-
Nadajnik GPS
Siemka,
szukam jakiegoś nadajnika/ lokalizatora GPS, którego lokalizację mógłbym w dowolnym momencie znaleźć na kompie/telefonie.
Idealnie gdyby to było coś w rodzaju breloka np. do kluczy, bo ma służyć do odnalezienia starszej osoby jeżeli np zapomni drogi do domu. Musi być to coś niezbyt dużego, tak żeby ta osoba nie za bardzo wiedziała o tym GPS.
pzdr
-
Dołączam się do tematu. Widziałem ofertę Orillo, ale jest mało rzetelnych recenzji na temat ich produktów.
Ja z kolei szukam porządnego lokalizatora GPS do samochodu w cenie max 400zł. Znajdzie się taki?
-
Nadajniki GPS latają sobie po orbicie ziemi. Są dość spore, na breloczku się nie zmieszczą.
Wziąć pierwszy lepszy smartfon z wbudowanym modułem GPS i androidem. Już on sam może robić za "lokalizator", o ile zapewnimy mu zasilanie. Jeśli chodzi o samochód, wystarczy ładowarka pod gniazdo zapalniczki (12V DC -> 5V DC). Na telefonie instalujemy dowolne oprogramowanie pozwalające podglądać lokalizację urządzenia z zewnątrz. Jeśli dobrze kojarzę, każdy android z aktywnym kontem Google, umożliwia odnalezienie telefonu, o ile ten posiada połączenie z internetem. Lokalizację można sprawdzić na komputerze, lub innym telefonie połączonym z tym samym kontem Google. To najtańsza opcja.
Dostępne są również inne urządzenia. Niektóre działają podobnie do pierwszego sposobu, ale są inaczej skonstruowane. Inne posiadają po prostu odbiornik GPS i kartę SIM. Co 15 minut wysyłają SMS ze swoją lokalizacją na podany numer. Drogie to nie jest.