Wiecie może czy jest możliwość utrzymania statusu studenta po obronieniu pracy inżynierskiej na stacjonarnych studiach? Chcę iść na magistra zaocznie od października, a przy tym utrzymać status studenta.
Wersja do druku
Wiecie może czy jest możliwość utrzymania statusu studenta po obronieniu pracy inżynierskiej na stacjonarnych studiach? Chcę iść na magistra zaocznie od października, a przy tym utrzymać status studenta.
kup naklejkę w necie
Pracodawcy myślę, że to nie wystarczy :D.
to chyba zostaje zapisać się na jakieś studia i liczyć, że nie skreślą po miesiącu, nie wiem jak to w praktyce wygląda takie niechodzenie
Na kulu jak kochasz papieża nie skreślają nawet po pół roku, weź to pod uwagę.
@Poncjusz_Piłat ;
Mają tylko 3 kierunki na II stopniu dziennie i na żaden po polibudzie się nie kwalifikuję. Jedynie inżynieria środowiska, po której i tak nie jestem.
Zapisz się na studia I stopnia, jakiekolwiek. Poszukaj uczelni która skreśla z listy studentów dopiero po całym roku. Nie dam sobie ręki uciąć, ale ktoś mi mówił, że na UMK w Toruniu tak jest.
@metumek ;
Wszystko by było dobrze, gdyby nie fakt, że I stopień się zaczyna w październiku dopiero 😕
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Niekoniecznie, niektóre wydziały robią rekrutację co semestr i w lutym można wystartować jako świeżo upieczony student I stopnia.
A nie jest tak, że jest się studentem do czasu odbioru dyplomu? Ja się broniłem w czerwcu, odbierałem w październiku czy w listopadzie i wydaje mi się, że do tego czasu w systemie byłem jako student. Legitymacja była, ale czy na 100% w systemie to było przedłużane to nie wiem... Zapis na inne studia ma sens, to zawsze jakieś podratowanie.
Ja dyplomu już z pół roku nie odbieram i wątpię, że wciąż jestem studentem. Ja go odbiorę za rok to wciąż niby będę studentem? Nawet jest się ubezpieczonym (zdrotowne) tylko do 4 miesięcy po terminie obrony.
myślę, że nie - odebrałem zaświadczenie dla ewentualnego potwierdzenia dla pracodawcy, że ukończyłem studia i tam jest napisane :
gdzie, obroniłem się właśnie 24.01Cytuj:
odbył studia stacjonarne pierwszego stopnia na XX, kierunek YY, specjalność ZZ w okresie od 1.10.2013 do 24.01.2017
tak w ogóle to dowiedziałem się przy odbiorze dyplomu, że przysługuje nam legitka do 31 października :]]]]]] mimo iż skończyliśmy studia w styczniu/lutym
jak ktoś chętny może sobie więcej poczytać o tym w internecieCytuj:
osoba, która ukończyła studia pierwszego stopnia, zachowuje prawa studenta do dnia 31 października roku, w którym ukończyła te studia.”
moi znajomi tak mieli w pracy i zawsze było tak, że jak obroniłeś licencjat i idziesz na magistra, to do września nie jesteś studentem.
Jeżeli chodzi o rekrutację śródroczną to prowadzą ją najczęściej na mało popularnych kierunkach, z których dużo osób odpada po semestrze (bo siedza tam tylko dla papierka lub jest trudno) np. matematyka, fizyka, chemia itp
Aha, a z wywalaniem z uczelni po miesiącu to się nie spotkałem, zawsze wydawało mi się, że wywalają dopiero koło sesji, bo mogłeś przecież leżeć w szpitalu i przynieść potem usprawiedliwienie, nadrobić itp