Jest tu ktoś, kto siedzi w PowerApps/PowerAutomate?
Wersja do druku
Jest tu ktoś, kto siedzi w PowerApps/PowerAutomate?
ja siedzę w tibiantisie ale nie gram:pepeweed
cos wiecej jaki usecase
https://learn.microsoft.com/en-us/ai...ice-processing
Ostatni raz programowałem w ElfBocie, ale mam nadzieje, że mi się uda. @Edit: no dobra, zrobilem w VBA kiedys makro, ale to tyle ma wspolnego z programowaniem co pralka)
Będę mieć PDFa edytowalnego (zrobią mi to, taki kwestionariusz). I potrzebuje z niego 1-1 wyciągać dane do Excela (z którego później zrobię przejście do PowerBI, a z PowerBI do PTTX przekopiuje)
Flow jest taki:
Wrzucam PDF (może być manualnie do PowerAutomate ub zaciagane z Folderu z SharePointa)
Automatyzacja tworzy mi z danych z niego kolejny wiersz w Excelu (jakies kilkanaście kolumn)
Tyle
mam cala sciezke certow zrobiona, co trzeba
a dobra widze
uzyj "When a file is created in a folder”
wybierasz folder na SharePoint albo OneDrive, gdzie wrzucasz PDFa
pobierz PDF
"Get file content”
pobierasz zawartość pliku
odczytaj dane z PDFa
masz dwie opcj zależy, z jakim PDFem pracujesz:
opcja A, jeśli PDF ma pola formularza (najwygodniej)
użyj akcji np. z Encodian albo Plumsail (do znalezienia w Power Automate Marketplace, mają free tier).
"Get PDF Form Data”
zwraca dane w formacie JSON
opcja B, jeśli to PDF "zwykły” dokument bez pól
stwórz model Form Processing w AI Builder
wpierdol z 10 przykładowych PDFow do trenowania a potem dodajesz akcję: "Predict” > "Use Custom AI model”
zapisz dane do Excela
"Add a row into a table”
Wybierasz plik excela z gotową tabelą (table1) i mapujesz dane z JSONa albo AI modelu do odpowiednich kolumn
KURWA wszystko spoko, Google Gemini i Youtuby ale mam jakieś zjebane środowisko w robocie i połowy rzeczy nie ma.
No dobra, trzeba będzie zagadać do chłopaków żeby mi jakiś Dev dostęp dali bo sraka padaka
@Zakon ;
Napisz mi funkcje Split
Która wezme output z 'rawText'
A nastepie wykroi z tego wszystko pomiędzy '1. Project name', a '2. Project Lead'
:peepogiggle
Cos mi nie gra ciagle “Expression is invalid
Nie znam sie na tej skladni xd
Ogarnięte/ do zamknięcia.
Udało mi się to gówno zrobić, całkiem fajnie to działa. Ale żebym mógł używać tego do celów w jakich chcę to muszę to przenieść do jakiegoś innego środowiska, dostać jakieś approvale i inne gówna. Więc chyba sobie odpuszcze.
ty gupi
pokaz ze takie cos zrobiles i ile ci to zaoszczedzi czasu
za takie rzeczy sie dostaje $ i awanse
albo nie pokazuj, uzywaj dalej a reszte czasu wal w chuja (polecam)