Dziś w nocy miało miejsce dość poważne włamanie na serwer serwisu. Wiele ważnych plików zostało skasowane - pracuję właśnie nad przywróceniem serwisu sprzed awarii, ale może to potrwać. Nie wiem czy wszystko uda się odtworzyć.
Wersja do druku
Dziś w nocy miało miejsce dość poważne włamanie na serwer serwisu. Wiele ważnych plików zostało skasowane - pracuję właśnie nad przywróceniem serwisu sprzed awarii, ale może to potrwać. Nie wiem czy wszystko uda się odtworzyć.
Hmm... obecnie nie działa strona główna. dobrze że forum działa...
Czy można będzie poznać jakieś szczegóły odnośnie włamania- użyta metoda, czy hacker skasował po prostu pliki, czy coś jeszcze itp...
Z tego co widze skasowany jest tylko caly katalog tibia.org.pl - reszta domen ocalala. Nie wiem jeszcze dokladnie jak wygladalo samo wlamanie - zajme sie tym potem. Narazie chce postawic strone.
Mam nadzieje że najlepsza strona o tibi (moim zdaniem) zostanie naprawiona!! Pozostaje mi tylko życzyć powodzenia!
btw: Chyba tym hackerem nie mogło być dziecko neo skoro udało mu się zepsuć serwer.
Archarius: a masz kopie wszystkich plików? a co do włamania, to gość owneda nie dał?
Który to już atak na serwis? :/
Chętnie poznam szczegóły, na razie możemy jednak tylko czekać, jak to się wszystko skończy.
Czy to oznacza pisanie opisów bronii, czarów itp od początku?Cytuj:
Z tego co widze skasowany jest tylko caly katalog tibia.org.pl - reszta domen ocalala.
BTW Forum u mnie jest brązowo niebieskie ;s
EDIT
Widzę już konkurs na redaktora do questów - czyli mam dziwne wrażenie, że trzeba będzie wszystko budować od nowa ;(
EDIT 2
@down
Dobreeee ; d
mały trick:
www.google.pl -> tibia.org.pl -> kopia strony
tak samo ze wszystkimi odnośnikami ;]
EDIT: a strona stała na bazie danych? bo jak tak, to mały problem...
Każdy porządny serwer ma ( powininen mieć... -.- ) kopię zapasową głównych plików...Cytuj:
pLuToN napisał
strona do niedawna działała przez CMS - używała bazy danych i była generowana dynamicznie.Cytuj:
hacker_virus napisał
Dość niedawno zmieniono ją na wersję statyczną, zeby zmiejszyć obciązenie serwera.
No też tak rano mówię sobie wskokne na stronę główną a tu 404 Not Found ;( Przed chwilą wszedłem na forum i czytam co jest grane... Chyba troche czasu zajmie pozbieranie strony głównej (jeśli nie ma kopii). Jakby było za dużo pracy to można by było zebrać ochotnikow do "sklejania" forum (to tylko takie moje tam sugestie ;p). Cya
I sie porobilo ; x
Oby wszystko wrocilo do normy. Wygladem forum mozna sie zajac pozniej. I miejmy nadzieje, ze kopie zapasowa posiadasz ; )
Niestety to nie takie proste - kopia zapasowa jest, ale pozostaje jeszcze sprawa plikow dynamicznych ktore teraz trzeba wygenerowac. No coz - zobaczymy jak to bedzie - narazie intensywnie pracuje zeby przed wieczorem strona stanela na nogi :)
oho ; f ale sie probilo...widzicie? niepotrzebnie jestesscie najlepsza strona o tibi...to napewno tibiakropkapeel chce was sabotowac i psuc wam wszystko zebyscie sie zniechecili i zostali 2ga najlepsza strona ; P
Ale skoro Arch juz nad wszystkim pracuje to moze mu sieuda to naprawic...wspolczuje ci ;f zamiast miec wolne musisz sie meczyc nic z tego niemajac...
