-
pęknięcie na szybie
Pękła mi dzisiaj szyba czołowa, jak wymieniałem wycieraczki to mi to kurewstwo spadło i jest krecha na parę cm. Ale nie jest to wyczuwalne ani pod palcem ani pod paznokciem i zastanawiam się czy można to spolerować, bo to wygląda jakby pękło w środku. To jest możliwe, żeby mi nie poszło z zewnątrz tylko od środka jakoś? Bo nie wiem czy to można dawać do polerki czy szyba do wymiany.
-
ZDJECIE? co mamy zgadywac bo twoj opis precyzyjny w kij. Zobacz czy nie pojdzie dalej lub jedz do mechanika zeby to pokleil zeby dalej nie pekalo a jak przeszkadza to wymiana
-
Nie przeszkadza bo to jest w prawym dolnym rogu szyby przy naklejce, ale pytałem po prostu czy może "pęknąć w środku", bo jak jest to do spolerowania to wolałbym to zrobić. Kiedyś w końcu i tak musi to autko przejść przegląd. Jutro dam foto, dziś już nie będę szedł do auta.
-
Najprawdopodobniej pękła na całej grubości. Bardzo łatwo stwierdzić - usiądź w aucie i popatrz pod różnymi kątami na to pęknięcie. Jeśli wyraźnie widać pęknięcie też od wewnątrz, to poszło na całej grubości i szyba kwalifikuje się tylko do wymiany. Z tego co piszesz, to masz dość duże to pęknięcie, a więc nic tutaj nie zrobisz.
-
No widać od środka i od zewnątrz pod odpowiednim kątem. A szło by to dać do naprawy? Bo widzę, że są zakłady, które oferują takie rzeczy i tego typu pęknięcia do 10cm idzie naprawić lajtowo. A widzę, że o wiele taniej wychodzi. Po świętach podjadę u siebie w mieście i podpytam.
-
Nie wiem, nie orientuję się. Z tego co tu i tam kiedyś zasłyszałem, to takie duże uszkodzenia już się nie kwalifikują do naprawy. Zazwyczaj jeśli mówi się o naprawie, to uszkodzenie ma postać odprysku po kamieniu, niewielka średnica czy tam długość i szerokość. Wzdłużne, długie pęknięcia to nie to samo.
-
Czytam, że jak ma do 10cm to można naprawić, chociaż raz piszą, że przy krawędzi szyby się nie da a raz nie ma o tym wzmianki. No ale jak podjade do zakładu gdzie to robią to sie dowiem.
-
Jakiś czas temu nie można było polerować przedniej szyby, bo mogły powstać refleksy, które mogłyby oślepić kierowcę w słońcu. Może coś się zmieniło w tym temacie, ale nie słyszałem.
-