-
Opony zimowe
Kupiliście już zimowe laczki do swoich aut? Jaką szerokość, profil opony i rozmiar felgi macie u siebie? Czy stosujecie zasadę że na zimę węższe opony?
Czy mogę na oponę 205 założyć profil 50 LUB 55 zamiast 60? Bo na wlepce jest że 225/55 albo 205/60. Rozmiar felgi to 16. Pytam się bo kupuje opony na zimę i chciałbym raczej węższe (bo zima) i o profilu 55 zamiast 60 bo 60 to balon a 55 zawsze będzie lepiej wyglądać.
https://zapodaj.net/b3fc8dc95a163.jpg.html
-
Lato 225/55/16, zima 205/55/16. Licznik będzie przekłamywał, ale jeśli to nie problem to zakładaj śmiało.
-
ale jak patrzyłem to będzie przekłamywał o nie cały jeden km na godzinę. Bo ten profil 60 to trochę duży dlatego bym wolał dać 205/55/16
-
Zapomniałem w poprzednim poście użyć słowa "minimalnie" :d U mnie na zimówkach jest to około 5km/h, przy wyższych prędkościach nieznacznie więcej.
-
sam nie wiem, ale mam dylemat teraz
-
U mnie lato 225/45/17 i zima 205/55/16.
W sumie czemu na zimę wszyscy mają węższe? Szersze powinny lepiej zbierać. Z drugiej strony nieciekawie wjechać takim szerokim kapciem w wąską, zamrożoną koleinę. Coś jeszcze?
-
wezsza opona lepiej wgryzie się w śnieg no i mniejszy aquaplaning
-
bo węższa opona ma większy nacisk na mniejszej powierzchni w stosunku do szerokiej
-
Bierz profil 60, dużo lepiej wygląda jak koło wypełnia nadkole. Mniejszy profil wcale nie jest korzystniejszy wizualnie. No i na komforcie tracisz jeżdżąc na naleśnikach.
-
No tak masz rację z tym wypełnieniem nadkoli na dodatek to zima więc większy profil opony tzn 60 będzie korzystniejszy
Na dodatek czytałem ze ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania jeśli opony/koła/felgi są inne niż te na wlepce z boku drzwi. Co o tym sądzicie? Słyszeliście coś o tym? Chodzi o OC i AC