Duplikacja treści w sklepie - co radzicie? Dać noindex, czy przekierować na jeden adres?
Np. jest szkolenie jako produkt X z datą X i takie samo jako drugi produkt z datą Y, ale z lekko zmienionym tytułem i prawie takim samym opisem, zdjęciem etc.
Wersja do druku
Duplikacja treści w sklepie - co radzicie? Dać noindex, czy przekierować na jeden adres?
Np. jest szkolenie jako produkt X z datą X i takie samo jako drugi produkt z datą Y, ale z lekko zmienionym tytułem i prawie takim samym opisem, zdjęciem etc.
:confused
Daj noindex i przekieruj na różne adresy
Skoro to ten sam produkt to zrób jako warianty na jednej stronie :dancingpepe
Noindex dajesz na stronach, które nie mają żadnej wartości „Moje konto”, „Koszyk” itp. Już lepiej drugiemu produktowi ustawić canonical URL na ten drugi. Choć z tego co napisałeś to nie są de facto duplikowane treści („prawie ten sam opis”). Jeśli szkolenie ma datę w przeszłości to 301 i essa.
Plot twist: Monster sprzedaje szkolenia SEO :kekw
css załatwi sprawe, spytaj chata gpt
Ale nie tylko ty masz czatagpt plus gosciuuu
W sytuacji, gdy w sklepie internetowym pojawiają się duplikaty treści, na przykład w przypadku różnych dat szkoleń, które są prawie identyczne pod względem opisu, tytułu i zdjęcia, istnieje kilka strategii, aby uniknąć negatywnego wpływu na SEO:
1. **Użycie Tagu Canonical:** Pozwala to wskazać wyszukiwarkom, która wersja strony jest „główna” lub „kanoniczna”. Jeśli masz dwie bardzo podobne strony, jedną z nich możesz oznaczyć jako kanoniczną. Pozwoli to uniknąć problemów z duplikacją treści.
2. **Noindex:** Jeśli którakolwiek z wersji strony nie powinna być indeksowana (na przykład jest mniej ważna lub tylko tymczasowa), możesz użyć tagu noindex. To poinformuje wyszukiwarki, aby nie indeksowały tej strony.
3. **Przekierowanie 301:** Jeśli jedna z wersji strony jest już nieaktualna lub niepotrzebna, możesz zastosować stałe przekierowanie 301 do aktualnej wersji. To zapewnia, że ruch i wartość SEO są przekazywane do odpowiedniej strony.
4. **Zmiana Treści:** Jeśli to możliwe, lekkie zmodyfikowanie treści (np. opisu szkolenia) tak, aby były bardziej unikatowe dla każdej daty, może również pomóc w rozwiązaniu problemu duplikacji.
Wybór odpowiedniej metody zależy od konkretnych okoliczności i celów biznesowych. Jeśli chodzi o szkolenia, często dobrym rozwiązaniem jest użycie tagu canonical lub drobne zmiany w treści, aby uniknąć duplikacji i jednocześnie zachować widoczność wszystkich wersji w wyszukiwarkach.
Czatgpt to był szkolony na moich postach. Mam certyfikat SEO od taniecertyfikatyseo.prv.pl więc wiem co mówię bez posiłkowania się jakimiś tfu modelami językowymi :kekwstop
Ja na przykład nie wiem ale wiem że chłop już xloga pewnie zdążył zajebac a wy na pomoc niedzielnemu użytkownikowi poświęcacie więcej uwagi niż na prawilne mordeczki które od lat tu są dzien w dzień :oburzony