-
Opony klasy ekonomicznej
Witam,
Panowie po zmianie felg jestem zmuszony również do zmiany ogumienia. Z budżetem słabo, kolejne raty nie za bardzo, dlatego zacząłem się interesować ogumieniem klasy ekonomicznej. Macie jakieś doświadczenia z ogumieniem marek Barum, Nexen, Nankang?
Mnie osobiście najbardziej kuszą Barumy. Produkowane w europie, 5 lat gwarancji i całkiem pozytywne opinie. Nie mogę tylko dopatrzeć się jakiś wymiernych testów porównawczych na niezależnych portalach motoryzacyjnych.
-
O barumach się nie wypowiem, ale nankang z tego co czytałem zbierają dobre opinie. Też za niedługo będę musiał kupić gumy i zastanawiam się czy brać nankang ns2 czy uniroyal rainsport 3, ~500zł różnicy na komplecie.
-
Hankook? Też cenowo klasa ekonomiczna i jakościowo bardzo dobrze w stosunku jakość/cena. Jaki rozmiar w ogóle szukasz?
-
Nie lepiej poszukać rocznych~, ale renomowanej marki i w dobrym stanie? Myślę że mimo to że są używane posiadałyby lepsze właściwości niż te "ekonomiczne".
-
Ja mam zimówki Sailun i co tu dużo mówić, są okej jak to opony. Letnie mam Sava też są dosyć tanie bo chyba 300zl płaciłem za 225/45/17.
-
Używałem do tej pory hankookow. To już klasa średnia/premium. Cenowo wychodzą 40% drożej za komplet. Rozmiar to 235/45r18
Rikimaru
Dokładnie tak samo myślałem, tylko że w tej cenie handlarz daje 3 letnie opony niewiadomego pochodzenia. Tutaj dostajesz gwarancję i jednak co nowe to nowe, wiek na gumie też swoje piętno odciska. Komplet ekonomicznych o rozmiarze 245/40 lub 225/45 lub 235/45 wychodzi 1500-1600zł.
Poza tym bardzo mnie ciekawi jak te opony się faktycznie sprawują. Z roku na rok za wszystko coraz bardziej przepłacamy, co kolwiek człowiek by nie chciał kupić wiadomo, że zawsze z czystym sumieniem możemy sięgać na górną półkę.
-
Polecam goodride sa07. Mam w rozmiarze 225 40 no i jeżdżą
-
Nankang ns2 latają u mnie na e46 a ns20 na e60 350konnym i w obu samochodach sobie radzą bardzo dobrze. Jeśli chcesz coś taniego a naprawdę dobrego polecam nankangi :)
-
-
-
Cytuj:
Loo King napisał
Debica?
Dębickie nie wiem jak letnie, zimowe polecam. Raz kupiłem nówki savy zimowe i są nic nie warte, nadają się tylko do kręcenia kółek na parkingu :)
-
Dębica wypuściła chyba nowy model. Presto UHP2. Mało opinii na temat tych opon, ale 225/45 można dostać w dobrej cenie widzę.