-
Zmiana podzespołów.
Witam, zmieniałem niecały rok temu komputer prawie cały oprócz dysku twardego, bo nie jest mi potrzebny jakiś duży, a ponoć mniejszy nie spowalnia jakoś reszty podzespołów, nie wiem w sumie ile w tym racji, co wy powiecie?
Ogólnie tak sie prezentuje mój zestaw:
Płyta główna: ASROCK 970DE3/U3S3
Ram: 4gb ddr3 goodram
Zasilacz: Enermax NAXN 450w
Procesor: AMD athlon II x4 640 AM3 BOX 3ghz
dysk: wdc 120gb
grafika: amd radeon hd 6670
co byście wymienili, co zostawili, w co wpakowali kase, ile?
Narazie nie mam jakiegoś okreslonego budżetu, ale napewno do tysiaca chciałbym sie zamknąć.
Chce żeby komputer chodził szybciej, lepiej, wydajniej.
Chodzi mi też o to żebym mógł postawić wiecej MC w tibii.
Przy tym sprzęcie co mam 5-6 mc i cpu skacze 90-100%, ibot dużo żre.
Więc potrzebuje coś wymienić, mało sie znam więc czekam na wasze zdanie.
PS. dysk nie bedzie mi w dalszym ciągu potrzebny większy więc jeśli nie przeszkadza że jest taki jaki jest to nie musze go wymieniać!
dzieki z góry, pozdrawiam!
-
Mierzylbym w i5. Najtaniej wyjdzie 3350P + MSI B75MA-E33. Ale mozna pomyslec nad czyms pod OC, ale pewnie troszke tysiaka przekroczymy.
-
Co byś zostawił z tego zestawu?
Nie wiem czy może ktoś z was boci tutaj i może powiedzieć jaki ma sprzęt i ile MC mu chodzi bez problemu?
Dodam tylko że monitor mam, obudwe starą również, grafiki raczej nie będę potrzebował jakiejś zajebistej, bo w gierki za bardzo nie gram też..
I mógłbyś linkiem zarzucić albo powiedzieć jaśniej troche XD? tzn napisać..
bo ja wogóle nie siedze w komputerach i nic nie zrozumiałem prawie z tego co napisałeś:D
-
No to wlasnie mowie, do zmiany tylko plyty i procka. Zasilacz wystarczy (360W na linii +12V). Ram zawsze mozna sobie dorzucic jak zabraknie. Dysk i naped masz na sata?
-
Tak.
Na obecny moment mam 500zł, jednak dałoby bez problemu dojść do 700-800 za jakiś czas, podejrzewam że w tym miesiącu nawet.
+ to co bym wymienił, te cześci które zostaną moge sprzedać, kupiłem je dokładnie rok temu w wrześniu, są na gwarancji, kupywałem nówki oczywiście, więc coś by kasy też powinno wpaść jeśli by ktoś kupił.
zarzuć linkami na co ty byś wymienił:)
-
-
Myślisz że ile bym mógł wyciągnąć za tą płytke z procesorem?
jestem zielony strasznie w tym temacie, ale wymiana płyty głównej też jest potrzebna?
Tymbardziej że podałeś taką która jest tańsza [gdy sie nie znam to sadze zazwyczaj że drozsze=lepsze] a moja właśnie droższa. Jest konieczność wymieniania?
I myślisz że po wymianie tego procesora wraz z płytą o wiele sie zmienia osiągi które bedę miał?
O wiele zwiększy wydajność??
-
Na pewno intel bedzie wydajeniejszy przy boceniu niz ten Twoj amd. Plyte trzeba zmienic bo Twoja ma zupelnie inny socket.
Ale najlepiej do bota mierzyc w cos pod OC, ale w 1tys sie nie zamkniesz.
A za swoja plyte i cpu dostaniesz moze z 400zl~.
-
I tak procentowo byś mógł powiedzieć o ile by sie zwiększyło przy tym pakiecie który podałeś pierwotnie?
Dobra rozumiem z płytą.
A możesz coś przykładowgo pod te OC pokazać? Chociaż jakby to miało przekroczyć tysiaka to cieżko to widze, mógłbym w sumie w ten miesiąc załatwić jeszcze troche kasy i bym miał 600-700, + sprzedać to co mam. I może by wyszło coś koło 1000-1100.
A możesz powiedzieć za ile bym mógł wystawić ten mój procek i płyte? Tak żeby była wielka szansa że pojdzie.
-
Ciezko ocenic procentowo... ;s
Do oc myslie ze znajdziesz uzywanego 2500k za 750-800zl. Tu ciekawa oferta 4miesiecznego procka: http://allegro.pl/intel-core-i5-2500k-i3371885430.html
Do tego plyta np. http://www.morele.net/plyta-glowna-a...7-pro3-464641/
No i chlodzenie jakies by sie przydalo jak myslisz nad sporym oc.
A swoje mozesz wystawic do licytacji od 320-350zl ;p
-
No ale tak mniej więcej ile by sie mogło poprawić? Na jakieś grube kokosy o 50% moge liczyć czy raczej niezbyt?
Moje wystawić karte i procesor na jednej aukcji i licytacje czy obydwa osobno?
-
Ciezko mi ocenic, nigdy nie bocilem. Ale bez dyskusji lepszy bedzie i5. Wgl w necie masz setki testow, zobacz jakie sa rozbieznoci miedzy Twoim prockiem a 2500k.
Chociazby to: http://pclab.pl/art50000.html
W sumie lepiej oddzielnie, ale wiecej zabawy. Po jedynczo mozesz wystawic od 180zl sztuke do licytacji.
-
Dobra rozumiem, jak sprzedam coś to prawdopodobnie sie skontaktuje jescze raz.
A jakbym chciał wystawić jako kup teraz to jaką cene powinienem dać?
Bo chce wrzucić tez tutaj ogłoszenie na torgu ale potrzebuje cene.
Jak narazie wielkie dzięki mistrzu!
-
Mozesz jeszcze sie upewnic na forum ibota, tam sporo osob siedzi w temacie i ogarnia hardware.
Jak kup teraz to nawet te 180zl to dobra cena. Zreszta zobacz w zakonczonych na allegro po ile szly najtansze. Plyta 175zl a cpu nawet 130zl ale Ty masz dluga gwarancje.
-