Drodzy moi kochani.
Od czego zależy czy będę musiał coś dopłacać robiąc zakupy ze stanów? Chodzi o ciuchy za $400-500. Jeżeli coś mi dowalą cła(?) to jak wygląda ta cała procedura zapłaty i odbioru przesyłki?
Wersja do druku
Drodzy moi kochani.
Od czego zależy czy będę musiał coś dopłacać robiąc zakupy ze stanów? Chodzi o ciuchy za $400-500. Jeżeli coś mi dowalą cła(?) to jak wygląda ta cała procedura zapłaty i odbioru przesyłki?
pewnie tak samo jak z chin, dostajesz kwitek że czekają na opłatę, płacisz - odbierasz np: na poczcie.
Lub przywożą, mówią że mają paczkę do opłaty cło / płacisz odbierasz.
albo masz kogoś znajomego co akurat wraca do polski na wczasy i ci przewiezie
wszystko zalezy od firmy która obsługuje przesyłke na terytorium polski. tu np masz wszystko ladnie opisane jak to w dhl wyglada
https://dhlexpress.pl/baza-wiedzy/od...krok-po-kroku/
ugulnie po prostu masz vat + na wiekszosc ubran 12% cła + opłata celna w zaleznosci od tego kto obsluguje to z 20-100zł. dostajesz info gdzie, jak i kiedy zaplacic, placisz i essa. czasem wymagaja jakiegos dowodu zakupu czy cos, czasem nic, czasem nie wpada na zadne oplaty
Pojebane, wolałbym wiedzieć. Czy mam przygotować 30% więcej hajsu
weźmiesz wiwuska albo bociana nie buj żabry
tak masz przygotować pełną kwotę a jak się uda uniknąć opłat to po prostu się cieszyć, ale przy paczkach większych niż jakieś 10x10x20 to czesciej wjezdza na cło niż nie wjeżdza i tyle
Ciocia przesyła rakiety do polszy z USA wszystko bez metek etc... nic nigdy nie płaciłem iphoniki tez przychodzą.
Poproś kochana ciotkę z ameryczki niech ci wyślę przez jakiegoś pośrednika bez metek.
Subtotal $172.50(itemki)
$65.07 shipping, $139.80 duty and tax
Total USD $377.37
Jak oni to liczą wtf?
Czyli to jest koszt jaki poniosę za całość? Czy jeszcze mi w Polsce coś dobiją do tego? A cena subtotal to cena z USA bez vatu?
no to jeden z tych cudownych przypadków kiedy opłaty celne se wychodzą ponad 2 stówki. a to i tak nie jest jeszcze max na jaki można trafić
Kumpel kiedyś zamówił jakies badziewia za 20 dolków i mu dojebali 150$ opłat xD
Ja ostatnio zamówienie 1000$. 23 VAT, 1230 i od tego cło 25% plus opłaty celne. Nauka drogo kosztuje.