Przeglądałem sobie dziś oficjalne forum tibi i natrafiłem na taki temat:
forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=2186373
czyżby w końcu 469 został rozkodowany??
Przeglądałem sobie dziś oficjalne forum tibi i natrafiłem na taki temat:
forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=2186373
czyżby w końcu 469 został rozkodowany??
jak dla mnie bajer, widziałem gdzieś to zdanie już wcześniej... ;p
#edit
poza tym, nikt by się tym tak chętnie nie dzielił...
#edit down
ciekawe kto niby....?Cytuj:
Nawet na naszym forum są osoby które potrafią go odczytać więc nie widze tu nic niezwykłego.
Nawet na naszym forum są osoby które potrafią go odczytać więc nie widze tu nic niezwykłego. A w książce nic ciekawego nie widze.
Pozdrawiam,
Wexapus
Wątpię żeby ktoś rozwiązawszy owy kod udostępnił go na forum gdzie zagląda kilka tys. osób. Po za tym co nam po jednym zdaniu. Moim zdaniem ten kod jest nie do rozwiązania (oczywiście zawsze jest jakaś nadzieja ^^). Po za tym to pierwszy post kolesia i to z 10 poziomem (chyba, że to 2 char), oraz zapewne skopiowane z innego forum. Tylko po to aby ludzie mu płacili za pełne rozwiązanie.
Cytuj:
the solution is simple, apply logarithm fucntion methods to solve the ecuations wich is based in a encrypted language , which aswell can also be undecoded with a hex decoder program aswell as u can try to run a diagnostic to find the path that leads u to the dark side.
jednak ja sie dziwie, bo i tak wiele programy sprawdzajacyh algorytmy nie mogło sobie z tym poradzic... Wiec moim zdaniem fake
Ee raczej fake bo kto by się dzielił?? Ja bym zrobił chary na większości światów i wykonał zadania do których NIEZBĘDNE jest obeznanie w tym języku, a następnie nagrody sprzedawał po astronomicznych cenach ; )
A potem to oczywiście niech wszyscy sie na niego rzucą (na kod ;d)
Poczekajmy co powie Avarion :PP Tylko szkoda że nikt i tak nie zgobędzie winged helmetu/a
@up
Bo quest został usunięty, teraz jak się nie myle jest tan bs quest
Fajny kit... Na pewno by się ktoś podzielił gdyby to rozwiązał...
Nie wiem czy to prawda czy nie , ale z samej zabawy z tymi liczbami doszedlem do wniosku ze nie da sie tego zdekodowac bez uprzedniej zabawy z calym tekstem (calym czyli wszystkimi ksiazkami naraz - dosc silny komp rozpracowywal zaleznosci ciagow cyfr naparwde sporo czasu) , a to nawet nie byl etap tlumaczenia tylko szukania zaleznosci.
Wiec wg mnie wydaje sie to byc watpliwe ale kto wie.
A co do argumentow ze fake bo by sie nie chwalil - hmm dla mnie to zaden argumant jedynie co najwyzej typowe ludzkie zachowanie.
Bynajmniej nie oznacza to jak juz nadmienilem ze uwazam ze to jest prawda , ale moje argumenty wykraczaja poza sformulowanie : by sie nie chwalil.
Nie dalej jak 3-4 miesiące temu identyczne "tłumaczenie" pojawiło się na forum tibia.de, po krótkim czasie okazało się być tworem wyobraźni autora.
ludzie, nikt na 100% tego jeszcze nie przetłumaczył!!
cipysofty się upiły i waliły łbem w klawiaturę a że takie liczby fajnie wyglądały to se zrobili język beholderów ;p
fake
nie, to nie prawda.
jestem w trakcie tłumaczenia (mam 5 słów)
tłumaczenie jest to raczejłamany angielski -> poprzekręcane słowa lekko i nie gramatycznie.
Czemu?
Aby łamacze działające na algorytmach nie rozkodowaly.
powiem wam, że aż tak trudny ten kod nie jest
albo trafiam na tylny kod jak to mówił mój wykładowca
A mi ten temat na forum niechodzi czy ktoś by mugł wkleić co tam pisze będe bardzo wdzieczny ;p .
Dziekuje.
Ten temat jest bez sensu jak lokata i zenujacy jak twoj nick... Co nam z jednego [nie wiadomo czy prawdziwego] zdania?...
Serio ? ;)
Nie chcem spoila w zadnym wypadku ale zadam proste pytanie.
Skad wiesz ze np (tu strzelam z glowy) 094837477282803481772790 to np 4 wyrazy , jak to podzieliles?
I jak przetlumaczyles.
Nie pytam sie dokladnie o spoila. Nie bynajmniej.
Mi wystarczy ze bardzo mgliscie niezrozumiale dla innych dasz ogolny zarys twojego podejscia do tematu.
Mi jakimś cudem wyszło jedno słówko, ale na pewno złe, bo byle jakie litery podstawiałem :) Mam nadzieję, że jak napisał Tenchorius ktoś da jakąś podpowiedź jeżeli będzie miał na 100% pewny klucz do szyfru i nie będzie walił konia całe dnie rozkodowując inne teksty w tym języku xD
cyt.:
Studying the first book in the first bookcase I've found out that it's countaining text and information about the famous Khundahamar, aka Thunder Hammer.
This is a copy of the book in pure numbers:
56114572785726118576436467243534527560192889521973 5364672496847560 19968477090889521972781670512164856114519199118003 6468895219911800 65128
And this is the translation into english letters:
Forgotten through ages, lost into time, is the Khundahamar, the precious one.
If this conversation will get hot I might translate another book for you.
The last thing I will tell you is a nice tip: 'The eyes is the answer'.
Thanks for reading this, and good luck solving.
Sincerely, Ferumbras do Calypso.
Według mnie to: ...Sranie w banie, chóje móje, dzikie węże i pytony, co do tego języka..
Temat zamykam , jeden temat o 469 starczy... Nie ma możliwości sprawdzenia czy ten ktoś pisze prawdę jak na razie. Jeżeli naprawdę będzie jakiś postęp w tej dyskusji to kończcie ją w innym temacie: "Hellgate's Library, 469 i spoilery".
Pozdrawiam Aqualek