a tak w ogole to smieszne forum sie zrobilo...tylko ten niebieski brzydko wyglada z tym brazowym i sie pare rzeczy na angielski przetlumaczylo, bo o ile pamietam bylo po polsku : P tci. powodzenia wam, wspieram was duchowo, chyba ze mnie potrzebujecie to ja chetnie; r
a na ots.pl bylo podane lign i haslo do panelu admina ;d
W00t
@up
I co? lognołeś się ? -.-
@topic
Nareszcie coś się dzieje ;d
Dawno nie było żadnego niusa.Dobrze że forum ocalało :)
Teraz trzeba myśleć o lepszych zabezpieczeniach ;)
Arch, mozemy jakos Ci pomoc w przywroceniu strony / forum do normy ? Osobiscie sam sie na tym za bardzo nie znam, wiec pytam czy cos mozna zrobic o;
Ta i możesz jeszcze CipSoft zaplanował tego hack? ;dCytuj:
tatomniebije napisał
@Topic
No i znowu hack ;/
Ale dobrze że chociaż forum działa normalnie,
@pLuToN
Konkurs na redaktora od questów jest już od paru dni ;p
Na ots.pl pisalo miej więcej:
hacked?
2x code injection & 49+ sql injections found;
ftp: tibia.org.pl Username: archarius
Password: archy
Security is powah, we meet again, huh?
; )
@ZinC
Jak i ja bym mugł w czymś pomuc.. to z chęcią ;)
Wogóle co za debil robi włamania?! :P
Teraz forum wygląda dziwnie,jakies niebieskie kolory...
Chyba jakis palant nie lubi Tibii to niech sie włamuje na tibie.pl ^^,a nie na org.pl ; d
Jest masa 'atakow' moze nie hackerow, ale trolli na tibia.wiki, ktore chyba jest tibia.pl.Cytuj:
Frox napisał
Kur... Zawsze coś musi się zjebać :'( , a długo było tak dobrze ....
@
Archarius wiesz może co było przyczyną włamania ? Keyloger ? Moze coś innego , badałeś już to ?
Czy ja jak i inni użytkownicy możemy jakoś pomóc np. zbierać informacje na temat broni itd .. ? Czy odzyskasz te informacje : > ?
Acharius powiedział że sposobem włamania zajmie się później. Na razie najwazniejsze to postawić spowrotem stronę, bo zaraz dzieci ze szkoły wracają i będzie ~1000 topiców "tibia.orgpl" mi nie działa ... -.-Cytuj:
pawel1992 napisał
Zbierać informacji nie ma potrzeby - serwis ma kopię zapasową, jedeny co teraz trzeba zrobić to trocę " technicznych" operacji na plikach- userzy nie moga w tym pomóc...
Mam do was wszystkich sprawe. (Tylko nie patrzcie na ilość postów i warny) Chętnie bym pomogła przywrócić strone do stanu PRZED incydentem. Gram w tibie prawie 4 lata. Znam TROSZKĘ PHP i w pełni HTML. Najlepiej by było jakbym mogła pomóc coś w stylu pisaniu questów od nowa lub nazwy itemów itp. ale mogę sie tez troche zajac techniczną strona ;) Arch proszę o rozpatrzenie mojej prośby bo praca u was mogłaby być dla mnie prezentem na gwiazdke :):) Pozdrawiam, Kamila
P.S Co do hacku to wiem jak sie czujecie. Prowadzilam kiedys serwis donkeyplanet.info po hacku nie mogłam zebrac mysli czułam sie jakbym stracila kogos z rodziny. Naprawde to jest trudno do opisania. ;( Prosze o rozpatrzenie pozytywnie mojej prośby...
@up
A nie znalazło by sie dla mnie jakaś kategoria na forum zebym modowała. Proponuje stworzyć nową kategorie np. Internet i Komputery... moglabym modowac bo z tego co widzialam duzo jest tematów ktore potrzebują takiej kategorii. Arch please przyjmij mnie ;)
Ahh...ten nasz kochany ZinC'unio ;*** On zawsze sam z Siebie pomaga innym, którzy są w potrzebie <33333Cytuj:
ZinC napisał
@topic
No cóż następny jakiś internauta z komplekasami i niespełniony marzeń...
Gdyby była potrzebna pomoc chętnie pomogę, jeżeli będę w stanie.W razie pomocy piszcie na gadu 1554900.
@Czarnaa
n/c
Pozdrawiam.
@Ktoś tam up
Konkurs na redaktora rozpoczął się już wcześniej.
