Cześć, spodobało mi się granie na solo topie, jak na razie męcze Shyvanę i zbieram na Vlada, jakie postacie są jak dla Was konieczne żeby być dobrym topem ?
Wersja do druku
Cześć, spodobało mi się granie na solo topie, jak na razie męcze Shyvanę i zbieram na Vlada, jakie postacie są jak dla Was konieczne żeby być dobrym topem ?
jax, irelia, vlad, malph, udyr, yorick, riven, lee, shen, rumble, vlad, nidalee, teemo imo., najbardziej uniwersalne topy pasujace do wiekszosci teamcompow (no moze poza teemo, ale odpowiednio zagrany rozpierdoli wiekszosc przeciwnych topow)
+ akali, ww, gp, swain, jayce, cho, nasus, darius, fiddle (rzadko spotykany, a robi niesamowity rozpierdol :D), kennen, kayle, olaf, panth, poppy, renekton, volibear, wukong, xin,
prosz, wszystkie viable postaci na topa ;D
@Up
Dodaj do listy Akali, tankplanka, tankwicka, którzy dobrze wyfarmieni w same miniony potrafią zniszczyć enemy team jak chcą. ; ]
Rzadko wymieniany, a strasznie silny Talon. <-- polecam
A co sadzicie o nidalee AD? Daje rade? I jak sprawoje sie w late game? Da rade carrowac rankedy? Zastanawiam sie nad kupnem.
;
AD nida jak najbardziej, b. dobry sustain na linii z e, do tego boost do attack speeda, fajny pasyw + duza mobilnosc po 6lvlu, w late troche traci, chociaz dalej mozna dac boosta swojemu ad carry. Przy takiej Vayne lub Kogu + nunu, robi z twojego ad jeszcze wieksza maszynke do zabijania ludzi ;d
nidalka jest bardzo dobra, umiejętnie grana z dobrym buildem, warunek jest taki, że musisz wygrac early/mid game abys miał te itemy. co do kerowania zależy jak rozjedziesz enemy topa+ roam, zalezy też od twoich umiejetnosci. przyznam jak zaczynałem grać, nic nie ogarniałem, pograłem troche gier i dość często wygrywam topy. polecam
Vlad i Irelia. Dobra, wrecz bardzo dobra Irelia samodzielnie wygrywa gry. A Vlad jest tak broken, ze az jest glupi ;d
@up opisz dlaczego vlad jest broken i co składasz nim na topa(ogólnie,to co sytuacyjnie to sytuacyjnie;d)
ale obu łatwo wyłączyć z gry
pomijam sytuacje, gdy jungler vlada/irelii jest tak czesto na top ze praktycznie 2v1 linia
btw jakie championy wg was mozna spokojnie pickowac przed enemy na topa? np taki vlad to zostanie zcounterowany i bedzie zerem o ile jungler nie bedzie polowy czasu spedzal na topie dajac vladowi farme
imo:
kazdy ranged ad champ (wliczajac kayle, jayce)
wszystko z w miare ludzkim sustainem (gp, yorick)
i co moze farmic na odleglosc (shen)
@up
vlad jest o tyle broken, ze po rewolwerze nie zdejmiesz go z linii (chyba, ze jestes riven) i zajebiscie sie skaluje z aoe compami (malphite, orianna, amumu, galio, morgana na przyklad, ulti vlada daje zajebiscie mocny bonus do dmg, bodajze 12%)
stosunkowo latwo z gankow uciec - op pool
jednak dobry enemy z dobrym pickiem zrobi z vlada zero
No ale np grałem vladem vs xin czy jakaś postać z gap closerem to dostałem nieźle po dupie,a np grając vs olaf elegancko mi się grało bo haras z q,a gdy podbiegał to plama;d Czasem nie wiem czy farmić e i pushować i mieć 4 stacki czy only farmić;x
Jako 1st pick możesz iść w lee sina, bo jak umiesz nim grać to dasz radę zawsze.
Gp, bo po prostu farmisz i masz wszystko w dupie przez całe early.
Jeżeli naprawdę umiesz irelia/jax, to też przeżyjesz early, a później solo będziesz cisnął.
Cho już tak słabiej, ale jako tako daje radę ze swoją pasywką.
No i ostatnio mało popularny mordekaiser, który nawet ruchany na lane potrafi później zabłysnąć, ale z tym trzeba uważać, żeby irelii, czy innego op gówna(wg. topa z Lgn, nie pamiętam jak się wabił) nie nafeedować.
Kennen i Vladimir to zupełnie inne postacie. Jednak za cenę Vladimira bardziej polecał bym ci wziąć teemo+cho+jax+singed.
Dobra, mam Irelie, Shyvanę, Nidalee i zbieram na Kennena zamiast Vlada, dobry wybór czy jednak tego Vlada lepiej?
Kennen imo też nie jest zły, ale pamiętaj o 1-2 doran blade'ach na start, przy pierwszym powrocie. Damage się przyda do dobijania minionów, jest łatwiej, pushowania turretu czy mocniejszego harrasu enemy topa, większe survi z uwagi na bonus hp, a lifesteal też się przyda, zawsze coś się zwróci. : ]