Siemka
Chciałbym się na własną rękę pouczyć trochę tego języka. Od czego powinienem zacząć? Ktoś się może uczy/uczył? Polecisz jakieś kursy może darmowe do nauki? Dzięki!
Wersja do druku
Siemka
Chciałbym się na własną rękę pouczyć trochę tego języka. Od czego powinienem zacząć? Ktoś się może uczy/uczył? Polecisz jakieś kursy może darmowe do nauki? Dzięki!
@Hotarti ;
Obczaj mondly languages, calkiem spoko sie wydaje tylko nie wiem jak z japonskim akurat.
Ja uczę się ze znajomym od kilku miesięcy, mamy fiszki, książki "Japoński Kurs Podstawowy" i "Gramatyka z ćwiczeniami" wydawnictwa EDGARD, do tego jakieś kursy i materiały na internecie (na przykład do kanji). Zaczęliśmy od hiragany, katakany i fiszek + podstaw gramatyki. Po jakimś czasie zaczęliśmy kanji, a od niedawna bardziej się zabraliśmy za gramatykę.
Darmowych kursów nie pamiętam, widziałem na chomikuj jakieś pdfy podręczników, które całkiem fajnie wyglądały.
Jak umiesz angielski to polecam zajrzeć tu, jak nie umiesz to polecam najpierw ogarnąć angielski xd
to zalezy czego chcesz sie nauczyc. jesli pisania/czytania, to najpierw uczysz sie hiragany, a potem kanji (czyli z tego co pamietam to 2k znakow w kanji jest wykorzystywane na porzadku dziennym, ludzie ucza sie tego latami)
jesli samego mowienia/sluchania, to japonczycy korzystaja tez z romaji tz. japonski napisany w naszym alfabecie. z tego mozesz sobie korzystsac i sie nauczyc mowic.
i polecam sciagnac sobie dualingo na smartfona, wszystko za darmo - pelna hiragana, podstawy kanji i troche pisana/czytania tez jest. 1 lekcja dziennie zajmuje 5 min max, a uczysz sie 3 nowych znakow/paru nowych dzwiekow.
pozdro
Spróbuj oglądając te japońskie bajki ponoć z tego też się uczą japońskiego
Pozwolę sobie lekko podpiąc się pod temat.
Znacie kogoś np. z torga kto dobrze ogarnia japoński i dodatkowo udziela się na tamtejszych forach, zna kulturę ichniejszego internetu itd.
Jak cię to zadowala to mam kumpla Koreańczyka chyba że musi być Japończyk to nie pomoge @Erl ;