Z tyloma warnami i wciaż za dużym (tak mi się wydaje, chodzi o wysokość) podpisem? Żarty...Cytuj:
Czarnaa napisał
@topic
:S Dobrze, że jest kopia zapasowa, bo pisać wszystko od początku byłoby cieżko...
No to lipa :/ mam nadzieje że niedługo wszyskto wróci do normy i ktoś sie zajmie tym hakerem :)
Oh szkoda :( .
Myśle że zaniedługo bedzie OK.
Damy Rady .
Szkoda ze tak sie stalo dzisaj :{
@2xup
A mam ci wkleić screena za co dostałam te all warny. Za pomaganie innym graczom. Raz nie doczytałam regulaminu bo byłam już spiąca. Za 1 jedyny warny (który mi sie nalezal) mam płakac bo nie moge zostać redaktorem?
Co do podpisu czemu mowisz "wciaz" jakoś nikt mi nie mówil ze mam za duzy podpis tym bardziej mowili ze mam ładny... Wiec od tego sie odczep prosze...
Arch ponaglam prośbe...
Cóż,każdy popełnia błędy. Osobiście interesuje mnie sposób jak dokonano włamania,oraz kto to zrobił. Czy był to ktoś kto znał stronę,czy serwis został wybrany przypadkowo. Zachowania krakera,nie popieram,powinien po wykryciu błędu zgłosić go do admina lub samemu załatać. Mam,jeszcze pytanie. Czy sprawa włamania zostanie zgłoszona na prokuraturę?
@Czarnaa
Mnie,wprawdzie interesują komputery,internet,zabezpieczenia jednak moim zdaniem tworzenie takiego działu na forum, niema sensu. Jak ktoś będzie chciał poczytać o komputerach to znajdzie sobie inne odpowiednie forum. A gdyby taki dział,miał powstać, to moim zdaniem na stanowisko moderatora jest wielu,bardziej zaufanych kandydatów niż ty.
http://img301.imageshack.us/img301/7048/warnyvr7.pngCytuj:
Czarnaa napisał
http://img301.imageshack.us/img301/7048/warnyvr7.png
Link1: http://forum.tibia.org.pl/showpost.p...0&postcount=34
Link2: http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?p=1265147
Link3: http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?p=1247307
Wiec kurwa nie mow ze warny sa 'bo moderatorzy mieli kaprys a ja jestem taka swietna i nic nie zrobilam', bo nalezy ci sie kolejny za podpis. Ty chcesz dostac posade moderatora / redaktora nie znajac regulaminu ? Zalosc.
@topic
Ponawiam pytanie - mozna jakos pomoc ? ;p
Mało komu chce sie zakladac konto na nowym forum gdzie nikogo sie nie zna itp. Nie mowie akurat ze chcialabym byc moderatorka TEGO działu chętnie bym patrolowała obojętnie jaki dział tylko żeby pracować z wami :) Naprawde mi na tym zalezy...
@EDIT
A przeczytałes chociaz te moje posty by ocenic czy az tak zawiniłam. 1 warn za teamt "EQ Orców... bezsensowany bo uspokoilam ludziska :/ 2 warn nalezal sie bo nie doczytalam regulaminu... 3 warn za ZAPROPONOWANIE DANA REPUTA... to było juz dawno.. a zreszta miejscie swój swiat i nie przyjmujcie do niego nikogo... Chcialam pomóc a co slysze "kurwa" itp. wiec dziekuje. Narazie
Też jestem ciekaw w jaki sposób dokonano przestępstwa. Mogły by zostać podmienione linki do programów z downloadu, ale wątpię czy tego kogoś by interesowało jakieś konta do Tibii.
@Czarnaa
Pytań na tym forum jest wiele, które by pasowały do takiego działu. Myślę, że by sie przydał taki dział. Dużo użytkowników by z niego korzystało.
Powiem tak - fajnie, że chcesz pomóc ale LOL!Cytuj:
Czarnaa napisał
Arch prosze a nie znalazłaby się jakas kategoria zebym modował? Np. pokemony albo cóś! Plax!!11111
Zasanów się co piszesz! Na moda trzeba zasłużyć, a nie gówno robić i na harpa wjeżdżać.
Pozdrawiam
//Belzebub
Imho.Cytuj:
Czarnaa napisał
Jakby każdy tak pisał, że jest wspaniały, taki dobroduszny i chce być modem i by wam dawano modów to już połowe użytkowników forum by miało czerwony kolor...Także zostaw to w rękach Adminów i Modów bo oni najlepiej wiedzą kogo mają wybrać!!
