Witam. Od ilu godzin czy nadgodzin pracy, jest wiekszy prog podatkowy w Anglii? Czy oplaca sie robic nadgodziny jesli pozniej dostajesz wiekszy podatek i wiecej Ci z tego zabiora?
Wersja do druku
Witam. Od ilu godzin czy nadgodzin pracy, jest wiekszy prog podatkowy w Anglii? Czy oplaca sie robic nadgodziny jesli pozniej dostajesz wiekszy podatek i wiecej Ci z tego zabiora?
Rozumiem, dzieki za odpowiedz. Moze ktos podac progi podatkowe od zarobionych funtow? Szukalem w google ale nie jestem pewien czy toto
podepnę się pod temat, jeżeli pracuje w UK, place podatki i mój dochód nie przekroczy kwoty wolnej od podatku to sami zwrócą mi podatek czy muszę to jakoś załatwiać?
https://www.gov.uk/income-tax-rates/...and-allowances
Zwracaja sami zazwyczaj ale sobie poczekasz, czasami nawet po kilka lat, jak sie do nich zglosisz o rozliczenie to ci to zrobia od razu i masz pieniadze w kilka tygodni.
@Wemster ;
no tak, ale to i tak muszę w kwietniu się dopiero zgłaszać prawda? jak się zacznie nowy rok rozliczeniowy. Za tydzień wracam do polski już. I w sumie nie wiem czy coś powinienem teraz zrobić
@Wemster ;
Dalej za bardzo nie rozumiem. Jesli tam jest podany roczny zarobek, to czemu nakladaja wiekszy podatek przy wyplacaniu pieniedzy np za tydzien/miesiac jesli narobisz tych nadgodzin w tygodniu czy miesiacu.
Moze tak bedzie szybciej i latwiej. Jesli mam stawke 7.20 funt/h no to ile godzin maksymalnie pracowac w tygodniu/miesiacu zeby nie wejsc na wyzszy szczebel podatku?
no tak. Okej a orientujesz sie czy agencja pracy powinna mi dac jakis P45 lub P60 (nie wiem dokladnie na czym to polega) i rozumiem ze z pracy z ktorej odchodze teraz i jestem na kontrakcie powinienem dostac ten formularz
@Wemster ;
a co z P85? Można tego używać jak byłem teraz przez wakacje w UK i zamierzam wrócić w następne (czyli dopiero w kolejnym roku podatkowym)?
podziel sobie te kwoty przez 52 i masz tygodniowe progi, w czym sie gubisz
przy tak niskiej stawce do wiekszego podatku bardzo daleka droga, wiec sobie pracuj nawet po 100 godzin jesli zapragniesz
jak odchodzisz powinni ci dac P45 ktory dajesz ewentualnemu kolejnemu pracodawcy w tym roku podatkowym
@Ander Twenty ;
nie mam pojecia
@Rysiek Cysiowaty ;
Jeśli nie przekroczyłeś 11k funtow to dzownisz do HR mowisz ze wracasz do Polski i chcesz zwrot podatku, w kwietniu dostajesz podatek,dodatkowqo zmien sobie adres na ten na ktory chcesz dostac czek( tak,zwrot przychodzi w czeku) Nie ma opcji bys czekal kilka lat na zwrot podatku. Czasem czeka sie te 2 miesiace dluzej ale wystarczy wtedy zadzwonic do nich i po 2 tyg masz czek.
@tom914 ;
Zadaj sobie proste pytanie czy do konca roku przekroczysz 11k funtow zarobionych
Jesli nie to nabijaj overtimy ile wlezie nie patrz na podatek a w kwietniu dostaniesz go w calosci
Jesli przekroczysz to nadal sie oplaca bo gdy przestaniesz je robic to Ci podatek i tak zmienia na aktualny sami lub bedzie trzeba zadzownic do HR
Dobra a jeśli ja tu jestem z dziewczyną i mi zabierają tax, chuje czasami po 60f tygodniowo + 40f nin a jej dalej po paru miesiącach nie zabierają nic to o co chodzi?
Jestem wręcz pewny że to jest powiązane z tym że pracowałem troche w poprzednim roku podatkowym na kontrakcie bo przyjechałem w lutym a teraz jestem w agencji pracy razem z nią. Ona zaczeła od agencji jakoś w kwietniu. To czemu tak jest? Kiedy na przykład jej zaczną pobierać?
Nie ma zasady, gdy jest to Twoja pierwsza wizyta i pierwsza praca to zazwyczaj nie zabieraja ale i tutaj trafiaja sie wyjatki .Skoro juz byles w Anglii i pracowales juz wczesniej to dlaczego mieliby Ci nie pobierac. Jesli nie przekroczysz 11k funtow to i tak Ci to oddadza...
Zaczna jej pobierac za pewne gdy zmieni prace lub jakos nie bawem i tez gdy nie przekoczy kwoty wolnej od podatku to tez jej oddadza taxa( nin nie podlega zwrotowi )
Dziekuje Panowie, mocno mi pomogliscie ogarnac to i zrozumiec.