Elo
Byłem chwile temu na wakacjach, i tak zauważyłem że jeszcze sporo ludzi używa lustrzanek tak na oko za 2-3k pln.
Pytanie, jaka jest różnica w jakości zdjęciu zdobionym przez sansung s7 a np listrzankw za 2.5k?
Wersja do druku
Elo
Byłem chwile temu na wakacjach, i tak zauważyłem że jeszcze sporo ludzi używa lustrzanek tak na oko za 2-3k pln.
Pytanie, jaka jest różnica w jakości zdjęciu zdobionym przez sansung s7 a np listrzankw za 2.5k?
Smartfon (nawet sprawdzone flagowce) nie ma podejścia do lustrzanki, z której osoba z odpowiednią wiedzą wyciągnie znacznie więcej. Wspomniany Samsung jest jednak wystarczający dla przeciętnego użytkownika i co ciekawe w niektórych sytuacjach jest też wykorzystywany przez prasę (u nas w kraju robi to między innymi Newsweek) czy profesjonalnych fotografów, którzy cykali chociażby dla National Geographic (np. w miejscach gdzie ogólnie nie można wykonywać zdjęć lub są tak zatłoczone, że nie rozłożysz się z całym sprzętem).
Jeśli robisz zdjęcia na auto, to różnica nie warta ceny.
Ja mam LG G5 i z ręcznym trybem imho różnica nie warta noszenia kolejnej rzeczy ważącej 3kg.. Można robić naprawdę zajebiste zdjęcia z czasem naświetlania do 30 sekund...
Robiąc zdjęcia s8 czy 7 plus raczej nie wydaje mi się abyś musiał tracic kasę na lustrzankę
topowe smartfony robią gówniane zdjęcia w porównaniu z lustrzankami
https://www.youtube.com/watch?v=LHdHmbebs54
polecam
also
https://i.imgflip.com/1h1zlt.jpg
jak dla mnie zdjecia nocne ze smartfonow sa calkowicie nieuzywalne. nie wazne jaki model a troche tego trzymalem
Ogolnie zalezy kto pyta.
Generalnie zasada taka - tania luszczanka > LG G -3 model z roku 1410 > guwno > jakikolwiek smartfon
Tylko, ze roznica miedzy taka tania luszczanka, a aparatem z np lg dla przecietnego usera jest tak mala, ze w sumie chuj z tym choc z drugiej strony luszczanka spisuje sie lepiej w specyficznych warunkach > to co mowi expert (znaczy oszust) moth.
Fotograf natomiast na pytanie luszczanka czy smartfon odpowie "xD"
Nokia z Carll Zeissem jak wypuści smartfona to moim zdaniem rozkurwi system na amen i będzie flagowiec pod kątem aparatu. Ale i tak do możliwości :luszczanki: będzie daleko
ee zakius ale tu chodzi o s7 gdzie w automacie to wciaz jest jednym z najlepszych wyborow a nie po prostu o samsungu
@down
nom, wrzucilem juz zdjecie zakiusa kilka postow wyzej.
nadal z taką apką (czy ogólnie takimi jakie są dostępne na androida) to niewiele da się zrobić
Zakius, na miłość boską - czytaj dokładnie.
Inna sprawa, że prywatnie do mało istotnych zdjęć mam LG, a służbowo korzystam z aparatów (czy to lustrzanka, czy beslusterkowiec). Są ciężkie i zajmują miejsce, ale mam większą elastyczność i pewność co do zdjęć na konferencjach czy pokazach, gdzie jest często ciemno.
W lustrach/bezlustrach lepsze jest wszystko - jakość, ustawienia, ale przedewszystkim jeszcze tutaj nie wspomnień chyba - możliwość zmiany obiektywów - bo to jest rzecz, która robi różnice. W smartphonie jesteś zmuszony do używania czegoś w okolicach 28mm - do lustra podepniesz od 8 do 2000mm i tylko z odpowiednia dobrana ogniskowa możesz robić dobry efekt - z dobra głębia ostrości, której na telefonie nie znajdziesz.
no i co po tym, że s7 ma lepszą matrycę jak pewnie 99.8% użytkowników używa systemowego aparatu, który się do niczego nie nadaje?