdę boli ich to że oni nie mają Pacca dla tego na necie jest tyle negatywnych opinii na temat tibi.
No niestety... I dziwi mnie to ze jeszcze tylu graczy gra w tą grę ;d
tibia to tibia.
świat idzie do przodu, tibia stoi w miejscu.
ja lubię tibie tylko dlatego że czasem można znaleźć tam kogoś z kim można normalnie pogadać(czasami ci tibijczycy wywierają na mnie lepsze wrażenie niż moi realni znajomi)
a pozatym nienawidze zmian.
tibia jako gra jest mhm.... klasyką? ale klasyką która została zniszczona przez graczy - przez te tzw. neo kidzy... czyli przez was wszystkich(moi wina też jakaś w tym jest)
kropla do kropli i zrobi się oczko wodne a z kilku takich oczek wodnych jest ocean(kropla to wy, gracze i wasze zachowanie)
tibia ma złą sława, i dobrze... może dzięki temu trzyma jeszcze troche tego klimatu
To proste... ludzie słyszą tibia to kojarzą matka, syn, krzesło, tvn i myślą, że wszyscy grający w tibię są niezrównoważeni psychicznie -.-
jak tibia ma nie być obiektem żartów i nienawiści jak 90% graczy boi się przyznać że gra w te kwadraty, zamiast powiedzieć "Tak gram w tibie, Co?! Uważasz mnie za debila?! Za to że gram w jakąś grę?! Podaj mi chociaż jeden sensowny argument potwierdzający twoje zdanie i nie ma być to argument typu "jakis koles pobil matke krzesłem bo mu tibie wylonczylaxD lol lol2 o lol" ani "looo w tibie grajom same dzieci neo i 8 latki lol xDD" komixxy i demotywatory przeglądają również dzieci więc według twojego twierdzenia sam jesteś "dzieckiem neo" Co?! nie masz żadnego sensownego argumentu?! Jaka szkoda"
Całe szczęście że ja nie gram w tą nudną i monotonną grę istny pożeracz czasu który bardzo skutecznie niszczy kontakty towarzyskie w prawdziwym świecie, czego skutkiem jest z dnia na dzień coraz większe uzależnienie i zatracenie w wirtualnym świecie. Tylko szkoda że trochę zbyt późno to sobie uświadomiłem
jak wolisz byc no-lifem niz "chlac" to wbrew twoim przekonaniom nie swiadczy o tobie dobrze
dlaczego? bo tak czy siak siedzac przy komputerze caly dzien nie zrobisz nic do skzoly nie nauczysz sie no kompletnie nic czyli tak samo jak pic dzien w dzien niszczyc sobie wzrok mozg moze mniej niz alkohol watrobe itp ale jednak z tym ze jak pijesz to przebywasz z ludzmi
pogadasz posmiejesz sie . Za pare lat ten koles co chlal bedzie mogl sie spokojnie odnalezc w spoleczenstwie bedzie towarzyski lubiany a no-life pzrez cale zycie bedzie siedzial przed telewizorem/ komputerem