-
Monitor LED 27'
Siemano,
Poszukuje monitoru 27', z podświetleniem LED, i matrycą IPS (podobno dużo lepsza od TN). Na komputerze spędzam dziennie mnóstwo czasu, a mój BenQ XL2411Z strasznie męczy mi oczy. Będzie to drugie monitor, w sumie nie wiem czy mogę mieć ustawione na jednym monitorze odświeżanie 144hz a na drugim 60hz? Cena maksymalnie do 1000zł, nie potrzebne mi pierdoły typu reakcja 1ms, 160hz itp. Ogólnie chcę go wykorzystywać do nauki, czytania tekstu oraz oglądania filmów.
Z tego co obczaiłem w miarę ok to:
IIYAMA G-MASTER GE2788HS
ASUS VC279H
LG 27MP68HM-P
AOC I2769VM
Ma ktoś może któryś z tych monitorów i mógłby podzielić się opinią o nim?
-
Zasadniczo wszystkie wymienione jednostki są paździerzem w większym bądź mniejszym stopniu. Jedne mają słabą matrycę, inne wykonanie. Co więcej:
1. Z tym budżetem nie stać Cie na 27"
2. FullHD to za mało dla 27" cali, plamka będzie już za duża i do czytania się to zdecydowanie nie nadaje.
Więc albo schodzisz do 24" i wtedy stać Cie na dobry monitor, albo dokładasz drugiego tysiaka by kupić 27" z rozdzielczością 2560 x 1440.
-
A co sądzisz o tym? Jak dobra jakość byłaby to wydam te kilka stów więcej.. Ale 2k to już trochę za dużo.
-
Ja bym BenQa dla siebie jako głównej jednostki nie brał, to są budżetówki co widać i czuć w obcowaniu. No ale jeśli weźmiesz przez internet, nie z odbiorem osobistym, to zawsze masz 14 dni na zwrot poprzez odstąpienie od umowy. Więc zdążysz sam się przekonać.
-
Przemo dobrze mówi
Dell U2515H tego polecam, mam dwa i bardzo chwalę.
Czy mozesz mieć 144Hz i 60Hz technicznie bez problemu ale obawiam się że taki miganie każdego z inną częstotliwością może mocno zmęczyć wzrok