Witam, chciałem podkręcić trochę procek ale w biosie mam problem z ustawieniem napięcia. W ustawieniach CPU vcore mam albo auto albo normal lub mogę ustawić tylko do 0.300V, ktoś wie może dlaczego tylko do tylu?
Wersja do druku
Witam, chciałem podkręcić trochę procek ale w biosie mam problem z ustawieniem napięcia. W ustawieniach CPU vcore mam albo auto albo normal lub mogę ustawić tylko do 0.300V, ktoś wie może dlaczego tylko do tylu?
pewnie to offset, zmiana w stosunku do standardowego
To znaczy? nie za bardzo się na tym znam @zakius ;
@Super Predator ;
zrobiłem tak jak mówisz ustawiłem na 0.204v i po chwili komputer się wyłączył teraz się uruchamia na 3 sek i wyłącza
czyli zjebałem komputer tak? XD
Samo napięcie raczej dużo nie zmieni, więc nie wiem po co to zmieniałeś, też tak miałem, włącz/wyłącz od prądu i w końcu powinien zaskoczyć. Lepiej ogarnij jakieś poradniki na Youtube jak to zrobić, żebyś w końcu czegoś nie zepsuł xd
ustawiles na zbyt duze napiecie które i tak nic nie zmienia. Zresetuj biosa wyciagajac bateryjke na płycie i obczajaj na yt jak cos robisz
Żeby zabić komputer zbyt wysokim napięciem, musisz albo ustawić ekstremalne wartości (Co każda płyta od 2010~ Ci zakomunikuje wyraźnie) albo mieć chiński zasilacz/słabą płytę.
Narazie zrestetuj uastawienia BIOSu do domyślnych, jak nie możesz wejść do nich - użyj dedykowanego przycisku/zworki/wyjmij baterię na dłuższy czas. Potem zobacz czy odpala normalnie, jeśli tak i nadal chcesz kręcić - podaj tutaj pełną specyfikacje komputera i wołaj mentionem.