[8.0] Rafidea - edycja zimowa 09.12 16:00
Witam w temacie mojego serwera - Rafidea 8.0!
Serwer jest w fazie dłuższych otwartych testów, być może na zawsze w nich pozostanie. Jest to mój projekt, basujący na pierwszej wersji z 2006 (7.6) oraz paru otwarciach w 2019 i 2020 pod inną nazwą. Tworzę i gram na nim hobbystycznie, ale rozwija się on powoli z powodu małej ilości wolnego czasu, jednak już na tym etapie można nim nim spędzić całkiem przyjemnie czas. :)
Główne cechy wyróżniające mój serwer:
- custom mapka - stworzona z własnej(te starsze, nieznane miejscówki) z dodanymi częściami z innych map dostępnych w sieci - nie jest idealna, ale do dodania i zmiany jest jeszcze sporo;
- "Golden Invasion" i "excellent items" - systemy znane z MU Online - raidy złotych mobków (1-3 sztuki tier 1 i po 1 sztuce tier 2-5) pojawiają się losowo, każdy z nich daje Box of Excellence poziomu od +1 do +5 z których zawsze leci 1 excellent item. Excellent item to ulepszona wersja prawie każdego przedmiotu (uzbrojenia) wystepującego w grze (w sumie ponad 300) posiadająca nie tylko lepsze statystyki i dodatkowe bonusy ale tez unikalne animowane sprajty (samoróbki, więc zdarzają się gorsze/lepsze okazy :P)! Excellent itemki dropią też z normalnych mobków, ale rzadko (i z dużo mocniejszych mobów niż zwykły odpowiednik).
- Magic Alchemy znany z gry Grand Fantasia - używając przedmiot Magic Alchemy Catalyser napędzany Magic Alchemy Clay'em gracz startuje proces, w którym może wytworzyć dużo wartościowych i różnorakich przedmiotów. Przy spaleniu 1 'magicznej gliny' proces trwać może 5 rund, z czego pierwsze jest zawsze udana, ale szansa na kolejne udane wytworzenie maleje z każdą rundą - po udanej próbie można wybrać nagrodę, co kończy proces. Im wyższa runda tym bardziej wartościowe nagrody. Tabela nagród z poszczególnych rund będzie dostępna na stronie. (jest to moja propozycja na nieco hazardu w grze)
- customowe wandy (1 ręczne) i staffy (bronie magiczne 2 ręczne) dla lvli 65-250 - opis znajduje się na stronie serwera;
- własny system 'znajdziek' opisany na stronie jako 'Surprises' - ze względu na relatywnie niski loot rate, pomaga profitować a także zachęca do grindu
- serwer jest i pewnie zostanie w pełni wolny od wszelkich opłat - jest zrobiony dla zabawy!
Głównym celem tego serwera jest relaks w wolnym czasie - robię go pod siebie, jednak chciałem się nim podzielić z publiką na tym etapie, bo może też komuś się spodoba, a także w ten sposób można znaleźć i wyzbyć się wielu błędów, co solo byłoby niemożliwe.
Ustawienia serwera:
EXP:
1-20 10x
21-40 8x
41-60 6x
61-80 5x
81-100 4x
101+ 3x
Loot: custom, bliski 1-1,5x
Skille: 8x
Magic: 3x
PVP: open, 30+
Domki: 40 lvl, 2k/sqm
Trainery: 20 lvl
Taski: dostępne non-repeatable (Anvani) i powtarzalne
Premium: 10k/2 dni dostępne u npc Orlan lub przez komendę !buypremium (na 20 lvl dostaje się darmowe 3 dni ze skrzynki przy świątyni))
Questy: standardowe (DHQ,ANNI,BEHE,BANSHEE, BK etc.) i własne - większość wymieniona na stronie.
Miasta: Kaslow (główne), Loren and Cydonia (póki co miasta widma - do ogólnej przeróbki)
Niektóre zwykłe przedmioty mają dodatkowe bonusy, ale zostaną one mocno zredukowane w przyszłości.
UWAGA!PRZED WEJŚCIEM SERWER NALEŻY POBRAĆ TIBIA.DAT AND .SPR ŻEBY UNIMNĄĆ DEBUGÓW GDY POJAWI SIĘ NOWY PRZEDMIOT!!!
Ze względu na to, że ten serwer jest innym niż zwykłe z oklepanymi mapami, w świątyni Kaslow (główne miasto) znajduje się NPC Helper, który odpowie na większość pytań. Zapraszam także na kanał discord serwera, gdzie można poprosić mnie lub innych graczy o pomoc, zostawić propozycję lub zgłosić błędy!
Zapraszam!
2 załącznik(ów)
Christmas update + nowa edycja
Witam,
Za jakiś czas do głównego miasta zawita świąteczno-zimowy klimacik (chyba zmienię nazwę na Choinka OTS :santakekw) a wraz z nim nastanie nowa edycja. Przewidywany termin - za ok. 3 tygodnie, ale może ulec zmianie - zależy od postępów prac.
Wszyscy lubiący klasyczny gameplay wersji 8.0 z paroma customowymi dodatkami na pewno się tu odnajdą. Serwer przyjazny dla solowych graczy, ale wkrótce znajdzie się też więcej zawartości dla grup.
Póki co rate'y serwera są podwyższone, ale na nowej odsłonie na pewną będą niższe.
Zapraszam do zwiedzania!