Kłaniam się. Szukam prostego programu to tworzenia muzyki disco polo. Czy do powiedzmy 200zł kupię jakiś podstawowy mikrofon do komputera?
Wersja do druku
Kłaniam się. Szukam prostego programu to tworzenia muzyki disco polo. Czy do powiedzmy 200zł kupię jakiś podstawowy mikrofon do komputera?
1. FL Studio
2. Podstawowy pewnie można, ale nie oczekiwałbym po nim zbyt wiele
fruity loops, ale na pewno nie jest on prosty ;p
tylko i wylacznie FL studio, ale tak jak @up prosty to on nie jest
Do tego jakiś mikser będzie potrzebny, czy sam laptop wystarczy? No i któryś z linka będę brał, ale jeszcze się nie zdecydowałem.
http://zakamarkiaudio.pl/2011/01/jak...ia-wokalu.html
Wolam eksperta @Pies ;
Jest Pies, ale Pluto ; (
Jesli chcesz w to inwestowac "200" zl to ja raczej polecam jakas pojemnosciowke USB, a podklady moze na poczatek kradzione, tak dla siebie chyba ze od razu plyte wydajesz.
Bo nie widze sensu kupywac mikrofonu za 80 zl ktory bedzie dynamiczny, karty dzwiekowej za 50 i przedwzmacniacza za 70 zeby i tak wyszlo z tego gorsze gowno niz na jakims mikrofonie na USB ktory sam w sobie zawiera wszystkie te rzeczy, i serio juz mozna ponagrywac, wiem bo sam mialem a nawet nadal mam pojemnosciowke na USB tylko ze za 1000 zl.Jak cos to moge pare modeli sprawdzonych przez siebie polecic
Jeśli chodzi o nagrywanie muzyki a nie jej tworzenie bo tytul był raczej o tworzeniu a nie nagrywaniu to wypowiem się nt. Nagrywania muzyki.
Byle jaki mikrofon nawet i za 25zl przejdzie. Najważniejszy jest jednak dystans czyli odległość ust od mikrofonu. Co z dobrego mikrofonu jak słowa będą niezrozumiałe jeżeli dźwięk będzie uchwycony zbyt blisko i głośno. Zawsze można go obrobić ale to nie ten sam efekt co oryginalny dźwięk uchwycony z najlepszej odległości.
akurat fruity loops do ogarnięcia nie jest jakis niesamowicie trudny w porownaniu do innych DAW, poczytaj, rob i szybko wejdzie ;)
No akurat w ostatnim moim poście puściłem link i wszedłem jednak na pułap wydania 400zł na mikrofon(pojemnościowy). Co do nagrywania to ja to generalnie dla siebie mam zamiar produkować, bo widzę w tym fajną zabawę. Potrzebuję wiedzieć, czy coś poza mikrofonem będę potrzebować, żeby to miało ręce i nogi.
http://zakamarkiaudio.pl/2011/01/jak...ia-wokalu.html
Polecicie jakieś forum muzyczne, albo jakąś grupę fejsbukową?
kup sobie mikrofon na usb juz z interfejsem, za mala kase mozesz kupic np. samsona
jak chcesz swoja muze opierac glownie na patternach (schematach) to FL studio
jak chcesz swoja muze opierac na muzyce (ew samplach) to reaper
Kasa jest, ale nie czuję potrzeby ładowania większych pieniędzy niż cztery stówy. @kay mógłbyś zasugerować firmę z moimi widełkami, żeby dostać sprzęt z interfejsem?