Byly juz propozycje takowego dzialu, ale jak widac nie wypalil. Osobiscie jestem przeciwko - starczy temat w owionie.
Btw - czy mi sie zdaje, czy kazdy kto chce zostac modem / kimkolwiek, pisze czego to on nie zna, jaki to on dobry nie jest, czego to on by nie zrobil by ta posade dostac ? Zero wad ? Dziwne :O
@Belzebub
A ja ? Ja nie zasluzylem :O
//Dobra, EoOT (End of OFFTOPIC) - ZinC
PO 1 MODOWAŁA a nie modował...Cytuj:
Belzebub napisał
Po drugie już napisałam ze dziekuje.
@OFFTOP Jeżeli naprawde lubisz Pokemony to nie chwal sie przy ludziach.
ja dzisiaj ok godz to widzialem, nawet ots.pl nie dzialal. Nawet byly hasla do ftp:P Mam nadzieje ze wzszystko powroci do normy
bah zgadnij co obchodza nas twoje serwisy stronki inne shity ?Cytuj:
Czarnaa napisał
co do twojej osby to raczej nie dostaniesz moda bo "o mam skila jestem kewl" a wiec nie masz co lizac sie o moda znajac sie na php grajac w tibie znajac i tak wiekszosc moderatorow adminow moda dostanie osoba ktora uzywa mozgu nie tylko do tego aby sie mscic za byle pierdole typu "o on mi kiedys napisal ze jestem stupid to teraz ban"
oczywiscie nie czytalem twoich postow i leje na to czy ktos tak mowil czy nie to akurat bylo do wiekszosci forumowej
a wracajac do twoich zali i reklamy to sorka ale w regulaminie jest wyrazna wzmianka o takich pierdolach. A co do tej stronki i traceniu kogos z rodziny to wielka przesada, mianowicie masz rodzine zlozona z masy plikow jgp/png/doc/etc ? to pogratulowac
@topic
nie i nie ostatni atak na serwis sadze
badzcie bardziej ostrozni
yours Raziel
Fajna stona zostala skasowana :( dziecko neo tylko by to potrafilo albo naprawde wyszkolony haker przciez chyba cos tej strony broni nie??
Ouch. Odczepili by się już. Ale z tego co widzę, to wszystko chyba działa...?
Pozostaje tylko mieć nadzieję, że to się więcej nie powtórzy :).
Raziel- ;dd
Nie wiem jak u was, ale u mnie wszystko działa ;o
Forum jest takie jak zawsze, strona główna też, a spis broni itd. również jest taki jak dawniej.
@up Działa all bo Arch już naprawił ;]
@topic Taaa powyzywajmy jeszcze te dzieci neo to napewno będzie mniej włamań ...
Jak oni mogli to zrobi przecież to niewyobrażalne
Jeżeli mu sie cos nie podaba to nie niech se odłączy neta :p
A wogóle to po co to .
nie wiem naprawde po co to im ale moim zdaniem bylo to bezsensowne i że to potrafił to sie tylko z niego śmać że taki głupi
Ciekawe kto to zrobił a przedewszystkim po co?
Ot kurwa dzieci dorwały sie na technika informatyczne i tera nudzą sie hackując strony :s takiego tylko za jaja powiesić :P oby wszystko było ok :)
http://i10.tinypic.com/2hsc1z8.jpg
To co sie krylo za magicznym guzikiem ; )
Cytuj:
Kacpero Master napisał
arch jesli to prawda, to mam nadzieje ze ta sytuacja nauczy cie stosowania hasel z kategorii bezpiecznych.
Głupota ludzka nie zna granic. -.- I co on/ona z tego ma ze zchakował(a) stronke satysfakcje? Teraz pewnie siedzi jako Gość czyta nasze posty i się smieje....
ja chyba wiem kto to zrobil. Ale niech atakuje dalej dobrze wam tak. Wy mi banujecie acc za nic praktycznie to teraz on sie wam rewanzuje.
huh.. to dlatego dziś rano mi ani forum ani strona nie działała... :\
huh przykra sprawa... :|
Jestem ciekaw kto ;P /jak to włamanie nastąpiło ...