Witam,
Znalazłem dobrą ofertę monitora 21,5" - FullHD, lecz ma on tylko wejście D-Sub [VGA].
Tutaj pojawia się pytanie - czy dużo gorsza będzie jakość przesłanego obrazu, niż przez kabel DVI?
Wersja do druku
Witam,
Znalazłem dobrą ofertę monitora 21,5" - FullHD, lecz ma on tylko wejście D-Sub [VGA].
Tutaj pojawia się pytanie - czy dużo gorsza będzie jakość przesłanego obrazu, niż przez kabel DVI?
Tak
i bliskość kabli zasilania i takich tam jeszcze ją pogorszy
a miedzy dvi i hdmi jest tez jakas mega duza roznica ?
HDMI moi drodzy to jest do telewizorów co najwyżej, a nie monitora. Tutaj jak chce się nowoczesnego (aktualnego) złącza cyfrowego to celujecie w DisplayPort.
A co do VGA - jak to tani monitor to tak długo jak nie będzie uszkodzonego gniazda czy kabla to różnicy nie zobaczysz.
Jak nie będzie ekranowany to zbierze tyle gówna, że ekran będzie brązowyCytuj:
A co do VGA - jak to tani monitor to tak długo jak nie będzie uszkodzonego gniazda czy kabla to różnicy nie zobaczysz.
xD Jak ja lubię takie teoretyzowanie, praktycznie każdy tego typu kabel dołączany od X lat nawet do najpodlejszych BenQów, LG i innych chińczyków ma wiązkę otoczoną metalową folią = jest (lepiej czy gorzej) ekranowany. Aż specjalnie poszedłem wygrzebać leciwą TNkę i podłączyłem ją koło setki innych kabli i zaskoczę was NIC SIĘ NIE STAŁO. Jedyne defekty są ze względu na podłą, tanią matrycę.
EDIT
Aż znalazłem telefon i cyknąłem zdjęcia:
Chujowy monitor oparty na matrycy TN i z kablem VGA w sąsiedztwie miliona kabli:
https://i.imgur.com/imtozix.jpg
Dobry monitor oparty na matrycy IPS i z kablem DisplayPort w sąsiedztwie miliona kabli:
https://i.imgur.com/4TaSvlm.jpg
Trzeba sobie kliknąć w link do foty są specjalnie duże.
jakbym tego nie przerabiał sam to bym nie mówił
analogowo uzyskałem obraz równie rozmazany, co renderowanie chroma czy sublime (a może nawet bardziej)
cyfrowo wszystko idealnie
zdjęć nie mam, ale jak komukolwiek to pokazywałem to był zaskoczony, że różnica może być tak wielka
nie @Boogie ; ?