Witam.
Temat powstał po to aby zadawać tutaj pytania dotyczące programu: "GIMP". Od pewnego czasu tworze w nim i chciałbym się podzielić z Wami tą wiedzą. Jeżeli masz jakieś pytanie dotyczące tego programu napisz w tym temacie. Postaram się na nie odpowiedzieć.
Jeżeli także tworzysz w tym programie, i znasz jakieś ciekawe sztuczki, zamieść je tutaj; być może przydadzą się innym.
Linki:
GIMP 2.2.8: Klik
Biblioteki GTK ( potrzebne do zainstalowania programu pod Windows'em ): Klik
Otwiera nam się strona, na której klikamy w: " Pobierz plik ".
Witam. Też używam tego programu, ale jestem nowy. Więc prosze cie żebyś mi podał jak można zrobić takie fajne napisy np. Twój avek. I jak moża zrobić ciekawe ramki. Plzz odpowiedz
17-03-2006, 09:04
konto usunięte
~Chrzan:
1. Tworzysz tło.
2. Tworzysz nową przezroczystą warstwę.
3. Wpisujesz na niej tekst.
4. Z menu: " Warstwa " klikasz w opcję: " Przełącz w dół ".
5. Wchodzisz w Script-Fu>Alfa na logo i wybierasz tam któryś z efektów. Wszystkie dotyczą tekstu, można z nich zrobić naprawde ładny napis.
BTW: Przy użyciu tych filtrów dodawane jest przeważnie dodatkowe tło, więc trzeba je usunąć w okienku warstwy. Możnaa też robić napis na oddzielnym rysunku, gdyż nieraz obrazek zostaje rozciągany.
17-03-2006, 09:05
konto usunięte
Nie no dzienki za info ale nie jestem z kapnięty jak zrobić tą warstwe ;p
17-03-2006, 09:06
konto usunięte
~Chrzan:
Warstwa>Nowa warstwa
17-03-2006, 09:10
konto usunięte
Ok zrobiłem tak jak muwisz i jak zrobilem ten efekt to mi się zrobiło białe tło jak zrobić żeby tło się nie zmieniało?
17-03-2006, 09:19
konto usunięte
Teraz w okienku: " Warstwy, Kanały, ścieżki, Cofnięcie " W zakładce " Warstwy " Kliknij na nią jeden raz a potem na kosz w prawym dolnym rogu okna. Warstwa biała się usunie i zostanie tło takie jakie zrobiłeś na początku.
17-03-2006, 09:23
konto usunięte
Dzienki
Ok THX, a teraz jeszcze jedno pytanie :P Jaka opcja w dziale Alfa na logo jest najlepsza?
17-03-2006, 09:27
konto usunięte
Zależy od gustu i do jakiego obrazka/tła wstawiasz. Wypróbuj każdą a napewno wybierzesz ulubioną.
17-03-2006, 16:55
Moris
Izeey, mógłbyś to jakoś jaśniej wyjaśnić, bo w ogóle nie zczaiłem. Tutaj albo na gg.
17-03-2006, 22:18
zurorij
Jak sie robi animacje w tym programie?;) bo go używam :]
18-03-2006, 08:43
konto usunięte
~zurorij:
Nie ma oddzielnego programu tak jak Image Ready w Photoshopie.
Jest kilka wbudowanych efektów. Wybierasz kolejno: Script-Fu>Animacja i tam masz wbudowane efekty.
18-03-2006, 08:52
Tiwi
Hump.... A mogłby ktoś dac link, skąd sciągnąć GIMPa? Byłbym wdzieczny ; )
18-03-2006, 08:56
konto usunięte
A ja mam pytanie dotyczące ramek jak sie robi jakieś ciekawe np. ta co dookoła jest linia a po za nio tło rozjasnione ?
18-03-2006, 09:00
Blood Blade
witam ja mam pytanie jak zrobic cos takiego jak Avager ma w fake .. New wordl" wiem ze trzeba efekty>switlne>super nova i co dalej ??